Odbijen predlog da se prekine rad tokom toplog talasa

Sindikati: Niko ne štedi radnike ni na 40 stepeni

SrbijaVesti

17.7.2023 17:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Sindikati: Niko ne štedi radnike ni na 40 stepeni Sindikati: Niko ne štedi radnike ni na 40 stepeni
Predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije Duško Bošković rekao je da poslodavci u putarskim firmama ne štede mnogo radnike ni na ekstremim temperaturama od 40... Sindikati: Niko ne štedi radnike ni na 40 stepeni

Predsednik Samostalnog sindikata putara Srbije Duško Bošković rekao je da poslodavci u putarskim firmama ne štede mnogo radnike ni na ekstremim temperaturama od 40 °C i da su odbili da se u kolektivni ugovor doda klauzula da se prekine rad kada je iznad 36 stepeni.

On je za Betu rekao da sindikat svake, pa i ove godine, kada se najavi vreo talas, upozorava poslodavce da zaštite radnike.

„Nedavno smo imali akciju podele vode i kačketa kako bi pokrenuli poslodavce da preduzmu iste mere koje su propisane pre više godina, ali su samo preporuka. Pre nekoliko godina odbijen je predlog sindikata da se u kolektivni ugovor doda odredba o prekidu rada na temperaturi iznad 36 stepeni“, rekao je Bošković, a prenosi Beta.

Poslodavci se, kako je rekao, uglavnom pozivaju na to da su se obavezali na određene rokove za završetak radova, pa se zaštita na radu svodi na obezbeđenje vode, na češće pauze i slično.

Kada stignu pritužbe od radnika, sindikat, po njegovim rečima, jedino može da pozove inspekciju rada koja može da konstatuje da se ne poštuju preporuke, ali pošto one nisu obavezne, nema ni sankcija.

Inspekcija, kako je rekao, tom prilikom može da utvrdi i druge nepravilnosti u poslovanju, pa poslodavac može da strahuje samo od toga.

Bošković je rekao da je prošle godine na ekstremnoj temperaturi u jednom putarskom preduzeću doneta odluka da se prekine posao i radnici su o tome obavešeteni da bi, nakon pola sata, stigla ispravka informacije da se to odnosi na radnike u administraciji koji uglavnom rade u rashlađenim prostorijama.

Foto: Unsplash.com

„Pošto smo podelili vodu i kačkete, radnici su se oglasili na društvenim mrežama rečima da poslodavci na ovakvim temperaturama ne šetaju ni njihove kučiće“, rekao je Bošković.

On je rekao da ima poslodavaca koji ne obezbede radnicima ni vodu, a ima i boljih primera, pa nemačka kompanija Strabag daje zaposlenima kreme protiv UV zračenja jer je to predviđeno u matičnoj kompaniji u Evropi.

U Nemačkoj i Austriji je, rekao je on, predviđen prekid rada kada je temperatura iznad 33°C.

Sindikat je, kako je rekao, predlagao i da se uvede dvokratno radno vreme tako što bi rad bio prekinut u najtoplijem delu dana, ali su radnici bili protiv toga jer stanuju daleko i to bi im, takođe, predstavljalo problem.

Predsednik Sindikata radnika građevinske i industrije građevinskog materijala Saša Torlaković rekao je da poslodavci u firmama gde su osnovani sindikati, poštuju preporuke o češćim pauzama, naizmeničnom smenjivanju radnika, obezbeđenju vode, a u delovima gde je velika prašina daju im i mleko.

„Ne znam kako je na privatnim gradlištima, ali tamo gde imamo sindikat, poštuju se preporuke o većim pauzama i druge mere. Ne postoji ni u Evropi propis koji predviđa da se, kada je temperatura iznad određenog stepena, obustavi posao. To bi bilo teško i sprovesti s obzirom na tom da su različite temperature na različitim lokacijama“, rekao je Torlaković.

Istakao je da je sada u građevinskim firmama posebno pooštrena kontrola pijenja alkoholnih pića.

  • SUNCE

    17.7.2023 #1 Author

    Uopšte me to ne čudi. Ovde jde na snazi rfrobovlqasnistvo ki radnici nemaju baš nikakva prava.

    Odgovori

  • Mike

    17.7.2023 #2 Author

    Radnik, posebno pošten, odavno je samo broj, potrošna roba…

    Odgovori

  • ELLA

    17.7.2023 #3 Author

    Radnike Niko NE postuje I NE vodi brigu o bezbednosti na Radu.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    17.7.2023 #4 Author

    Nazalost kod nas se nista ne postuje,a po ovako vudokim temperaturama nije humano raditi..

    Odgovori

  • MAJA

    18.7.2023 #5 Author

    Nista novo za nas i nas zakon

    Odgovori

  • Brana

    21.7.2023 #6 Author

    Sam preporuke

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...