za 2023. godinu prognoza rasta bdp-a samo jedan odsto

Smanjena ekonomska očekivanja u Francuskoj

EUNovacU fokusuVesti

14.9.2022 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Smanjena ekonomska očekivanja u Francuskoj Smanjena ekonomska očekivanja u Francuskoj
Francuska vlada je snizila prognozu ekonomskog rasta za sledeću godinu, primoravajući je da odloži smanjenje poreza i održi strogu kontrolu potrošnje kako bi ispoštovala... Smanjena ekonomska očekivanja u Francuskoj

Francuska vlada je snizila prognozu ekonomskog rasta za sledeću godinu, primoravajući je da odloži smanjenje poreza i održi strogu kontrolu potrošnje kako bi ispoštovala obećanja predsednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da će smanjiti budžetski deficit.

Poremećaj poslovanja usled nestabilnih cena energije nakon ruske invazije na Ukrajinu, u kombinaciji sa suočavanjem domaćinstava sa pojačanom inflacijom i poteškoćama za glavne trgovinske partnere Francuske, doveli su do toga da vlada sada očekuje da će BDP porasti samo za jedan odsto u 2023. godini umesto 1,4 odsto koliko je predviđala u julu.

“Nalazimo se u ekonomskom okruženju koje karakterišu jake tenzije na evropskom i međunarodnom nivou“, rekao je ministar finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire), piše Bloomberg.

Pogoršanje ekonomske pozadine podrilo je Makronove planove da nastavi sa fiskalnim reformama u ranim fazama njegovog drugog petogodišnjeg mandata na mestu predsednika.

Glavni pokazatelji revidiranih očekivanja Ministarstva finansija Francuske:

  • prognoza rasta BDP-a za 2023. godinu smanjena sa 1,4 odsto na 1,0 odsto,
  • prognoza inflacije je podignuta sa 5,1 na 5,3 odsto za 2022. godinu i sa 3,3 na 4,2 odsto za 2023. godinu,
  • predviđanje javnog duga na 111,5 odsto BDP-a u 2022. godini i 111,2 odsto u 2023. godini,
  • budžet će se zasnivati na cenama nafte od 89 dolara po barelu u proseku sledeće godine,
  • budžet če se zasnivati na stopi zaduživanja na 10 godina po kamati od 2,5 odsto.

Kako bi zadržala kurs “redizajniranja” javnih finansija nakon ogromne potrošnje tokom pandemije virusa Covid-19, vlada sada planira da smanji namet na industrijsku proizvodnju postepenije nego što je prvobitno obećano i više neće praviti izmene za ublažavanje poreza na nasledstvo već sledeće godine.

Ovakva kašnjenja su potrebna da bi se budžetski deficit održao na pet odsto BDP-a i do 2027. godine sveo ispod tri odsto. Ministarstvo finansija takođe računa na veće prihode od poreza na dobit preduzeća i uštede koje će kasnije biti predstavljene u konačnim budžetskim dokumentima do kraja meseca.

“O popravljanju francuskih javnih finansija se ne može pregovarati“, rekao je Le Mer. „Da biste se držali putanje, ona mora biti ispravna od samog početka.“

U dodatnoj komplikaciji ove fiskalne jednačine, vlada takođe mora da pokrije troškove proširenja mehanizama za zaštitu cena koji štite firme i domaćinstva od strmih povećanja troškova energije.

Le Mer je rekao da će biti potrebno desetine milijardi evra da bi se osiguralo da se poskupljenja u januaru „ograniče“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...