Treba se na vreme pripremiti zbog poskupljenja građevinskog materijala i lančanih inflatornih posledica

99 najuspešnijih: Ras Inženjering Niskogradnja uvećala broj zaposlenih i investirala u novu opremu

AnalizaPoslovanjeSrbijaU fokusu

9.11.2021 15:35 Autor: Marko Miladinović 5

99 najuspešnijih: Ras Inženjering Niskogradnja uvećala broj zaposlenih i investirala u novu opremu 99 najuspešnijih: Ras Inženjering Niskogradnja uvećala broj zaposlenih i investirala u novu opremu
Eksplozija tražnje za građevinskim radovima kao pozitivan faktor s jedne strane, ali zato proglašenje pandemije korona virusa, obustava izvođenja radova tokom skoro tri meseca,... 99 najuspešnijih: Ras Inženjering Niskogradnja uvećala broj zaposlenih i investirala u novu opremu

Eksplozija tražnje za građevinskim radovima kao pozitivan faktor s jedne strane, ali zato proglašenje pandemije korona virusa, obustava izvođenja radova tokom skoro tri meseca, nedostatak radne snage na tržištu, a u poslednje vreme i zabrinjavajući rast cena materijala s druge strane, uticali su na poslovanje preduzeća koja učestvuju u domaćoj građevinskoj industriji u poslednje dve godine.

Jedno od njih je i Ras Inženjering Niskogradnja iz Zemuna. No, ono svakako spada u red onih preduzeća koja su uspela da realizuju više nego dobre poslovne rezultate u 2020. godini. To pokazuje i visoka deseta pozicija na našoj listi 99 najuspešnijih srednjih preduzeća u Srbiji.   

“U 2020. godinu smo ušli sa potpisanim ugovorima iz prethodne godine. Imali smo plan koji je trebalo da bude ispunjen, a pored toga smo kasnije potpisivali i nove poslove. Jedini period kada smo imali probleme je bio između marta i juna meseca, kada je u čitavoj zemlji došlo do potpunog zastoja“, opisuje poslovanje iz pandemijom obeležene godine za projekat 99 najuspešnijih portala Biznis.rs zamenik direktora u kompaniji Ras Inženjering Niskogradnja, Vuk Vujović.

Prema njegovim rečima, kompanija je investirala u opremu i angažovala dodatni broj radnika. Sa 124 njihov broj uvećan je na 150, što predstavlja rast zaposlenih od oko 20 procenata.

Što se tiče ulaganja, naš sagovornik ističe da je kompanija u posmatranom periodu od Fonda za razvoj Republike Srbije uzela povoljne kredite za osnovna sredstva, uz pomoć kojih su nabavljeni kamioni i građevinske mašine.

Zanimljivo je da se među statističke pokazatelje uspešnog poslovanja ovog preduzeća iz poslednjeg godišnjeg finansijskog izveštaja mogu ubrojiti i relativno niske dugoročne obaveze, što nije čest slučaj na domaćoj sceni kada je reč o srednjim ili velikim preduzećima.

Nivo zaduženja od oko 260.000 evra ne zvuči kao veliko opterećenje za preduzeće koje je ostvarilo više od 60 miliona evra prihoda i neto dobit veću od 1,2 miliona evra.  

Finansijski pokazatelji Ras Inženjering Niskogradnje u 2020. godini:

  • Ukupni prihodi: 60.679.102,43 evra
  • Rast prihoda u odnosu na prethodnu godinu: 11.526.076,05 evra
  • Neto dobit: 1.246.451,36 evra
  • Dugoročne obaveze: 259.576,02 evra
  • Dodata vrednost po zaposlenom: 10.050 evra

Međutim, ako se za prošlu godinu može reći da ju je kompanija Ras Inženjering Niskogradnja završila sa velikim uspehom, i pored neizvesnosti koja je izazvana pandemijom, a barem delimično zahvaljujući nastavku izuzetnog rasta građevinskih aktivnosti u Srbiji, 2021. godina donela je drugačiju vrstu izazova, pre svega zbog poskupljenja građevinskih materijala.

“U zavisnosti od vrste materijala, poskupljenja se kreću od 100 do 300 odsto, zbog čega u nekim situacijama u ovom trenutku poslujemo sa značajno povećanim troškovima, pa i u minusu. Poslovni ugovori su sklapani po jednoj ceni troškova, a nakon nekoliko meseci ona je višestruko porasla. Niko ne može sa sigurnošću da predvidi do kog nivoa će rasti cene građevinskog materijala, ali to će svakako biti do onog trenutka dokle samo tržište može da podnese. Kao posledicu takvih kretanja očekujemo i da će dogodine usluge izgradnje, to jest krajnjeg proizvoda, dodatno da poskupe”, objašnjava Vujović, i dodaje da će Ras Inženjering Niskogradnja, uprkos pomenutom negativnom trendu, najverovatnije i tekuću poslovnu godinu završiti sa ukupnim prihodima koji će se kretati u nivou oko sedam milijardi dinara.

Sve u svemu, nepredviđene okolnosti, kakve god da su, ne smeju zadugo da remete zacrtani pravac poslovanja. “U građevini nema improvizacije, a pogotovo u velikim i srednjim infrastrukturnim projektima kakve mi izvodimo”, zaključuje zamenik direktora u preduzeću Ras Inženjering Niskogradnja, koje se u našoj zemlji bavi izgradnjom puteva i auto-puteva još od 1991. godine.  

  • Anna

    9.11.2021 #1 Author

    Preduzeće za svaku pohvalu.

    Odgovori

  • Tatjana

    9.11.2021 #2 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Ljubinka

    9.11.2021 #3 Author

    Svaka čast!

    Odgovori

  • GocaBG

    9.11.2021 #4 Author

    Ime,tradicija,kvalitet…za svaku pohvalu!

    Odgovori

  • Danijela

    9.11.2021 #5 Author

    Svaka cast! Nadamo se da ce biti sto vise ovakvih firmi na trzistu, bez obzira na delatnost, bilo bi svakako lakse.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...