Poljoprivrednici traže ispunjenje svih zahteva

Blokirana Rafinerija u Novom Sadu, subotički paori najavljuju radikalizaciju protesta

AgrobiznisSrbija

16.11.2023 13:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Blokirana Rafinerija u Novom Sadu, subotički paori najavljuju radikalizaciju protesta Blokirana Rafinerija u Novom Sadu, subotički paori najavljuju radikalizaciju protesta
Poljoprivrednici Srbije nastavili su protest, četvrti dan zaredom, drže u blokadi Rafineriju nafte Novi Sad, zatvoren je i put ka Smederevu. Blokade sobraćajnica su... Blokirana Rafinerija u Novom Sadu, subotički paori najavljuju radikalizaciju protesta

Poljoprivrednici Srbije nastavili su protest, četvrti dan zaredom, drže u blokadi Rafineriju nafte Novi Sad, zatvoren je i put ka Smederevu.

Blokade sobraćajnica su i u Subotici, Somboru, Kikindi, Zrenjaninu, Novom Sadu, Staroj Pazovi, Požarevcu, Čenti, Gložanu, Čelarevu, Dolovu, Bavaništu, Kuzminu, Tovariševu, Bačkom Brestovcu, Bačkom Petrovcu, Srpskoj Crnji, Banatskom Novom Selu, Rači Kragujevačkoj.

Predstavnici udruženja Inicijativa za opstanak poljoprivrednika kažu da će traktorima u protestnoj vožnji Novim Sadom otići do Skupštine Vojvodine, gde će se zadržati sat-dva, a zatim se vratiti na deonice puteva koje blokiraju.

Prema rečima Miloša Stojadinovića, koji učestvuje u blokadi, zatvoren je magistralni put prema Pančevu iz pravca Bavaništa i Brestovca i blokiran put ka Smederevu, prenosi agencija Beta.

Predstavnik subotičkih poljoprivrednika Miroslav Matković najavio je radikalizaciju protesta u ovom gradu i poručio da nemaju o čemu da razgovaraju sa ministarstvom „o ovoj godini“ i zahtevaju da se ispuni ono što je dogovoreno u maju.

Matković je rekao da će paori radikalizovati proteste pa će blokade saobraćaja na Žedničkom putu, kod kružnog toka, trajati sat i po a vozila će se propuštati pola sata.

On je naveo da su poljoprivrednici uoči sastanka koji je održan u Novom Sadu dobili zvaničan poziv za razgovor od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije, i istakao da „nemaju o čemu razgovarati za ovu godinu“.

Foto: Freepik.com

Poljoprivrednici ističu da zahtevi ostaju nepromenjeni i da nastavljaju blokade do ispunjenja, odbijaju poziv resornog ministarstva i Vlade Srbije da otpočnu razgovor pre toga.

Najvažniji zahtevi, posle čijeg ispunjenja bi, kako kažu „otišli kući“ su da se uredi robna berza, povećaju subvencije po hektaru sa 18.000 dinara na 35.000 dinara, da cena dizela na pumpi bude bez akcize i poreza na dodatu vrednost (PDV), umesto, kako je Vlada predvidela, da se plati puna cena, a zatim traži povraćaj 50 dinara.

Među zahtevima je i da država pomogne da se refinansiraju krediti sa kamatom od jedan odsto jer su zaduženi, a žitarice ne mogu da prodaju ni po bagatelnim cenama od 13 dinara za kukuruz i oko 20 dinara za pešnicu, a prepolovljene su cene i soje i suncokreta u odnosu na prošlu godinu.

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da su svi zahtevi ispunjeni, a da rafinerije ne mogu u određenom roku da proizvedu „plavi“ dizel za poljoprivrednike.

U Sporazumu koji je potpisan u maju, nakon višednevnih blokada bilo je dogovoreno da se dizel za poljoprivrednike obezbedi bez akcize i PDV-a na pumpi, a prema usvojenom Zakonu o akcizama povraćaj za njih je 50 dinara iako je akciza 64,2 dinara, a PDV je obračunat na osnovnu cenu sa još četiri naknade koje se plaćaju preko cene.

  • Jj992

    16.11.2023 #1 Author

    Bore se….

    Odgovori

  • jevtić

    16.11.2023 #2 Author

    Nemaju drugi izbor,očigledno

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.11.2023 #3 Author

    Ovo samo kod nas ima,da poljoprivreda koja u svakoj zemlji u EU i svetu stub drzave,kod nas mole i traze i nista ne dobijaju,strasno..

    Odgovori

  • Marijana

    17.11.2023 #4 Author

    I treba da protestvuju! Stvarno sramota..

    Odgovori

  • colorida_cielo

    19.11.2023 #5 Author

    Očigledno da je laz da su zahtevi ispunjeni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...