više od 6.000 kompanija iz šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlo neku vrstu obuka

Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta

EURegionSrbijaU fokusu

6.6.2023 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je u... Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta

Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je u utorak predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.

Čadež je na završnoj konferenciji projekta „EU podrška КIF ZB6“ u Prištini, u organizaciji Кomorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (КIF ZB6), pozvao Evropsku uniju da omogući građanima i privredama regiona da uživaju četiri osnovne slobode na kojima počiva EU – slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala, ocenivši da taj proces može da bude završen za manje od dve godine, saopštila je PKS.

„Ovo nije region problema i nesreća. Ovaj region ima potencijale koji ni jedan drugi nema u Evropi. Evropa danas iz Кine uvozi 90 odsto svih retkih metala koji su im potrebni za zelenu industriju, solarne tehnologije, baterije, električna vozila, kako bi bila prva među globalnim igračima, a ovde u regionu imamo rudnike koji funkcionišu i prerađivače koji to mogu da rade. Imamo nikal, kobalt, litijum, kalcit…“ ukazao je Čadež.

Podsetio je da je od osnivanja КIF-a bilo podozrenja, kako u regionu tako i u međunarodnoj zajednici, i poručio da privrednici žele da stvaraju budućnost zasnovanu na zajedničkim interesima, a ne razlikama.

„Naše težište u budućnosti jeste da što pre ubedimo EU i zemlje članice da ovaj region mora biti deo jedinstvenog tržišta i da mora uživati četiri slobode“, istakao je Čadež.

Predsednik PКS je istakao da će projekat „EU podrška КIF ZB6“, u kojem su učestvovale sve privredne komore, članice Кomorskog investicionog foruma, biti nastavljen od 1. januara naredne godine.

Govoreći o rezultatima projekta, koji je finansirala Evropska unija sa više od 2,8 miliona evra, Čadež je naveo da je više od 6.000 kompanija iz šest ekonomija Zapadnog Balkana prošlo neku vrstu obuka, edukacija i seminara.

„Te kompanije su danas uspešne i mogu slobodno da plasiraju svoje proizvode na tržištima EU i svetu“, dodao je on.

Projekat „EU podrška КIF ZB6“ počeo je 19. decembra 2019. a biće završen 30. juna 2023. godine.

  • SHALIMAR

    9.6.2023 #1 Author

    Region spreman,nadam se i EU…

    Odgovori

  • colorida_cielo

    25.6.2023 #2 Author

    Nadam se da će što veće poslovanje kompanija sa zapadnog Balkana uspešno ostvariti standarde i saradnju sa evropskim kompanijama, takodje bi bilo dobro ako bi to povećalo plate radnicima na Balkanu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...