Zakonom određeni elementi za potvrđivanje verodostojnosti

Da li su validne odštampane e-fakture?

AnalizaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

2.6.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 14

Da li su validne odštampane e-fakture? Da li su validne odštampane e-fakture?
Sistem elektronskih faktura (SEF) u potpunosti je zaživeo od 1. januara 2023. godine, kada je postao obavezan za sve PDV obveznike u Srbiji. Međutim,... Da li su validne odštampane e-fakture?

Sistem elektronskih faktura (SEF) u potpunosti je zaživeo od 1. januara 2023. godine, kada je postao obavezan za sve PDV obveznike u Srbiji. Međutim, još uvek traju prilagođavanja novom sistemu i neke nedoumice oko njegovog korišćenja.

Često pitanje privrednika je da li „važi“ odštampana elektronska faktura i kako u izvršnom postupku dokazati da je dužnik primio elektronsku fakturu.

“U skladu sa zakonom kojim se uređuje postupak izvršenja, elektronska faktura predstavlja verodostojnu ispravu na osnovu koje se može pokrenuti postupak prinudnog izvršenja pred nadležnim sudom, ako je od strane izdavaoca ili informacionog posrednika u njegovo ime poslata primaocu preko sistema elektronskih faktura, odnosno SEF”, objašnjavaju pravnici advokatske kancelarije Stojković Advokati.

Verodostojnost porekla i integritet sadržine elektronske fakture obezbeđuje se od njenog izdavanja do isteka roka do kojeg postoji obaveza čuvanja. To se čini izdavanjem u formatu propisanom ZEF, kao i čuvanjem u formatu pogodnom za elektronsko čuvanje dokumenata.

“Subjekt privatnog sektora koji je izdao, odnosno primio elektronsku fakturu, može je odštampati u jednom ili više primeraka do isteka roka za obavezno čuvanje elektronskih faktura (deset godina od isteka godine u kojoj je izdata), na način koji obezbeđuje verodostojnost porekla i integritet sadržine odštampane fakture”, navode advokati.s

Foto: Freepik.com

U skladu sa zakonom, odnosno uredbom o uslovima i načinu čuvanja i stavljanja na uvid elektronskih faktura u papirnom obliku, smatra se da preuzimanje i štampanje elektronske fakture od strane subjekta privatnog sektora, odnosno dobrovoljnog korisnika sistema elektronskih faktura, koje je izvršeno do isteka roka za obavezno čuvanje, obezbeđuje verodostojnost porekla i integritet sadržine, ali pod određenim uslovima.

Da bi odštampana e-faktura bila verodostojna potrebno je da papirni oblik sadrži sve elemente koje je sadržao i elektronski oblik kao i oznaku da je elektronska faktura generisana u sistemu, odnosno da ima jedinstveni identifikator fakture, kao i datum i vreme slanja.

Takođe, neophodno je da papirni oblik elektronske fakture prikazuje sve elemente na čitak način i da je preuzimanje i štampanje elektronske fakture izvršeno u skladu sa odredbama o preuzimanju i štampanju primeraka elektronskog dokumenta iz propisa kojim se uređuje elektronski dokument.

“Posledično bi izvezenu elektronsku fakturu iz sistema u PDF formatu trebalo potpisati kvalifikovanim elektronskim potpisom od strane zakonskog zastupnika koji ima izvorno ovlašćenje da registruje pravno lice u sistemu elektronskih faktura, odnosno ovlašćenog lica”, naglašavaju advokati.

Dokaz o dostavljanju elektronske fakture u izvršnom postupku

Za potrebe dostavljanja sudu predloga za izvršenje na osnovu verodostojne isprave (elektronske fakture) u praksi je potreban potpis dužnika da je fakturu primio, i to u pet primeraka, od čega jedan primerak u originalu, odnosno na jednom primerku je neophodno da stoji originalni potpis dužnika.

Elektronska faktura smatra se dostavljenom u trenutku izdavanja.

“Kada je reč o verodostojnosti odštampanih e-faktura postoji pitanje na koje odgovor treba da pruži izvršni sud o tome da li će se sudska praksa u ovoj situaciji promeniti i neće više biti potrebno da se nalazi potpus dužnika na verodostojnoj ispravi – elektronskoj fakturi, jer se ona smatra dostavljenom u trenutku izdavanja – momenat izdavanja i momenat dostavljanja su isti, te nije potrebno da se dužnik potpiše na već izdatu elektronsku fakturu”, zaključuju iz advokatske kancelarije Stojković Advokati.

  • nesa

    2.6.2023 #1 Author

    da, daaa… biće tu još problema, korupcija i sudovi su cudo
    cinjenica je da spor na sudu ne dobija onaj ko je u pravu, vec ko ima boljeg advokata…i sudiju na svojoj strani

    Odgovori

  • Zarko

    3.6.2023 #5 Author

    Elektronska faktura pada kao kruska ako se niste obezbedili otpremnicom na kojoj je originalan potpis kupca. Sve drugo je tra-la-la.

    Odgovori

    • Sasa

      27.6.2023 #6 Author

      Poštovani, možete li mi reći nešto više o tome, kao i da li postoji član zakona o tome ?

      Odgovori

  • Ne može gluplje

    3.6.2023 #7 Author

    Šta je tu onda elektrinski? Nema do papira ništa… Srednji vek.

    Odgovori

  • Milan

    3.6.2023 #8 Author

    Efaktura je elektronski dokument u xml formatu. Prikaz na ekranu je proizvoljnog karaktera programera koji je pisao program za štampu i može se razlikovati od programera do programera.

    Odgovori

  • Nenad

    4.6.2023 #9 Author

    Tumačenja su od advokatske do advokatske kancelarija RAZLIČITA, kako i od sudije do sudije. Pametnom dosta👎

    Odgovori

  • SUNCICA

    4.6.2023 #11 Author

    sve je elektonski ali ipak mora da se odstampa

    Odgovori

  • MAJA

    5.6.2023 #12 Author

    Nije to još regulisano

    Odgovori

  • SENSEI

    5.6.2023 #13 Author

    Toliko se toga izmenilo nakon uvođenja elektronske naplate

    Odgovori

  • Grocka

    11.6.2023 #14 Author

    Ma u Srbiji sve moze

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...