Nestašice nema, ali je poskupljenje neminovno

Domaće meso od 1. aprila imaće posebne oznake

AgrobiznisAnalizaBiznisSrbijaU fokusu

10.3.2022 14:32 Autor: Marija Jovanović 27

Domaće meso od 1. aprila imaće posebne oznake Domaće meso od 1. aprila imaće posebne oznake
Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila 2022. godine biće u prodajnim objektima obeleženi posebnom grafičkom oznakom. Kako... Domaće meso od 1. aprila imaće posebne oznake

Meso i proizvodi od mesa koji su poreklom iz Srbije od 1. aprila 2022. godine biće u prodajnim objektima obeleženi posebnom grafičkom oznakom. Kako je saopštilo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, obeležavanje domaćih proizvoda od mesa na ovaj način uvedeno je novim Pravilnikom o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, čija primena počinje 1. aprila.

Uslov da bi neka mesna prerađevina bila označena novom oznakom „Poreklom iz Srbije“ je da je više od 50 odsto glavne sirovine poreklom iz naše zemlje. Ta oznaka prikazuje se na vidljivom mestu neposredno pored izloženog mesa i proizvoda od mesa ili uz cenu i treba da bude najmanje iste veličine kao i veličina cene.

Sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda Privredne komore Srbije Nenad Budimović podseća da je ovu inicijativu davno pokrenula Privredna komora, a da je ona sada prepoznata i kao značajna uneta u regulative i ozvaničena u  Pravilniku o deklarisanju, reklamiranju i označavanju proizvoda.

“Naše meso je od životinja koje su hranjene non-GMO sojinom sačmom i to daje specifičnost u smislu kvaliteta. Mislim da će to biti dobra mera za sve nas koji smo potrošači da jednostavno možemo da napravimo izbor”, navodi Budimović i dodaje da Srbija sveže svinjsko meso uvozi samo za preradu i da bi sve ostalo trebalo da bude domaćeg porekla.

“To će biti dobar znak i za stočare i za potrošače da jednostavno konzumiraju domaći proizvod koji je deklarisan, odnosno označen”.

Na pitanje šta naši građani najviše kupuju, Budimović objašnjava da pored svežeg mesa srpski potrošači najviše kupuju polutrajne proizvode, to su fermentisani proizvodi tipa čajne, fruškogorske i slične vrste prerađevina, zatim pasterizovane proizvode kao što su viršle, parizeri…

Foto: Freepik.com

Komentarišući talas poskupljenja izazvan sukobom Rusije i Ukrajine, naš sagovornik ističe da je moguće da će procentualno doći do poskupljenja mesa i mesnih prerađevina, ali da za sada nema velikih povećanja i da je snabdevenost normalna.

“Kada govorimo o poskupljenju činjenica je da će doći do nekog rasta cena. Hrana za životinje je poskupela, tačnije komponente kao što su kukuruz i sojina sačma, koje u najvećem delu ulaze u hranu za životinje. Svi ti kapaciteti koji proizvode hranu za životinje koriste energiju – plin, naftu, električnu energiju, sve je to poskupelo i procentualno će verovatno doći do poskupljenja, ali su to neke neminovnosti, i to nije da bi neko zaradio ekstra. Odstupanja su moguća, ali samo u pogledu korekcije cena zbog energenata. Ono što je poenta je da za sada nema velikih odstupanja, velikih povećanja, niti nestašice”, naglašava sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda.

U Rusiju smo uglavnom izvozili mesne prerađevine

Prema njegovim rečima, snabdevenost je dobra i Privredna komora Srbije je u stalnoj komunikaciji sa proizvođačima, zaliha nema i sve što se proizvede plasira se na tržište.

“Naravno, otežan je izvoz u Rusiju, mada na to tržište na godišnjem nivou nije išlo puno mesa i mleka, u odnosu na neke druge proizvode. Mi svinjsko meso već duži vremenski period ne izvozimo u Rusiju, tu su odlazile prerđevine, odnosno proizvodi od mesa, a kada je reč o mleku prošle godine je realizovan izvoz od nekih tridesetak miliona evra”, kaže Budimović.

On ne veruje da će se neko od proizvođača sada ohrabriti da sklapa nove ugovore, bez obzira na potencijal ruskog tržišta, i smatra da je mera poput zabrane izvoza dobra kako bi se zaštitilo domaće tržište.  

“Videćemo kako će sve to ići. U ovom trenutku je vrlo bitno zaštititi domaće tržište i mislim da je ova mera vlade u vezi zabrane izvoza žitarica na određeni rok dobra dok se ne pogledaju bilansi, odnosno koliko nam je čega potrebno od energije za prolećnu setvu kukuruza, suncokreta i soje, koliko za žetvu pšenice u julu i za ponovnu setvu pšenice u novembru, kako bismo do kraja godine znali čime raspolažemo”, zaključuje Budimović.

Za označavanje mesa i mesnih prerađevina Ministarstvo poljoprivrede se odlučilo da bi dalo dodatni podsticaj domaćoj proizvodnji mesa u skladu sa predlogom poljoprivrednika, a  zahvaljujući ovoj meri kupci će imati jasan uvid o poreklu proizvoda koji kupuju.

“Na ovaj način takođe ćemo ukazati potrošačima na to gde mogu kupovati domaće proizvode i promovisati prednosti kvaliteta domaćih proizvoda. Očekuje se da dugoročno ova mera pozitivno deluje na domaću proizvodnju”, saopštilo je resorno ministarstvo.

  • Milovan94

    10.3.2022 #1 Author

    Kada sve poskupljuje mora i meso. Nema nam drugog.

    Odgovori

  • STRELAC

    10.3.2022 #2 Author

    Uvek treba pre kupiti domaci proizvod nego iz uvoza,a pogotovu meso i mesne preradjevine.Sta god mi mislili nase meso je kvalitetnije i zdravije od uvoznog iako je skuplje po pravilu.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    10.3.2022 #3 Author

    ovo je odlično samo treba ove oznake da ima samo 100 % domaće meso i domaći proizvodi 100 % od naših proizvoda
    treba čuvati naše seljake i domaću proizvodnju. pogrešno je uvoziti loše proizvode iz sveta a naše proizvođaće uništavati niskim otkupnim cenama

    Odgovori

    • Vockica

      11.3.2022 #4 Author

      Odlicno, tako i treba! Treba staviti i na ostale proizvode ne samo na meso.

      Odgovori

  • PEPE007

    10.3.2022 #5 Author

    90% mesa Srbija uvozi iz nekoliko zemalja….

    Odgovori

  • BOJANA

    10.3.2022 #6 Author

    Uvek sam za domaće proizvode!

    Odgovori

  • TATJANA

    10.3.2022 #8 Author

    Odlicna inicijativa

    Odgovori

  • TINA

    10.3.2022 #9 Author

    Dobro je I za proizvodjace I za potrosace

    Odgovori

  • NINO

    10.3.2022 #10 Author

    Da,da poskupljenje je neminovno….

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.3.2022 #11 Author

    Kupujmo domaće.

    Odgovori

  • MARKO7

    10.3.2022 #12 Author

    Pa iskreno nek sve poskupi al meso samo ne…

    Odgovori

  • MADMAX

    10.3.2022 #13 Author

    Cene su već posebno velike.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    10.3.2022 #14 Author

    Tako bi trebalo biti uvek i za sve da znamo šta kupujemo. Uvek bi pre izabrala domaće i kad bi razlika u ceni bila znatna.

    Odgovori

  • VERA

    10.3.2022 #15 Author

    Koje smo do sada meso jeli, kuku meni? Do sada nije bilo deklaracije.uzas

    Odgovori

  • GOCA BG

    10.3.2022 #16 Author

    Ovo se ocekivalo,poskupljuje sve redom…

    Odgovori

  • IVAN

    10.3.2022 #17 Author

    Sta ocekivati drugacije?

    Odgovori

  • LUKA

    10.3.2022 #18 Author

    Odlicna ideja uvek pre biram domace

    Odgovori

  • ZVE84

    11.3.2022 #19 Author

    Verujem samo u domaću hranu u proizvodnji moje bake! Hvala joj!

    Odgovori

  • BRANA19

    11.3.2022 #20 Author

    Dobra ideja , treba vise kupovati domace proizvode…

    Odgovori

  • MARA

    11.3.2022 #21 Author

    To sto je domaće, ne znači da je i boljeg kvaliteta..

    Odgovori

  • Anna

    11.3.2022 #22 Author

    Samo da ne bude apri-li-li-li!

    Odgovori

  • SANJA

    11.3.2022 #23 Author

    Treba stavi akcenat ali na prave domace proizvode

    Odgovori

  • TASIJA27

    11.3.2022 #24 Author

    U sustini je svejedno, nikad ne znas sta jedes. Ali uvek je bolje kupiti domace

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    11.3.2022 #25 Author

    Mogu da lepe šta hoće. Provereno domaće je samo od proverenih seljaka…

    Odgovori

    • Dzebac

      13.3.2022 #26 Author

      Tako je.. ili lična proizvodnja…

      Odgovori

  • Milisavka

    13.3.2022 #27 Author

    Odlična vest za proizvodjace

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...