nije plaćen dug za struju u visini oko 11,5 miliona evra

Državna komisija ispituje moguću neprijavljenu višemilionsku pomoć Telekomu Srbija

Srbija

30.11.2023 14:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Državna komisija ispituje moguću neprijavljenu višemilionsku pomoć Telekomu Srbija Državna komisija ispituje moguću neprijavljenu višemilionsku pomoć Telekomu Srbija
Komisiji za kontrolu državne pomoći podneta je inicijativa za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu Srbija, vezana za dugotrajnije tolerisanje neplaćanja električne energije Elektroprivredi... Državna komisija ispituje moguću neprijavljenu višemilionsku pomoć Telekomu Srbija

Komisiji za kontrolu državne pomoći podneta je inicijativa za ispitivanje moguće državne pomoći date Telekomu Srbija, vezana za dugotrajnije tolerisanje neplaćanja električne energije Elektroprivredi Srbije (EPS).

Kako saznaje N1, prema navodima prijave ovakav aranžman između Telekom Srbija i EPS-a nije usklađen sa pravilima o dodeli državne pomoći u Srbiji, budući da Telekomu Srbija omogućava ekonomsku prednost na tržištu i povoljnijij položaj u odnosu na konkurente, imajući u vidu značaj troškova električne energije za poslovanje privrednih subjekata, koji su inače dužni da redovno izmiruju obaveze EPS-u, prenosi Beta.

Osporava se potencijalna državna pomoć dodeljena u iznosu od najmanje 1.341.193.331 dinara (oko 11,5 miliona evra), što predstavlja ukupan neutuženi/tolerisani dug Telekoma prema EPS-u na ime neplaćene električne energije. Na spisku 20 najvećih dužnika ogranka EPS Snabdevanje javno dostupnom na internet stranici EPS-a, Telekom je na peti na listi.

U inicijativi je navedeno da se osnovano može pretpostaviti da je navedena državna pomoć iskorišćena u okviru operativnog poslovanja Telekoma, prema navodima samog direktora Telekoma Srbija Vladimira Lučića, koji je izjavio da Telekom Srbija nije plaćao utrošenu električnu energiju EPS-u jer je “prvi deo godine investicioni”.

Kako je podsetio N1, u prethodnom periodu je Telekom Srbija uložio značajne resurse u kupovinu kablovskih operatora, širenje mreže i pokrivanje gubitaka zavisnih društava, naročito nastalih spornim investicijama u programske sadržaje.

Lučić je, govoreći o dugovima za struju, rekao da su veliki korisnici EPS-a i da su mesečni računi više miliona evra, kao i da su iskoristili reprogram za plaćanje sa kamatom.

Komisija za kontrolu državne pomoći je dužna da ispita i uslove ovakvog reprograma, naročito da li je bio dostupan drugim učesnicima na tržištu pod sličnim uslovima.

Prema javno dostupnim informacijama, navedena državna pomoć nije prijavljena Komisiji, odnosno ne postoji javno dostupna odluka Komisije kojom se odobrava konkretna državna pomoć.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...