Ove godine na konkursu učestvovalo oko 400 firmi

Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi

PoslovanjePreduzetnikRegionSrbija

24.11.2023 11:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi
Kompanije iz  država ostvarile su plasman među Top 50 brzorastućih tehnoloških kompanija; najuspešnije su Poljska i Češka sa po 18 kompanija, Hrvatska sa 5,... Dve srpske kompanije među najbrže rastućim tehnološkim kompanijama u Centralnoj Evropi

Kompanije iz  država ostvarile su plasman među Top 50 brzorastućih tehnoloških kompanija; najuspešnije su Poljska i Češka sa po 18 kompanija, Hrvatska sa 5, Slovačka 4, Rumunija 3, Bugarska i Srbija sa po jednom plasiranom kompanijom

Srpska kompanija Factory World Wide, koja se bavi izradom softverskih rešenja za domaće i inostrane klijente, po drugi put se plasirala na listu najbrže rastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi (CE Technology Fast 50) i ove godine je zauzela 17. mesto, zabeleživši četvorogodišnji (2019-2022.) rast prihoda od 1.496 odsto, objavila je konsultantsko-revizorska kompanija Deloitte.

U kategoriji „Kompanije u usponu“, kompanija EM Analytic Solutions, koja se bavi razvojem inovativnih softverskih rešenja za poslovnu inteligenciju, zauzela je visoko 10. Mesto, ostvarivši trogodišnji rast prihoda od 469 odsto (2020-2022.).

Takođe, u kategoriji „Zvezde pozitivnog uticaja“ (Impact Stars) koja prepoznaje kompanije koje svojim proizvodom ili uslugom imaju pozitivan uticaj na jedan od sledećih segmenata: društvo, poslovnu zajednicu, inovativnost, okolinu i različitost, i ove godine je prepoznata kompanija Factory World Wide koja, kako je saopšteno, ima jasnu etičku dimenziju u srcu svog poslovnog modela.

Slobodan Ćirić, lider CE Technology Fast 50 programa u Srbiji je impresioniran kvalitetom ovogodišnjih učesnika.

„U svim segmentima rangiranja nalaze se mlade kompanije koje teže tome da doprinesu stvaranju boljeg sveta za sve nas. Uz sve izazove s kojima se trenutno suočavamo, izuzetno je ohrabrujuće videti ovakav stepen posvećenosti”, rekao je Ćirić.

Ove godine Poljska i Češka su imale najviše kompanija koje su ostvarile plasman u glavnoj kategoriji Najbržih 50 sa po 18 kompanija, zatim Hrvatska sa pet, Slovačka sa četiri kompanije, Rumunija tri, i po jedna kompanija iz Bugarske i Srbije.

Softverske kompanije i dalje dominiraju rang listom, sa 31 učesnikom, a slede fintech kompanije, hardverske kompanije, kompanije iz oblasti medija i zabave, sa po četiri predstavnika, kompanije iz oblasti zdravstva i nauke o životu sa tri predstavnika.

Uprkos dominaciji softverskih kompanija, nijedna od njih ne zauzima prva tri mesta. Fintech kompanije zauzele su prvo (FTMO) i treće mesto (PayPo), a drugo mesto pripalo je firmi iz oblasti zdravstva (CityZen).

Već treću godinu zaredom, pobednik takmičenja 50 brzorastućih tehnoloških kompanija u Centralnoj Evropi je firma FTMO iz Češke Republike. FTMO je izradila i vodi jedinstvenu platformu za edukaciju trgovaca na finansijskim tržištima, koja ih uči odgovarajućim tehnikama upravljanja rizicima i motiviše da budu disciplinovani u svom poslovanju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...