Usvojen lex specialis, osnovano preduzeće, izabran konsultant...

Godinu dana otkako je Srbija dobila EXPO 2027: Dokle se stiglo sa pripremama?

InfrastrukturaInvesticijeManifestacijeSrbija

21.6.2024 08:01 Autor: Milica Vojtek 7

Godinu dana otkako je Srbija dobila EXPO 2027: Dokle se stiglo sa pripremama? Godinu dana otkako je Srbija dobila EXPO 2027: Dokle se stiglo sa pripremama?
Prošlo je tačno godinu dana otkako je Srbija 21. juna 2023. godine od Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu dobila pravo da bude... Godinu dana otkako je Srbija dobila EXPO 2027: Dokle se stiglo sa pripremama?

Prošlo je tačno godinu dana otkako je Srbija 21. juna 2023. godine od Međunarodnog biroa za izložbe (BIE) u Parizu dobila pravo da bude domaćin Specijalizovane izložbe EXPO 2027.

Ova manifestacija biće održana u Beogradu od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine, sa temom „Play for Humanity: Sport and Music for All“ (Igraj za čovečanstvo: Sport i muzika za sve).

Odmah nakon potvrde ove informacije od tadašnjih predstavnika Vlade Srbije mogli smo da čujemo da će Beograd kroz četiri godine postati svetska prestonica obrazovanja, kulture i inovacija.

Još od prvog dana govorilo se da će od ovog događaja profitirati turistički sektor jer će dolaziti delegacije iz više od 100 zemalja sveta, kao i pasionirani pratioci ovih događaja koji posećuju svaku zemlju domaćina.

Najavljeno je da će do otvaranja izložbe biti otvoren novi Nacionalni stadion, novi prostor Beogradskog sajma sa propratnim objektima, biće izgrađeno i više od 1.500 stambenih jedinica.

Radovi na izgradnji izložbenog kompleksa za EXPO 2027 u Surčinu počeli su svega nekoliko dana nakon proglašenja domaćina. Gradski urbanista Marko Stojčić je tada izjavio da je cilj da svi novoizgrađeni objekti budu energetski efikasni i održivi i da se koriste i nakon velikog događaja, pošto se dešavalo da takvi kompleksi zamru nakon održavanja izložbe.

Akvatik centar / Izvor: srbija2027.gov.rs

Šta je još urađeno za proteklih godinu dana?

  • Za potrebe EXPO 2027 izložbe u oktobru 2023. godine usvojen je „lex specialis“ kojim se uređuje  građenje objekata za potrebe ove manifestacije.
  • U decembru 2023. godine država Srbija je osnovala novo preduzeće EXPO 2027 i upisala ga u zvaničan registar privrednih društava. Firma je registrovana za delatnost organizovanja sastanaka i sajmova, osnivački kapital je milion dinara, a osnivač i jedini vlasnik je Republika Srbija. Preduzećem upravlja Dušan Borovčanin, koji je radio na izradi kandidature Beograda i Srbije. Preduzeće EXPO 2027 bavi se pripremom, organizacijom i održavanjem specijalizovane izložbe EXPO Beograd 2027, zatim razvojem i promocijom specijalizovane izložbe, implementacijom mera neophodnih za koordinaciju i organizaciju izložbe.
  • Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je među projekte koji treba da budu završeni do EXPO 2027 ubrojala i gasnu interkonekciju sa Severnom Makedonijom, naftovod Srbija-Mađarska, kao i EPS-ov vetropark Kostolac. Izgradnja gasne interkonekcije sa Severnom Makedonijom 2022. godine je procenjena na više od 70 miliona evra, vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija-Mađarska na 100 miliona evra, a izgradnja EPS-ove vetroelektrane Kostolac stajaće 144 miliona evra.
  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u martu 2024. da nema sumnje da će Srbija dočekati EXPO 2027 sa autonomnim automobilima, odnosno vozilima bez vozača.
  • Takođe u martu 2024. Vlada Srbije donela je rešenje kojim je utvrdila javni interes za eksproprijaciju, kao i ustanovljavanje prava službenosti prolaza i prava zakupa najviše do tri godine, kao i privremeno zauzeće nepokretnosti, u cilju izgradnje prve deonice železničke pruge od Zemun Polja do reke Save, odnosno do Nacionalnog stadiona.
  • Na Portalu javnih nabavki u maju 2024. godine je objavljeno da će Beogradski sajam biti konsultant preduzeću EXPO 2027 pri organizovanju i realizaciji projekta ove specijalizovane izložbe. Vrednost trogodišnjeg ugovora je 71,28 miliona dinara sa PDV-om. Izabran je i poresko-pravni savetnik preduzeća, kroz odvojenu nabavku.
  • Radio Slobodna Evropa nedavno je objavio da će Srbija specijalizovanu svetsku izložbu EXPO 2027 isplaćivati u narednih 30 godina. EXPO je „neprofitna manifestacija“, a tek korišćenjem izgrađenog kompleksa kao novog sajamskog prostora moći će da se opravdaju uložena sredstva, dok je rok za povrat investicije najmanje 27,4 godina, navodi se u „Prethodnoj studiji opravdanosti za EXPO i novi sajamski prostor“ u koju je RSE imao uvid.
  • Kao poslednja u nizu vesti stigla je i ona da je preduzeće SPV Akvatik centar raspisalo prvu nabavku u okviru projekta EXPO 2027, a radi se o izradi urbanističko-tehničke dokumentacije za potrebe ishodovanja lokacijskih uslova za izgradnju Akvatik centra u Surčinu. Procenjena vrednost posla je 25 miliona dinara, bez PDV-a. Reč je o arhitektonskim, inženjerskim uslugama i uslugama planiranja.
  • Inquiete

    21.6.2024 #1 Author

    Zanimljiv projekat, biće to lepo.

    Odgovori

  • Mike

    21.6.2024 #2 Author

    Srbija je dobila i više cene svega za 50%, i jeftin hleb poskupljuje… A oni su dobili nove milione…

    Odgovori

    • Marić Aleksandar

      22.6.2024 #3 Author

      U potpunosti se slažem sa Vama..

      U zemlji seljaka, svi građani gladni, a seljak na ivici existencije bez ikakve infrastrukture u selima ili plana proizvodnje na nivou države ili izvoza, sa primesama proizvodnog ruskog ruleta ( nadajmo se da metak nije u cevi i opaliti niskom cenom, naravno pritom ubiti poljoprivredno domacinstvo ).

      Ali boze moj, EXPO 2027 je tu. Nije da nije potreban, ali potrebno je još po nešto uraditi u našoj predivnoj zemlji ( ovim ne prizivam nove radove po Bg – u, već po ostatku Srbije ).

      Odgovori

      • JANA

        23.6.2024 #4 Author

        To nije tema ovog članka, čemu samo negativa

        Odgovori

  • Ivana91

    21.6.2024 #5 Author

    Bice to super

    Odgovori

  • NATI

    22.6.2024 #6 Author

    Koliko ce se novca uloziti u sve ovo

    Odgovori

  • AJA

    22.6.2024 #7 Author

    Zanimljiv tekst……

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.