Učešće premije dobrovoljnog osiguranja zabeležilo rast

Građani Srbije sve češće koriste privatno zdravstveno osiguranje

OsiguranjePoslovanjeSrbija

2.2.2023 12:56 Autor: Ljiljana Begović 3

Građani Srbije sve češće koriste privatno zdravstveno osiguranje Građani Srbije sve češće koriste privatno zdravstveno osiguranje
Nakon izbijanja pandemije korona virusa na videlo su izašle mnoge mane zdravstvenog sistema u Srbiji, kada veliki broj pacijenata nije mogao da dobije pristup... Građani Srbije sve češće koriste privatno zdravstveno osiguranje

Nakon izbijanja pandemije korona virusa na videlo su izašle mnoge mane zdravstvenog sistema u Srbiji, kada veliki broj pacijenata nije mogao da dobije pristup lečenju osnovnih bolesti.

Već godinama se u našoj zemlji na dijagnostičke preglede čeka mesecima, a na operacije godinama. Jedan od načina lečenja građana jeste privatno zdravstveno osiguranje koje većini poslodavaca ne predstavlja veliki izdatak, a sve više zaposlenih traži upravo mogućnost adekvatnog i pravovremenog lečenja koje ne mogu da dobiju u državnim ustanovama.

Prema podacima iz 2022. godine, oko 250.000 građana bili su korisnici privatnog zdravstvenog osiguranja.

Učešće premije dobrovoljnog osiguranja 2021. je u Srbiji poraslo za 27,5 odsto u odnosu na godinu ranije, pokazuju podaci Narodne banke Srbije, a očekuje se dodatni rast u narednim godinama jer se sve više građana odlučuje da korisiti usluge privatnog zdravstvenog osiguranja.

Rast rizika po život i zdravlje stanovništva tokom pandemije nije se u značajnijoj meri prelio na rast premije životnih osiguranja, ali jeste na rast premije dobrovoljno zdravstvenih osiguranja, gde je zabeleženo tržišno povećanje od 40 odsto na kraju trećeg kvartala 2022. godine u odnosu na isti period 2021.

Medicinari
Foto: Firena

Direktor Sektora za korporativno poslovanje i afiniti iz Uniqa osiguranja Đorđe Nedeljković ocenio je da je tržište dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja najviše povezano sa tržištem rada i da ako tu ne bude nekih većih potresa, u smislu da poslodavci ne moraju da „seku svoje troškove nauštrb zadovoljstva svojih zaposlenih“, ova vrsta osiguranja će biti sve prisutnija.

Cena premije trenutno varira u zavisnosti od paketa usluga i može da ide od 80 do 120 evra, ali i do nekoliko stotina evra godišnje.

Koju će ponudu izabrati pojedinac ili poslodavac koji će plaćati zaposlenom privatno zdravstveno osiguranje zavisi od paketa zdravstvenih usluga, kao i godišta osiguranika.

Cene paketa rastu sa godinama starosti, pa je tako na primer cena osnovnog paketa koji nudi jedna osiguravajuća kuća za starosnu grupu od 26 do 30 godina 13,75 evra mesečno. U taj paket koji pokriva 1.000 evra ulazi pregled lekara opšte prakse i lekara specijaliste, dijagnostika i laboratorijske analize, sanitetski prevoz u hitnim slučajevima, kao i davanje terapija.

Nešto viša cena ovog paketa je za starosnu grupu osiguranika od 36 do 40 godina i iznosi 18 evra mesečno, dok se za građane koji imaju od 40 do 50 godina cene kreću od 20 do 23 evra na mesečnom nivou.

Osim osnovnog paketa osiguranici mogu izabrati i druge koji obuhvataju zdravstvenu zaštitu trudnica, kao i bolničko lečenje. Ti paketi su nešto skuplji i iznose od 50 do 145 evra mesečno, opet u zavisnosti od starosne grupe.

Zaposleni u velikim kompanijama u Srbiji već odavno imaju mogućnost izbora u dogovoru sa svojim poslodavcem, da li žele da se leče privatno.

Kao posebne prednosti privatnog zdravstvenog osiguranja osiguravajuće kuće ističu to da nema čekanja na lekarske preglede jer se zakazuju sistematski i organizovano, da možete imati telefonski kontakt sa lekarom tokom 24 sata, da je obezbeđena podrška pri zakazivanju pregleda, pomoć u izboru zdravstvene ustanove, kao i lekara.

Takođe, prema rečima generalnog sekretara Udruženja osiguravača Srbije Duška Jovanovića pandemija je dodatno unapredila način poslovanja osiguravajućih kuća, pa je pristup polisama olakšan i građanima.

“U vreme pandemije daleko smo unapredili premiju osiguranja i daleko je više prodajemo putem digitalnih kanala i definitivno smo pokazali da kompletna industrija osiguranja i premija nije trošak nego klasična investicija, jer se sve više građana osigurava, što je u interesu industrije osiguranja i države”, naveo je Jovanović.

  • MIŠKOVIĆ

    2.2.2023 #1 Author

    Kad ne mogu dobiti uslugu u državnom i ako plaćaju decenijama doprinose
    Sve treba da bude privatno a ne da dobijaju novac a liste čekanja sve duze

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.2.2023 #2 Author

    Svima bi znacilo da imamo privatno osiguranje,brze i lakse bi se sve zavrsavalo…

    Odgovori

    • BOBICA

      27.8.2023 #3 Author

      Složila bih se, tako bi trebalo da bude

      Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...