Novi kopovi od 2026. godine

Investicije u rudarsku proizvodnju u Srbiji 450 miliona evra

Srbija

28.5.2024 11:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Investicije u rudarsku proizvodnju u Srbiji 450 miliona evra Investicije u rudarsku proizvodnju u Srbiji 450 miliona evra
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je trenutna investicija u rudarsku proizvodnju u Srbiji 450 miliona evra, najavljujući da će... Investicije u rudarsku proizvodnju u Srbiji 450 miliona evra

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović izjavila je da je trenutna investicija u rudarsku proizvodnju u Srbiji 450 miliona evra, najavljujući da će se eksploatacija uglja povećati, a novi kopovi otvariti od 2026. godine.

„Izgradnja dva bagera i pratećih sistema, koja je u toku u Rudarskom basenu (RB) Kolubara, jedan je od najvažnijih projekata u energetskom sektoru, a ukupne investicije u novu rudarsku opremu u EPS-u trenutno iznose više od 450 miliona evra. Ulaganja u rudarsku mehanizaciju treba da omoguće da otvaramo nove kopove, da dolazimo do novih količina uglja i boljeg kvaliteta ovog energenta“, kazala je ona prilikom obilaska RB Kolubara, gde su u toku radovi na izgradnji rudarske opreme, koja će omogućiti veću i stabilniju proizvodnju otkrivke i uglja, objavilo je Ministrastvo.

Đedović Handanović je, nakon obilaska montažnog pogona Kalenić, gde je u toku izgradnja rudarske opreme i novih bagera, istakla da je to od vitalnog značaja za energetski sektor, kako bi Srbija imala veću energetsku bezbednost i stabilnost proizvodnje uglja, a samim tim i termoelektrana.

Ministarka je precizirala da se investicije odnose na nabavku nove i revitalizaciju postojeće rudarske opreme, otvaranje zamenskih proizvodnih kapaciteta, a sve sa ciljem obezbeđivanja neophodnih preduslova za nesmetanu eksploataciju uglja iz površinskih kopova.

„Puštanje u rad novih sistema za eksploataciju otkrivke, obezbediće dodatnu proizvodnju u visini od 16 do 19 miliona kubika otkrivke na godišnjem nivou, čime se stvaraju uslovi da od 2026. godine započne eksploatacija uglja sa kopa Radljevo“, rekla je ona.

Đedović Handanović je kazala da je ove godine proizvodnja uglja na nivou Kolubare veća za tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok je proizvodnja otkrivke veća za 11 odsto na nivou Elektroprivrede Srbije.

„Stav Vlade Srbije je da želimo da održimo i osnažimo naš rudarski sektor i da obezbeđujemo bolje uslove za radnike na kopovima, a od svih zaposlenih očekujemo trud i rad u podizanju stepena proizvodnje“, dodala je ona.

Ministarka je naglasila da ne očekuje probleme sa snabdevanjem električnom energijom u letnjim mesecima, ali da je potrebno da se nadgledaju remonti u EPS-u.

„Deponije uglja su na nivou popunjenosti od 1,8 miliona tona, što uz dobre akumulacije vode treba da obezbedi sigurnost snabdevanja električnom energijom u narednom periodu. Činjenica je da je i leti potrošnja energije sve veća, zbog hlađenja, a događa se da imamo i pikove koji su veći nego tokom zime, zbog ekstremnih temperatura i rada industrijskih postrojenja. EPS mora da nastavi da prati odvijanje svih remonta da bi se minimizirali rizici u vezi sa proizvodnjom i snabdevanjem električnom energijom“, rekla je ministarka.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...