Šta možemo da naučimo od startap nacije?

Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju

SrbijaSvetU fokusu

11.9.2023 14:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju
Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji, priredila je konferenciju „Stvaranje uslova za srpski inovacioni ekosistem: Šta možemo da naučimo... Iskustva Izraela u kreiranju inovacionog ekosistema bitna i za Srbiju

Privredna komora Srbije (PKS), u saradnji sa Ambasadom Izraela u Srbiji, priredila je konferenciju „Stvaranje uslova za srpski inovacioni ekosistem: Šta možemo da naučimo od staratap nacije?“ , na kojoj su predstavljena iskustva Izraela kao zemlje s najviše startap kompanija po glavi stanovnika u svetu.

Direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Mihailo Vesović kazao je da je za PKS važna saradnja na svim projektima koji mogu doprineti boljem razumevanju nauke i privrede i primene inovativnih dostignuća razvojno-istraživačkog sektora, sa univerziteta i naučnih institucija, prenosi Beta.

„Ne postoji danas nijedna privreda u svetu koja može da se takmiči u raznim poljima ukoliko ne primenjuje inovacije kao svoj osnovni strateški koncept. Izrael je najbolji globalni primer kako je moguće uz dobru organizaciju i stvaranje dobre podrške države, nevladinog sektora i naučno-istraživačkih institucija postići maksimum iz onoga što može nauka da ponudi, a da se primeni u privredi“, naglasio je Vesović.

Dodao je da će PKS, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, pokušati da primere iz prakse Izraela prenese u Srbiju.

Državni sekretar Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Miroslav Trajanović je istakao da Srbija odavno radi na tome da sve naučne rezultate i dostignuća pretvori u inovacije koje će biti promovisane i na tržištu.

Prema njegovim rečima, završava se nova verzija Zakona o inovacionim delatnostima, a u toku je i drugi rad da se kompletira inovacioni ekosistem Srbije.

„Inovacioni ekosistem Srbije je u dobroj meri već formiran, jer pored resornog ministarstva, tu su i naučno-istraživačke organizacije, trenutno rade četiri naučno-tehnološka parka, a biće ih uskoro ukupno šest, kao i 23 regionalna inovaciona centra. Trenutno se radi na njihovom povezivanju, kako bi se stvorio ekosistem sa tačno određenim zadacima za svaki od tih delova, kako bi se rezultati naučno-istraživačkog rada pretočili u inovacione proizvode i usluge“, kazao je Trajanović.

Kreativci i ideje
Foto: Freepik.com

To sevu praksi može sprovesti ili da se pokrenu startap kompanije koje će to realizovati ili da se prodaju licence zainteresovanim kompanijama.

On je izrazio zadovoljstvo zbog konferencije o iskustvima Izraela, naglašavajući da je Izrael partner od koga se može mnogo naučiti o izgradnji inovativnih ekosistema i organizacija.

„Izrael je startap nacija, koja ima najveći broj startapova po glavi stanovnika. Čak 150 startapova na miliona stanovnika“, rekao je Trajanović što nije slučajnost, već rezulatat politike ulaganja u naučna istraživanja.

„Izrael je i zemlja koja u svetu izdvaja najveći procenat BDP-a za nauku u iznosu 5,4 odsto. Nijedna druga zemlja ne izdvaja toliko“, naveo je Trajanović.

Dodao je da je ekosistem koji je Izrael napravio jedan od najboljih na svetu po korišćenju naučno-istraživačkog rada i primeni njegovih rezultata.

Ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan kazao je da željeni nivo još nije dostigla saradnja sa Srbijom na polju tehnološkog razvoja, zbog čega je veoma značajan današnji skup u PKS-u.

„Potreba je majka svake inovacije. Mi smo počeli on nule kada smo ostvarili nezavisnost i od tada sve naše uspehe baziramo na inovacijama“, rekao je Vilan.

On je dodao da je Izrael mnogo postigao na polju nauke, ali smatra da sama nauka nije dovoljna ukoliko se ne primeni u praksi, ističući da je srećan što će izraelska iskustva biti preneta u Srbiju.

Konferencija održana u PKS-u je deo projekta „Balkan Innovation Box“, čiji je cilj jačanje inovacione veze između Izraela i balkanskih zemalja, a vodiće ga konsultantska grupa Buildinn.

  • SUNCE

    11.9.2023 #1 Author

    Nadam se da nećemo slediti Izraelsku politiku obaveznog vakcinisan koja im je donela toliko štete po zdravlje nacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...