Uoči sastanka Izvršnog odbora Narodne banke Srbije

Ključna kamatna stopa će rasti, ali možda ne i u januaru

BankeBerzaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

11.1.2023 08:01 Autor: Milica Rilak 3

Ključna kamatna stopa će rasti, ali možda ne i u januaru Ključna kamatna stopa će rasti, ali možda ne i u januaru
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) održaće prvu ovogodišnju sednicu u četvrtak, 12. januara, a ključno pitanje je da li će nastaviti sa povećanjem... Ključna kamatna stopa će rasti, ali možda ne i u januaru

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) održaće prvu ovogodišnju sednicu u četvrtak, 12. januara, a ključno pitanje je da li će nastaviti sa povećanjem referentne kamatne stope (RKS), pošto je ona rasla posle svakog sastanka tog tela, odnosno jednom mesečno od aprila 2022. godine, a trenutno iznosi pet odsto.

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić za Biznis.rs prognozira da u prvom kvartalu, a možda i u prvom polugodištu, treba očekivati blago podizanje referentne kamate.

„Moje mišljenje je da bi to povećanje moglo da se kreće između 0,25 i 0,50 procentnih poena“, rekao je Grubišić, ali i istakao da to ne mora da znači da će rast uslediti već na januarskoj sednici.

„Mi pratimo ‘ritam’ Evropske centralne banke, pošto smo evroizovano tržište, a imajući u vidu premiju za rizik na našoj strani tačno smo nešto iznad kamatne stope ECB i održavamo tu razliku u nivou kamatnih stopa između evra i dinara“, kaže profesor Grubišić.

Sastanak Upravnog saveta ECB, na kome će biti donete odluke u vezi sa monetarnom politikom, održaće se, međutim, tek početkom februara, što znači da NBS još nije dobila signal ECB koji bi mogla da prati.

Zoran Grubišić / Foto: Neda Mojsilović

„Zato ne isključujem ni mogućnost da referentna kamata u Srbiji ostane na istom nivou posle prve sednice Izvršnog odbora NBS. Ili će održati isti nivo kamatnih stopa i pratiti dalji razvoj događaja ili će podići ključnu kamatu za 0,25 procentnih poena. Lično, pre sam mišljenja da će zadržati RKS na postojećem nivou“, ocenjuje naš sagovornik.

Ono što Izvršni odbor NBS takođe treba da prouči su i inflatorna kretanja u Srbiji, a Republički zavod za statistiku najavio je da će najsvežije podatke o kretanju cena objaviti upravo 12. januara – na dan održavanja sednice.

Čini se da se inflacija kreće oko ‘vrhunca’, eventualno će on biti dostignut tokom prvog kvartala ove godine, ali to niko sa sigurnošću ne može da kaže, jer ne treba izgubiti iz vida da se svetska privreda trenutno bori sa stagflacijom – situacijom u kojoj cene rastu, a privredna aktivnost opada ili je na niskom nivou“, upozorio je Grubišić.

Kada je Izvršni odbor centralne banke na prethodnoj sednici odlučio da ključnu kamatnu stopu poveća za 0,5 procentnih poena, u obrazloženju je izneo i očekivanja kada je reč o inflaciji.

„Ukupna inflacija ostaće povišena do kraja ove i početkom naredne godine, ali će se nakon toga naći na opadajućoj putanji, uz znatniji pad u drugoj polovini 2023. i povratak u granice cilja do kraja perioda projekcije. U smeru smirivanja inflatornih pritisaka delovaće dosadašnje zaoštravanje monetarnih uslova, očekivano slabljenje efekata globalnih faktora koji su vodili rast cena energenata i hrane u prethodnom periodu, kao i niža eksterna tražnja u uslovima nepovoljnijih izgleda globalnog privrednog rasta“, saopšteno je posle sednice IO NBS 8. decembra prošle godine.

Podsetimo, trenutno je referentna kamatna stopa Narodne banke Srbije na nivou od pet procenata, Evropska centralna banka je svoju kamatu podigla na 2,5 odsto, dok su Federalne rezerve stigle do 4,25-4,50 odsto. Istovremeno, godišnja inflacija u novembru 2022. godine u Srbiji je bila 15,1 odsto, u evrozoni 10,1 odsto, a u SAD 7,1 procenat.

  • Maria

    11.1.2023 #1 Author

    Katastrofa

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.1.2023 #2 Author

    To sto nece verovatno u januaru bice u nekom sledecem mesecu,tako da se samo prolongira…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    12.1.2023 #3 Author

    Kamate samo rastu cene takođe ali plate to ne prate i biće sve teže preživeti od početka do kraja meseca

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...