Posebna pravila za porodilje

Ko ima pravo na naknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora?

AnalizaPoslovanjeSrbijaU fokusu

27.5.2022 12:56 Autor: Ljiljana Begović 18

Ko ima pravo na naknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora? Ko ima pravo na naknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora?
U vreme kada počinje sezona godišnjih odmora mnogi radnici u Srbiji imaju nedoumice oko svojih prava na slobodne dane. Jedna od njih je i... Ko ima pravo na naknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora?

U vreme kada počinje sezona godišnjih odmora mnogi radnici u Srbiji imaju nedoumice oko svojih prava na slobodne dane. Jedna od njih je i da li poslodavac radniku može da plati nadoknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora.

Pravnik iz advokatske kancelarije Papadakis & Čabarkapa Vukašin Vuković objašnjava da samo u slučaju prestanka radnog odnosa zaposlenog poslodavac ima obavezu da radniku koji nije iskoristio godišnji odmor isplati novčanu naknadu, takozvanu naknadu štete. Ova naknada se isplaćuje u visini prosečne zarade u prethodnih 12 meseci, srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

“Zakonodavac je izričit da je jedini slučaj kada poslodavac treba da isplati novčanu naknadu zbog neiskorišćenog godišnjeg odmora upravo kada zaposlenom prestaje radni odnos. U prilog tome govori i član Zakona o radu kojim je propisano da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa”, navodi Vuković.

Prema njegovim rečima, upravo je namera ovakvog zakona da zaštiti radnika u smislu onemogućavanja poslodavca da uskrati zaposlenom pravo na godišnji odmor, čime bi radni uslovi, ali i opšta dobrobit zaposlenih, bili značajno narušeni.

Kada je reč o nadoknadi za neiskorišćeni godišnji odmor u slučaju višemesečnog bolovanja, zakon predviđa da porodilje koje nisu u celini ili delimično iskoristile godišnji odmor u kalendarskoj godini zbog odsutnosti sa rada radi korišćenja porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i posebne nege deteta – imaju pravo da taj odmor iskoriste do 30. juna naredne godine.

Žena spava u krevetu držeći naočare
Foto: Unsplash.com

Dakle, porodiljama ne propadaju dani godišnjeg odmora dok su bile na ovoj vrsti odsustva, već se prenose na narednu godinu, dok u drugim slučajevima kada zaposleni koristi bolovanje nema pravo na naknadu za neiskorišćene dane godišnjeg odmora.

Naš sagovornik dodaje da postoji i jedno kontroverzno pravilo u praksi, a to je da u slučaju da se zaposleni opredeli da godišnji odmor koristi u delovima prvi deo mora da koristi u trajanju od najmanje dve radne nedelje neprekidno u toku kalendarske godine, a ostatak najkasnije do 30. juna naredne godine.

“To znači da je svaki zaposleni dužan da prvih 10 dana godišnjeg odmora iskoristi u kontinuitetu u toku kalendarske godine na koju se ti dani godišnjeg odmora i odnose. Međutim, ukoliko zaposleni to ne uradi, gubi pravo da te dane prenese u narednu godinu”, naglašava Vuković.

Obračunavanje naknade za neiskorišćeni godišnji odmor

Iznos novčane naknade za neiskorišćene dane godišnjeg odmora, u vidu naknade štete koja se isplaćuje zaposlenom kada mu prestaje radni odnos kod poslodavca, utvrđuje se u visini prosečne zarade zaposlenog ostvarene u prethodnih 12 meseci, a srazmerno broju dana neiskorišćenog godišnjeg odmora.

Takođe, prema mišljenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nije moguće da se sporazumom zaposlenog i poslodavca odredi korišćenje prvog dela godišnjeg odmora u kraćem trajanju od 10 radnih dana.

Prema rečima advokata, ovo pitanje je kontroverzno jer se pre svega dešava kod mlađih zaposlenih da ne žele kao prvi deo godišnjeg odmora da iskoriste 10 radnih dana u kontinuitetu.

Sa druge strane, iako poslodavci žele da ovakvim zahtevima izađu u susret neće biti u prilici da ih ispune, s obzirom na to da se tako izlažu riziku od prekršajne odgovornosti za koju je propisana novčana kazna do milion dinara.

“Ovakva postavka može da dovede do konflikta između zaposlenih i poslodavca, što nije redak slučaj u praksi”, zaključuje pravnik iz advokatske kancelarije Papadakis & Čabarkapa Vukašin Vuković.

 • MIŠKOVIĆ

  27.5.2022 #1 Author

  svi treba da imaju pravo na naknadu za neiskorišćene dane odmora pogotovo porodilje

  Odgovori

 • Emilija

  27.5.2022 #2 Author

  Svi bi trebalo da iskoriste svoja prava

  Odgovori

  • Lelica

   27.5.2022 #3 Author

   Trebalo bi,ali to nije u svakoj firmi moguce.

   Odgovori

 • TATJANA

  27.5.2022 #4 Author

  Vrlo znacajno za porodilje, njima to pripada pa nek i iskoriste

  Odgovori

 • GOCA BG

  27.5.2022 #5 Author

  Ja mislim da smo jedina zemlja gde se ovakve stvari ne ispostuju…

  Odgovori

 • NINO

  28.5.2022 #6 Author

  U Zakonu sve pise, ne znam sta se sada vodi polemika.

  Odgovori

  • Gabrijela

   30.6.2023 #7 Author

   Otisla sam u invalidsku penziju i nisam iskoristila godisnji odmor za celu 2022 i tekucu 2023 do 8.6 do kad mi je prestao radni odnos.S tim da sam od 1.1 .2022 do 10.6 2022 radela na intermom odelenju.a od 14.6 2022 do 8.6.2023 sam na bolovovanju. Dali imam pravo na naknadu stete za neiskorisceni godisnji odmor

   Odgovori

 • NINO

  28.5.2022 #8 Author

  U Zakonu sve pise, ne znam sto se sada vodi polemika.

  Odgovori

 • MADMAX

  28.5.2022 #9 Author

  Koliko radnih dana na odmor tokom godine zaposleni ima pravo po zakonu o radu?

  Odgovori

 • BRANA19

  28.5.2022 #10 Author

  Svi treba da iskoriste svoja prava…

  Odgovori

 • Milovan94

  29.5.2022 #11 Author

  Prava su tu da bi se poštovala i iskoristila

  Odgovori

 • STRAHINJA

  29.5.2022 #12 Author

  Isto kao i uvek

  Odgovori

 • Milisavka

  29.5.2022 #13 Author

  U realnosti niko 🤣

  Odgovori

 • Ika

  29.5.2022 #14 Author

  Zakon je dobar, ali se treba primeniti u praksi

  Odgovori

 • Gaga45

  30.5.2022 #15 Author

  Samo sto niko ovo da primeni u praksi

  Odgovori

 • Gaga45

  30.5.2022 #16 Author

  Samo sto niko ovo da primeni

  Odgovori

 • Bella

  30.5.2022 #17 Author

  Makar porodilje da imaju ako nista

  Odgovori

 • MARKO7

  2.6.2022 #18 Author

  Pa videćemo koliko će ovi godišnji odmori trajati.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...