nastavlja se sukob sa malim akcionarima

Luka Beograd: Besplatna konverzija ne može da se uračuna u cenu akcije, mali akcionari zakasnelo reagovali

Srbija

13.9.2023 12:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Luka Beograd: Besplatna konverzija ne može da se uračuna u cenu akcije, mali akcionari zakasnelo reagovali Luka Beograd: Besplatna konverzija ne može da se uračuna u cenu akcije, mali akcionari zakasnelo reagovali
Preduzeće Luka Beograd saopštilo je da su cenu njihovih prinudno otkupljenih akcija utvrdili nezavisni revizori, povodom protesta malih akcionara ove kompanije. Efekat besplatne konverzije... Luka Beograd: Besplatna konverzija ne može da se uračuna u cenu akcije, mali akcionari zakasnelo reagovali

Preduzeće Luka Beograd saopštilo je da su cenu njihovih prinudno otkupljenih akcija utvrdili nezavisni revizori, povodom protesta malih akcionara ove kompanije. Efekat besplatne konverzije prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine ne može da se uračuna u odlučenu cenu.

“Pre svega želimo da saopštimo da u sudskom postupku u kome se utvrđuje vrednost akcija Luke Beograd, nije doneta nikakva odluka suda. Naime, reč je o vanparničnom postupku koji se vodi pred Privrednim sudom u Beogradu pod poslovnim brojem R 52/2023, i u kom postupku nije održano niti jedno ročište. Ovaj postupak su inicirali bivši mali akcionari Luke Beograd, a predmet ovog postupka je upravo utvrđivanje vrednosti akcija, kako to propisuju i nalažu relevantne odredbe Zakona o privrednim društvima. Sasvim je jasno da se javnost obmanjuje informacijom da je o pravima malih akcionara već odlučeno, i stvara pritisak na sud u pogledu nepresuđene stvari”, piše u saopštenju Luke Beograd.

Akcije su prinudno otkupljene u martu i aprilu ove godine jer je vlasnik stekao preko 90 odsto kapitala, što mu daje pravo po zakonu da otkupi prinudno i ostatak, a otkupljene su po ceni od 0,5 evra po akciji. Vrednost akcija je, kako tvrde akcionari, u tom trenutku na Beogradskoj berzi iznosila 800 dinara, a trgovalo se i po ceni i do 80 evra po komadu.

Oni su zatražili da im vlasnik tog preduzeća isplati vrednost akcije, uzimajući u obzir besplatnu konverziju prava korišćenja građevinskog zemljišta u pravo svojine čime je, kako su naveli, vrednost firme povećana na više od dve milijarde evra, piše Beta.

Luka Beograd je navela da u vreme utvrđivanja cene akcija nije mogao biti uzet u obzir efekat besplatne konverzije, „budući da ni tada, a ni sada, konverzija nije izvršena, a svakako ni najava zakona, kao neizvesna buduća okolnost, ne može biti vrednovana u postupku utvrđivanja vrednosti akcija“.

“Grupa od 14 bivših akcionara Luke Beograd je Privrednom sudu u Beogradu paralelno sa postupkom za utvrđivanje vrednosti akcija, podnela i tužbu u parnici radi poništaja odluke skupštine društva o prinudnom otkupu akcija. Sud je ovu tužbu odbacio kao neblagovremenu, jer mali akcionari istu nisu podneli u zakonom predviđenom roku. U ovakvim okolnostima, svako drugačije postupanje suda i upuštanje u tužbu i dokazne predloge, bilo bi suprotno zakonu. Međutim, mali akcionari u medijima ne obelodanjuju da je, upravo zbog njihove nepažnje i propusta da istu podnesu u zakonskom roku, ova tužba odbačena”, piše u saopštenju Luke Beograd.

Dodaje se da je „zanimljivo da su se mali akcionari prilikom donošenja odluka da učestvuju u dokapitalizaciji Luke Beograd rukovodili samo potencijalnim ostvarivanjem dobiti, a ne i mogućnošću da dele sudbinu društva i u okolnostima mogućih gubitaka“.

Ostaje nejasno, kako je navela Luka Beograd, da ako je protest način da akcionari javno izražavaju stav, zašto nisu protestvovali kada je Zakonom o planiranju i izgradnji 2009. godine ukinuta mogućnost gradnje na osnovu prava korišćenja, čime je bio osujećen i projekat u kome su želeli da budu partneri (učestvovali u dokapitalizaciji), a kojom prilikom je načinjena najveća šteta njihovom finansijskom interesu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...