Predsednik Srbije doneo odluku

Miloš Vučević mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Srbija

30.3.2024 17:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Miloš Vučević mandatar za sastav nove Vlade Srbije Miloš Vučević mandatar za sastav nove Vlade Srbije
Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane u Vladi Srbije, biće mandatar za sastav nove Vlade, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić... Miloš Vučević mandatar za sastav nove Vlade Srbije

Miloš Vučević, predsednik Srpske napredne stranke i ministar odbrane u Vladi Srbije, biće mandatar za sastav nove Vlade, objavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na svom Instagram nalogu.

„Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 3. i člana 127. stav 1. Ustava Republike Srbije („Službeni glasnik Republike Srbijeˮ, broj 98/2006), člana 18. i člana 24. stav 3. Zakona o predsedniku Republike („Službeni glasnik Republike Srbijeˮ, broj 111/07), a posle saslušanog mišljenja predstavnika izabranih izbornih lista, donosim: Odluku o predlogu kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije. Predlažem Narodnoj skupštini Republike Srbije Miloša Vučevića kao kandidata za predsednika Vlade Republike Srbije„, napisao je Vučić.

Kako se navodi u Odluci koju je potpisao predsednik Republike, Miloš Vučević je do sada „obavljao odgovorne i zahtevne funkcije potpredsednika Vlade i ministra odbrane, čime je pokazao da poseduje posvećenost i stručnost koje su potrebne za obavljanje funkcije predsednika Vlade“.

U Odluci se navode i zadaci koji su pred budućim premijerom, a među njima je posebno istaknuta organizacija EXPO 2027, kao i očuvanje mira, stabilnosti i teritorijalne celovitosti Srbije.

Rok za formiranje Vlade Srbije je 90 dana od dana konstituisanja Skupštine Srbije. Ukoliko parlament u tom roku ne izabere vladu, ili ako ne izabere novu vladu u roku od 30 od dana kada je prethodnoj vladi prestao mandat, predsednik Republike je u obavezi da raspusti Narodnu skupštinu.

Ovaj saziv Skupštine Srbije konstituisan je 6. februara, verifikacijom mandata novim poslanicima, pa je rok za izbor nove Vlade Srbije 6. maj.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...