Ministarstvo finansija objavilo izmene Pravilnika o PDV-u

Nova pravila od 1. februara za obveznike poreza na dodatu vrednost

IzdvajamoPoreziPoslovanjeSrbija

9.2.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 9

Nova pravila od 1. februara za obveznike poreza na dodatu vrednost Nova pravila od 1. februara za obveznike poreza na dodatu vrednost
Iako je od početka obavezne primene elektronskih faktura za sve obveznike PDV-a, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, prošlo samo nešto više... Nova pravila od 1. februara za obveznike poreza na dodatu vrednost

Iako je od početka obavezne primene elektronskih faktura za sve obveznike PDV-a, kako u javnom tako i u privatnom sektoru, prošlo samo nešto više od mesec dana Ministarstvo finansija objavilo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o PDV-u čije su odredbe u primeni od 1. februara 2023. godine.

Propisana su brojna nova pravila, ali su i ažurirani postojeći članovi u skladu sa propisima o elektronskom fakturisanju.

Iz kompanije Mazars kažu da ima mnogo izmena, ali da su neke od najznačajnijih to da se dodaje član 11a koji definiše obavezu obračuna PDV-a u slučaju prometa bez naknade od stranih pravnih lica, pri čemu poreski dužnik na svaki promet obračunava PDV po propisanoj poreskoj stopi i plaća obračunati porez.

Takođe je izmenjen i član Pravilnika o PDV-u koji se odnosi na ograničavanje uslova pod kojima dolazi do izmene osnovice.

Naime, u slučaju naknadnog ispunjavanja uslova za ostvarivanje poreskog oslobođenja sa pravom na odbitak prethodnog poreza, do izmene osnovice dolazi samo u slučaju prometa dobara i usluga koji se odnose na promet dobara koja obveznik ili treće lice, po njegovom nalogu, šalje ili otprema u inostranstvo.

Papiri, dokumenta, olovka, digitron, radni sto
Foto: Freepik.com

Poreski savetnici kompanije Mazars objašnjavaju da je došlo do izmene još jednog uslova, a to je slučaj prometa dobara koje putnik otprema u inostranstvo u ličnom prtljagu, za nekomercijalne svrhe, ako u Srbiji nema prebivalište ni boravište ili ako se dobra otpremaju pre isteka tri kalendarska meseca od datuma u kojem je izvršen promet dobara.

Došlo je do ažuriranja člana koji definiše uslove poreskog oslobođenja sa pravom na odbitak prethodnog poreza u smislu slanja ili otpremanja dobara u inostranstvo. Izvršena je promena izvozne deklaracije u elektronskom obliku, odnosno u smislu daljeg usaglašavanja u skladu sa posedovanjem elektronskih faktura.

Dva člana, od kojih jedan bliže definiše uslove za ostvarenje poreskog oslobođenja sa pravom na odbitak prethodnog poreza u smislu unosa dobara u slobodnu zonu koji se vrši obvezniku PDV – korisniku slobodne zone, ažuriran je tako da preciznije definiše deklaracije u elektronskom obliku. Isto se desilo i sa delom propisa koji bliže definiše uslove za ostvarivanje poreskog oslobođenja sa pravom na odbitak prethodnog poreza za promet dobara koja su u postupku carinskog skladištenja.

U novom Pravilniku dodat je deo kojim se definišu i uslovi za dobijanje poreskog oslobođenja sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

Novo pravilo glasi: “Ako se za promet iz članova 87, 90, 93. i 94. ovog pravilnika izdaje elektronska faktura nadležni carinski organ, u skladu sa ovim pravilnikom, overava odštampani primerak elektronske fakture (spoljni prikaz) koji je potvrđen potpisom, odnosno pečatom od strane lica koje ih je izdalo u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski dokument.”

Poreski savetnici Mazarsa ukazali su i na promenu propisa koji određuju uslove za poresko oslobođenje sa pravom na odbitak prethodnog poreza usluga oplemenjivanja, opravke ili ugradnje. Njihove promene takođe se odnose na definisanje deklaracije u elektronskom obliku.

Promene su izvršene i u delu zakona o PDV-u koji se odnosi na poresko oslobođenje bez prava na odbitak prethodnog poreza na promet usluga socijalnog staranja i zaštite, dečje zaštite i zaštite mladih, usluga ustanova socijalne zaštite, kao i sa njima neposredno povezanog prometa dobara i usluga od strane lica registrovanih za obavljanje tih delatnosti.

“Prema novom pravilniku, uslugama se smatraju usluge socijalnog staranja i zaštite, dečije zaštite i zaštite mladih, usluge ustanova socijalne zaštite, centara za socijalni rad, ustanova za smeštaj korisnika i ustanova za dnevni boravak i pomoć u kući, pod uslovom da su pružaoci usluga registrovani za obavljanje tih delatnosti i da poseduju odobrenje nadležnog organa za pružanje tih usluga, u skladu sa propisima koji uređuju socijalnu zaštitu i socijalnu sigurnost građana”, iznose u tumačenju novog Pravilnika o PDV-a iz kompanije Mazars.

  • IVAN

    9.2.2023 #1 Author

    Nova pravila nove muke za pravna lica.

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.2.2023 #2 Author

    Samo da knjigovodje jasno upute preduzetnike o tome…

    Odgovori

    • Vlada

      10.2.2023 #3 Author

      Knjigovodje vise ne znaju gde udaraju, zakoni su u koliziji, e fakture ne rade, nema jasnih tumacenja. Ludilo

      Odgovori

    • Rad u toliko potcenjenom i bedno placenom knjigovodstvu, postao je nuklearna fizika. Za sve vam je odgovoran knjigovođa, to sto je kriv toranj u Pizi – pitajte mog knjigovodju.

      Odgovori

    • Mira

      16.2.2023 #5 Author

      Kakve veze imaju knjigovodjr sa e fakturama????To je posao za firme,edukujte se.
      Može i knjigovodja ako hoće da uči,uči,uči….u tom slučaju cena dupla.

      Odgovori

  • VOJKAN

    10.2.2023 #6 Author

    Svake godine nova pravila. E zato se čovek uči dok je živ

    Odgovori

  • Ljubica

    10.2.2023 #7 Author

    Knjigovođa nema veze sa tim što govori i naziv zanimanja. Neka se obrate poreskom savetniku.

    Odgovori

  • VILENJAK

    10.2.2023 #8 Author

    Gradimo sistem u potpunom haosu.

    Odgovori

  • Drmr

    16.2.2023 #9 Author

    Najpametnije bi bilo da drzava napravi poslovni program koji bi sve firme koristile besplatno. Pa neka drzava brine o azuriranjima, sistemu i svemu ostalom. Uostalo zašta ih placamo od poreza koji upumpavamo u drzavnu kasu od svog rada i znanja? Izludeli smo vise od ovog setanja sa zakonima i pravilnicima.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...