Prijava za PROMIS 2023 traje do 10. jula

Novi program za mlade naučnike vredan četiri miliona evra

InovacijePreduzetnikSrbija

12.5.2023 14:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Novi program za mlade naučnike vredan četiri miliona evra Novi program za mlade naučnike vredan četiri miliona evra
Fond za nauku Srbije otvorio je novi program, PROMIS 2023, kojim je obezbeđeno četiri miliona evra za mlade naučnike. Novac je namenjen najboljim projektima... Novi program za mlade naučnike vredan četiri miliona evra

Fond za nauku Srbije otvorio je novi program, PROMIS 2023, kojim je obezbeđeno četiri miliona evra za mlade naučnike.

Novac je namenjen najboljim projektima istraživača i naučnika u ranoj fazi karijere, do sedam godina posle doktorata, a javni poziv za podnošenje predloga projekata je otvoren do 10. jula, saopštio je Fond, objavila je Beta.

Mladi naučnici će kroz otvoreni konkurs Fonda za nauku moći da predlažu predloge projekata iz svih oblasti nauka, formiraju svoje timove i steknu važno iskustvo u upravljanju naučnim istraživanjima.

Program podržava osnovna i primenjena istraživanja u svim naučnim oblastima, a projekti nemaju unapred zadate teme.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da će buduća generacija mladih PROMIS istraživača imati mogućnost da stekne dodatna iskustva u upravljanju projektima koja će im biti značajna i za konkurisanje i realizaciju projekata na međunarodnom nivou.

„Da je naša nauka konkurentna i daje izvrsne rezultate pokazuje činjenica da je u okviru prethodnog PROMIS programa (2020-2022), 59 istraživačkih timova na osnovu rezultata svojih projekata objavilo 593 naučne publikacije, od čega je 123 u vrhunskim časopisima“, naglasila je ona.

Maksimalan budžet projekata je do 150.000 evra, a trajanje projekata do dve godine. Sredstva su namenjena za rad istraživačkih timova, opremu i potrošni materijal, međunarodnu saradnju, objavljivanje naučnih publikacija kao i druge aktivnosti koje su neophodne za razvoj nauke i istraživanja.

Novac za program PROMIS 2023 obezbeđen je iz budžeta Srbije i kroz Projekat akceleracije inovacija i podsticanje rasta preduzetništva u Srbiji (SAIGE) koji u sprovode Srbije, program IPA 19 Evropske unije i Svetska banka.

  • LAV

    14.5.2023 #1 Author

    U programe za nase mlade naucnike treba ulagati. To su ljudi koje po svaku cenu treba da zadrzimo u nasoj zemlji i zato im treba obezbediti sto bolje uslove za rad.

    Odgovori

  • NATI

    14.5.2023 #2 Author

    Svaka cast treba ulagati sto vise u mlade preduzetnike

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.5.2023 #3 Author

    Ako mi ne ulozimo u njih,odose oni..

    Odgovori

  • SUNCOKRETI1969

    18.5.2023 #4 Author

    Jos vise ulagati u mlade, da nam ne odlaze trbuhom za hlebom

    Odgovori

    • Lelica

      21.5.2023 #5 Author

      Pa nazalost sa razlogom odlaze odavde.

      Odgovori

  • PIKSI

    21.5.2023 #6 Author

    Bravoo odlican program i investicija za mlade

    Odgovori

  • Goga13

    21.6.2023 #7 Author

    U mlade i treba ulagati, svakako.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...