Pregovarači odbili razgovor sa predsednikom Srbije

Poljoprivrednici spremni i da radikalizuju proteste do ispunjenja svih zahteva

AgrobiznisPoslovanjeSrbija

16.5.2023 11:50 Autor: Ljiljana Begović 6

Poljoprivrednici spremni i da radikalizuju proteste do ispunjenja svih zahteva Poljoprivrednici spremni i da radikalizuju proteste do ispunjenja svih zahteva
Proteste ćemo imati svaki dan, spremni smo i da ih radikalizujemo do ispunjenja svih zahteva, poručili su poljoprivrednici koji će danas, 16. maja, u... Poljoprivrednici spremni i da radikalizuju proteste do ispunjenja svih zahteva

Proteste ćemo imati svaki dan, spremni smo i da ih radikalizujemo do ispunjenja svih zahteva, poručili su poljoprivrednici koji će danas, 16. maja, u 12 h blokirati puteve i time izraziti nezadovoljstvo neuspešnim razgovorima sa premijerkom Anom Brnabić.

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut u razgovoru za Biznis.rs kaže da su poljoprivrednici odbili i razgovor sa predsednikom Srbije.

Prema njegovim rečima, ponovljeni razgovor sa premijerkom svodio se na pokušaj provociranja svađe između predstavnika ratara i predstavnika stočara.

“Mi smo imali razgovore sa premijerkom prošle nedelje i dogovor je bio da dođemo ponovo za nedelju dana, a da će ona videti šta može da uradi da nam izađe u susret. Razgovor se svodio na to da su oni pokušavali da posvađaju ratare i stočare”, navodi predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata.

Poljoprivrednici kažu da je loša situacija u kojoj se trenutno nalaze posledica zabrane izvoza zbog koje su izgubili tržišta.

“Većina poljoprivrednika prodaje robu po duplo manjim cenama, ne možemo da pokrijemo troškove proizvodnje. Kada su naši pregovarači izašli sa sastanka sa Anom Brnabić bilo im je ponuđeno da razgovaraju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Međutim, ne vidimo zašto bismo razgovarali sa predsednikom i šta bi on mogao da nam ponudi, ako premijerka kod koje je kasa i budžet Republike Srbije, kao i ministar finansija Siniša Mali, nisu ponudili ispunjenje naših zahteva. Ako žele da reše probleme u poljoprivredi trebalo bi da naprave realnu zadovoljavajuću ponudu, odnosno da prihvate sve zahteve da bi poljoprivrednici mogli da prežive ovu i naredne godine”, kaže Dragan Kleut.

Podsetimo, poljoprivrednici su predali zahteve među kojima su zagarantovana cena mleka, subvencije po hektaru od 300 evra i da se na dizel ne obračunava akciza i PDV, kao i da subvencija po kravi iznosi 40.000 dinara. Zahtevi su i da premija za litar mleka umesto 15 bude 20 dinara, kao i minimalna otkupna cena mleka od 78 dinara po litru plus porez na dodatu vrednost (PDV).

Na listi zahteva je i da se uvede prelevman (zaštitna taksa) na mlečne proizvode koji se uvoze iz Evropske unije i država potpisnica sporazuma CEFTA (Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Crna Gora i Srbija).

  • jevtić

    16.5.2023 #1 Author

    Ako će im se ovim ispuniti zahtevi, i treba….

    Odgovori

  • SHALIMAR

    16.5.2023 #2 Author

    I treba naravno,oglusuju se za sve njihove zahteve…

    Odgovori

  • Jj992

    17.5.2023 #3 Author

    Treba tako

    Odgovori

  • DOBRILA

    17.5.2023 #4 Author

    Valjda ce imati neku korist od toga.

    Odgovori

  • MAJA

    17.5.2023 #5 Author

    Izgleda da je to jedini nacin

    Odgovori

  • ELLA

    17.5.2023 #6 Author

    Najmanje se ulaZe u poljoprivredu a šakom i kapom se daje strancima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...