Zakonom propisan rok od sedam dana

Privrednicima kazne do dva miliona dinara za kašnjenje pri uplati gotovine

BankePoreziPoslovanjeSrbija

14.12.2022 11:02 Autor: Ljiljana Begović 1

Privrednicima kazne do dva miliona dinara za kašnjenje pri uplati gotovine Privrednicima kazne do dva miliona dinara za kašnjenje pri uplati gotovine
Privrednici imaju rok od sedam dana da primljen gotov novac uplate na poslovni račun. Dakle, ako u maloprodaji za svoju robu ili usluge dobijate... Privrednicima kazne do dva miliona dinara za kašnjenje pri uplati gotovine

Privrednici imaju rok od sedam dana da primljen gotov novac uplate na poslovni račun. Dakle, ako u maloprodaji za svoju robu ili usluge dobijate keš morate ga uplatiti u naznačenom roku, u suprotnom vam preti kazna do dva miliona dinara.

Prometom na malo smatra se svaki izvršen promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima, kao i svaki promet dobara i usluga u maloprodajnim objektima, nezavisno od toga da li je korisnik fizičko lice, pravno lice ili preduzetnik, uključujući i promet izvršen putem samonaplatnih uređaja – automata.

Pravna lica i preduzetnici koji vrše promet na malo raspolažu gotovim novcem i vrše plaćanja u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu plaćanja u gotovom novcu u dinarima za pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost. Maloprodajnim objektom smatra se svaki poslovni prostor i poslovna prostorija koji se primarno koriste za promet dobara i pružanje usluga fizičkim licima.

“Prema Zakonu o fiskalizaciji, obveznik fiskalizacije je svaki obveznik poreza na prihode od samostalne delatnosti u smislu zakona kojim se uređuje porez na dohodak građana i svaki obveznik poreza na dobit pravnih lica u smislu zakona kojim se uređuje porez na dobit pravnih lica, koji vrši promet na malo”, objašnjava predsednica Udruženja „Računovodstvena komora Srbije“ (RKS) Snežana Mitrović.

Obveznik fiskalizacije je u obavezi da evidentira svaki pojedinačno ostvareni promet na malo i to nezavisno od načina plaćanja (gotovinom, instant transferom odobrenja, čekom, platnom karticom, na drugi bezgotovinski način…), uključujući i primljene avanse za budući promet na malo, preko elektronskog fiskalnog uređaja.

Foto: Freepik.com

U svrhu vraćanja kusura od izvršenog prometa na malo koji se vrši početkom narednog dana, maloprodajni obveznici mogu u objektu imati depozit koji su podigli sa tekućeg poslovnog računa na osnovu odluke, dakle depozit koji nije zadržan od pazara.

“Podsećam da pravna lica i fizička lica koja obavljaju delatnost imaju obavezu da najkasnije u roku od sedam radnih dana gotov novac primljen po bilo kom osnovu uplaćuju na svoj račun kod banke”, ističe naša sagovornica.

Daklе, zakonom su pravnim licima i prеduzеtnicima propisane obavеze uplatе gotovinskog pazara i rok u kome on mora biti uplaćеn, ali bеz preciznog urеđеnja obavеzе da li pazar mora da se uplati u celosti i odjednom.

„To znači da pravna lica i preduzetnici mogu u roku od sеdam dana da vrše uplatе dеla gotovinskog pazara еvidеntiranog kroz dnеvnе izvеštajе u skladu sa Zakonom o fiskalizaciji, gde ustvari konačnu razliku uplaćuju najkasnije sedmog radnog dana“, kaže Mitrović.

U skladu sa odredbama Zakona o obavljanju plaćanja pravnih lica, prеduzеtnika i fizičkih lica koja obavljaju dеlatnost propisana je novčana kazna od 50.000 do dva miliona dinara ako dinare primljene u gotovom po bilo kom osnovu ne uplate na svoj tekući račun u roku od sedam radnih dana.

“Preduzetnici koji porez plaćaju na paušalno utvrđen prihod takođe su dužni da otvore tekući poslovni račun kod poslovne banke, da vode novčana sredstva na tom računu i vrše plaćanja. Preduzetnici paušalci dužni su da vrše i uplate dinara koje su primili u roku sedam radnih dana”, zaključuje naša sagovornica.

  • GOCA BG

    14.12.2022 #1 Author

    Verujem da se nece igrati preduzetnici oko uplate pazara sto se rokova tice,kazne su ogromne…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...