Trgovci se fokusirali na podatke o rastu kineske ekonomije u prošloj godini

Rast cena nafte iznad 86 dolara

Srbija

18.1.2023 10:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rast cena nafte iznad 86 dolara Rast cena nafte iznad 86 dolara
Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, podstaknute rastom kineske ekonomije u prošloj godini i očekivanjima da će promena... Rast cena nafte iznad 86 dolara

Cene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima na 86 dolara, podstaknute rastom kineske ekonomije u prošloj godini i očekivanjima da će promena kineske politike prema korona virusu povećati potražnju za gorivom.

Na londonskom tržištu cena barela bila je viša 1,59 dolara i iznosila je 86,05 dolara, dok se na američkom barelom trgovalo po 88 centi višoj ceni, od 80,74 dolara, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Trgovci su se fokusirali na podatke o rastu kineske ekonomije u prošloj godini. Kineski bruto domaći proizvod porastao je prošle godine tri odsto, najslabije od sredine 70-ih godina prošlog veka, i nije dostigao službeno ciljanih oko 5,5 odsto, ali je nadmašio predviđanja analitičara.

Druga ekonomija sveta kočila je prošle godine stroge mere suzbijanja zaraze koronom, ali vlada je na kraju prošle godine popustila pritisku građana i izmenila politiku nulte tolerancije.

„Ekonomske posledice tranzicije u politici prema koroni u Kini blaže su nego što se očekivalo i to je podstaklo aktuelni oporavak cena sirove nafte“, objasnio je tržišni analitičar Kreg Erlam (Craig Erlam) iz OANDA-e.

Podaci objavljeni u utorak pokazuju da je proizvodnja derivata u kineskim rafinerijama u prošloj godini pala prvi put od 2001. godine, i to 3,4 odsto, ali tempo dnevne potrošnje nafte snažno je ubrzao u decembru.

Jasniju sliku o potražnji u periodu pojačane pretnje recesije Varga očekuje nakon izveštaja Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Međunarodne agencije za energiju (IEA).

U istraživanju objavljenom na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, dve trećine anketiranih ekonomista iz privatnog i javnog sektora reklo je da očekuje globalnu recesiju u ovoj godini. Oko 18 odsto njih smatra da je recesija „izuzetno verovatna“.

Rezultati istraživanja najsumorniji su unazad deset godina kada ga je PwC počeo objavljivati.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u ponedeljak poskupeo 39 centi, na 82,25 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...