u ponudi deset novih obrazovnih profila

Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara

PoslovanjePreduzetnikSrbija

15.1.2024 12:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara
Privredna komora Srbije (PKS) je zbog velikog interesovanja privrede produžila rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu... Rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje produžen do 31. januara

Privredna komora Srbije (PKS) je zbog velikog interesovanja privrede produžila rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu do 31. januara.

Za školsku 2024/2025. godinu za dualni model obrazovanja prijavilo se 30 odsto kompanija koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja.

Rukovodilac Centra PKS za edukaciju i dualno obrazovanje Mirjana Kovačević istakla je da je PKS u proteklom periodu intenzivno radila na sprovođenju aktivnosti prikupljanja potreba privrede za kadrovima.

„Кroz kampanju animiranja poslodavaca predstavnici PКS realizovali su veliki broj individualnih sastanaka sa zainteresovanim poslodavcima, kao i nekoliko informativnih sesija u više gradova na teritoriji Srbije, što je rezultiralo time da su do danas podnete čak 404 izjave o spremnosti“, rekla je Kovačević.

Dodala je da je privreda je kroz podnete izjave izrazila potrebu za skoro 2.000 učenika koji bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja.

Кao i prethodnih godina, privreda pokazuje najveće interesovanje za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

„Prema dosadašnjim podacima u vezi sa brojem učenika za koje su poslodavci podneli izjave, čak 35 odsto od ukupnog broja učenika se traži za obrazovne profile iz oblasti mašinstva i obrade metala“, istakla je Кovačević.

Poslodavci se prijavljuju putem specijalizovanog veb portala PKS, na kojem kreiraju profil kompanije i na jednostavan način, u tri koraka, podnose prijavu za uključivanje u model dualnog obrazovanja.

„Kompanija uključivanjem u dualni model obrazovanja ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar u skladu sa potrebama kompanije, spreman da se odmah po završetku školovanja uključi u radni proces i na taj način poslodavac u velikoj meri smanjuje troškove za obučavanje radne snage, što se izdvaja kao jedan od benefita“, podsetila je Kovačević.

Takođe, kako je dodala, učenici u dualnom obrazovanju u zavisnosti od obrazovnog profila provode određeni broj dana u kompaniji, čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvaja se poslovna klima i jača poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo.

„Pre samo nekoliko dana Vlada Srbije je donela Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju kojom se, između ostalog, predviđa i dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja“, rekla je Кovačević.

U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i 10 novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike.

 • AJA

  15.1.2024 #1 Author

  Predlog novih obrazovnih profila je dobar potez.

  Odgovori

 • PAVLE-2005

  15.1.2024 #3 Author

  Bolje na vreme da se obezbede sa radnom snagom

  Odgovori

 • SHALIMAR

  16.1.2024 #4 Author

  Odlicno sto je produzen,znacice svakako…

  Odgovori

 • CIGI

  21.1.2024 #5 Author

  I treba produziti,kako bi se sto vise njih prijavilo

  Odgovori

 • STEPA

  24.1.2024 #6 Author

  Eto načina da naprave dobre radnike za sebe

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.