tražnja za sojom potpuno izostala

Smanjen promet na Produktnoj berzi

AgrobiznisBiznisSrbija

9.6.2023 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Smanjen promet na Produktnoj berzi Smanjen promet na Produktnoj berzi
U prethodnih sedam dana na domaćem robno-berzanskom tržištu primetan je blagi porast cena kada je u pitanju pšenica, ali i nastavak pada cena kod... Smanjen promet na Produktnoj berzi

U prethodnih sedam dana na domaćem robno-berzanskom tržištu primetan je blagi porast cena kada je u pitanju pšenica, ali i nastavak pada cena kod ostalih poljoprivrednih kultura. Obim prometa je manji u odnosu na prethodnu nedelju i to za 33,54 odsto.

Preko Produktne berze tokom ove nedelje ukupno je prometovano 2.610 tona robe, finansijske vrednosti 50.669.300 dinara. Finansijska vrednost prometa manja je za 53,31 odsto u odnosu na prošlonedeljnu.

Na tržištu kukuruza tokom čitave nedelje beležena je slaba tražnja koja je bila na nižem cenovnom nivou od ponude. Početkom i sredinom nedelje tražnja je bila usmerena na veštački sušen kukuruz sa analizom na aflatoksin, da bi se krajem nedelje više potraživao kukuruz do 16 odsto vlage, piše u redovnom izveštaju s naše jedine robne berze.

Udeo kukuruza u ukupnom obimu prometa ove nedelje iznosio je 27 odsto. Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,00 do 17,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosi 17,12 din/kg bez PDV-a, što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja cenovni pad od 1,12 odsto.

Trgovalo se u manjim količinama i kukuruzom rod 2021. godine sa analizom na aflatoksin do 10 po ceni od 17,50 din/kg bez PDV-a.

Kao i prethodne, i ove nedelje pšenica zauzima najveći udeo u ukupnom trgovanju, sa čak 69 odsto udela u ukupnom obimu prometa. Početkom nedelje tražnja je bila slaba i najčešće usmerena na pšenicu sa 11,5-12 odsto proteina. Sredinom nedelje tržište je bilo mirno uz slabiju ponudu i tražnju, pri čemu je tražnja bila usmerena na pšenicu sa 11 odsto proteina. Krajem nedelje dolazi do povećanja tražnje u odnosu na prethodne dane, ali je ponuda bila slaba. U poslednjim danima nedelje potraživala se, takođe, i stočna pšenica.

Pšenicom se u toku nedelje trgovalo u cenovnom rasponu od 20,00 do 20,50 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametra kvaliteta i pariteta. Ponder cena iznosila je 20,04 din/kg bez PDV-a, te je primetan uzlazni trend cene od 1,67 odsto u odnosu na prošlu nedelju, saopštila je Produktna berza.

Za razliku od prethodne nedelje, kada je sojino zrno činilo više od četvrtine ukupnog nedeljnog prometa, ove nedelje je tržište bilo veoma mirno, bez zaključenja berzanskih ugovora. Soja se u toku nedelje nudila u cenovnom rasponu od 47,50 do 49,50 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta.

  • HANA

    10.6.2023 #1 Author

    Kad je monopol na tržištu prisutan…🤡

    Odgovori

  • SHALIMAR

    11.6.2023 #2 Author

    Trenutno izostala soja,a sledeci put ce nesto drugo,sve zavisi od potraznje…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...