Zaposleni nisu dovoljno informisani o svojim pravima

Stepen obrazovanja ključan za zapošljavanje, ali ne i za zaradu

AnalizaPoslovanjeSrbijaU fokusu

22.1.2022 11:11 Autor: Marija Jovanović 14

Stepen obrazovanja ključan za zapošljavanje, ali ne i za zaradu Stepen obrazovanja ključan za zapošljavanje, ali ne i za zaradu
Početkom godine u medijima je odjeknula vest da je kompanija Delhaize zbog manjka radne snage zaposlenim trgovcima počela da menja, tačnije aneksira, ugovore o... Stepen obrazovanja ključan za zapošljavanje, ali ne i za zaradu

Početkom godine u medijima je odjeknula vest da je kompanija Delhaize zbog manjka radne snage zaposlenim trgovcima počela da menja, tačnije aneksira, ugovore o radu, kako bi mogla da zapošljava i radnike sa osnovnom školom.

Iako to, prema navodima kompanije, neće uticati na visinu njihovih primanja, sindikati nisu bili optimistični i izrazili su zabrinutost da li će tako i ostati. Zbog celokupne situacije postavlja se pitanje da li stepen obrazovanja utiče na zaradu i koliko poslodavci zloupotrebljavaju svoja prava.

Stepen obrazovanja potreban za obavljanje nekog posla određuje se u skladu sa tim koliko su radni zadaci koji će se obavljati kompleksni, kakva je odgovornost zaposlenog koji će ih obavljati, u smislu kolika šteta može nastati po poslovanje poslodavca ako se ne obave kako treba, i potrebnog znanja za njihovo izvršenje, objašnjava za Biznis.rs predsednik Centra za dostojanstven rad i naučni saradnik na Institutu za radno pravo Mario Reljanović. 

“Stepen obrazovanja nije relevantan za uslove rada, pa ni za zaradu. Stepen obrazovanja relevantan je, međutim, kod zapošljavanja – kandidat za posao mora imati minimalno onaj stepen obrazovanja koji poslodavac traži, a koji odgovara utvrđenom stepenu obrazovanja u pravilniku o organizaciji i sistematizaciji. Ako kandidat za posao, odnosno kasnije zaposleni, poseduje viši stepen obrazovanja od traženog minimuma, to neće uticati na visinu zarade ili bilo koje druge uslove rada”, ističe naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, zaposleni su malo informisani o svojim pravima, a sam primer kompanije Delhaize pokazuje da loša komunikacija poslodavca, koji se nije dovoljno potrudio da objasni zašto se zaključuju aneksi ugovora o radu sa zaposlenima i kakve će to posledice imati po njihov status i uslove rada, dokazuje da su zaposleni uglavnom frustrirani i zaplašeni nekorektnim postupanjima poslodavaca.

Posebno je to slučaj kod nezakonitih postupanja nesavesnih poslodavaca, pa se problem percipira i tamo gde on realno ne postoji, odnosno gde poslodavac ne krši zakon.

“Naravno, ovu priču bi trebalo ispratiti do kraja i videti da li će sve ostati u granicama dozvoljenog – ako se na osnovu potpisanih aneksa ugovora o radu zaposlenima smanje zarade ili im se pogoršaju uslovi rada, to će svakako biti neutemeljeno i protivpravno postupanje poslodavca. Ipak, za sada ne postoje nikakve naznake da će se tako nešto desiti, a aneksi ugovora su u tom kontekstu samo administrativna procedura usaglašavanja pojedinačnih ugovora sa izmenjenim pravilnikom o organizaciji i sistematizaicji poslova”, zaključuje Reljanović.

  • SANJA

    22.1.2022 #1 Author

    Da bi imao pare treba ti posao,da nadjes posao treba ti skola,a da zavrsis skolu trebaju ti pare.🤨

    Odgovori

  • Dzebac

    22.1.2022 #2 Author

    Mislim da je obrazovanje neophodno ali da li se to kod nas vrednuje.. ne…

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    22.1.2022 #3 Author

    Nazalost …danas se skola bas i ne ceni

    Odgovori

  • VILENJAK

    22.1.2022 #4 Author

    Obrazovanje je neophodno u 21.veku… Samo što u Srbiji fakultetska diploma ne garantuje posao u struci. Da se ne lažemo…ljudi neće da rade, svi bi da budu menadžeri, direktori…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    22.1.2022 #5 Author

    U Srbiji…hm.
    Pogledati samo ministre i ljude od kojih je sastavljena vlada republike Srbije (ili su plagijatori sa kupljenom diplomom ili neobrazovani nepismeni pritom prilično bahati), a kad se sve sabere, ispada da obrazovanje nije presudno.
    Ipak, treba ulagati u decu i motivisati ih…Možda se u nekoj budućnosti i bude vrednovalo obrazovanje.

    Odgovori

  • JELENA

    22.1.2022 #8 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • DANIJELA

    22.1.2022 #9 Author

    Diploma je bitna ali zarada zavisi od coveka.

    Odgovori

  • KAJA

    22.1.2022 #10 Author

    U drustvu se sistemski degradira obrazovanje

    Odgovori

  • ZOKA

    22.1.2022 #11 Author

    Obrazovanje je vazno, samo nije presudno. Danas na zalost svako ima diplomu, a znanja, nigde

    Odgovori

  • Ivan

    22.1.2022 #12 Author

    Tako je

    Odgovori

  • Predrag

    24.1.2022 #13 Author

    Imaš osnovnu i srednju školu,nemaš nikoga,ili radi ili se snalazi.Sa fakultetom ko uspe uživaće u radu,ko ne uspe,moj jarane otišao preko grane.

    Odgovori

  • Srecko b.g.

    24.1.2022 #14 Author

    Vrlo je bitno obrazovanje pogotovo za profesiju Trgovca – Prodavca koji mora da ima najmanje 4″stepen srednje strucne skole, zbog asortimana robe, trgovacke knjige, nivelacija cena, i dr stvari. Zalosno je sto se zamenjuju pojmovi da osnovno obrazovanje nadomesti necije ucenje, rad, trud. To nije dovoljno, i treba klasificirati ljude sa Diplomama 7,6 stepen u posebnu kategoriju sa vecom platom, kao i prodavce 4-3 stepena Trgovacke , ili Ekonomske skole. Trgovina je ziva materija i trazi obrazovan kadar, odnose sa javnoscu, poznavanje trzista, robe i usluga.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...