Istraživanje portala Biznis.rs: studentski standard (1)

Studenti najčešće biraju smeštaj do 250 evra, najpristupačniji državni domovi

AnalizaNekretnineSrbija

24.6.2023 08:01 Autor: Ljiljana Begović 18

Studenti najčešće biraju smeštaj do 250 evra, najpristupačniji državni domovi Studenti najčešće biraju smeštaj do 250 evra, najpristupačniji državni domovi
Iako su ispitni rokovi još u toku, mnogi studenti već razmišljaju gde će živeti sledeće školske godine. Ministarstvo prosvete pred svaku školsku godinu utvrđuje... Studenti najčešće biraju smeštaj do 250 evra, najpristupačniji državni domovi

Iako su ispitni rokovi još u toku, mnogi studenti već razmišljaju gde će živeti sledeće školske godine. Ministarstvo prosvete pred svaku školsku godinu utvrđuje cene smeštaja i ishrane za studente koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije. U zavisnosti od kategorije sobe i broja studenata u njoj, budžetska cena smeštaja u studentskim domovima u Beogradu kreće se od 1.300 do 3.190 dinara mesečno.

Za prvu kategoriju smeštaja za jednokrevetnu sobu budžetska cena iznosi 3.190, dok je tržišno-ekonomska cena 13.000 dinara. Za dvokrevetnu sobu iste kategorije mesečna stanarina za studente na budžetu je 2.990 dinara, dok je ekonomska 12.100 dinara.

Sobe koje spadaju u drugu kategoriju smeštaja imaju nešto niže cene, pa će za jednokrevetnu sobu budžetski školaraci izdvojiti 2.550 dinara mesečno, dok će ih soba koju dele sa jednim cimerom koštati 2.350 dinara.

Studenti koji dobiju smeštaj u nekim od domova treće kategorije plaćaće na mesečnom nivou 2.000 dinara za jednokrevetne i 1.800 dinara za dvokrevetne sobe.

Stanari domova plaćaju mesečnu rentu do 10. u mesecu za tekući mesec. Svoja ukupna mesečna dugovanja mogu da plate na blagajni doma ili na infokiosku.

Pravo na smeštaj u studentskim domovima imaju studenti visokoškolskih ustanova čiji je osnivač Republika Srbija, koji su upisani prvi put u tekućoj školskoj godini na studije prvog, drugog ili trećeg stepena, čije se školovanje finansira iz budžeta Republike Srbije, koji imaju državljanstvo Republike Srbije i čije prebivalište nije u sedištu visokoškolske ustanove na kojoj studira.

Prijava za smeštaj u državnim domovima za studente

Studenti koji se finansiraju iz budžeta imaju pravo na smeštaj u domu po dotiranim, nižim cenama. Samofinansirajući studenti mogu dobiti mesto u studentskom domu ukoliko nakon raspodele budžetskim studentima ostane slobodnih mesta, ali mesto plaćaju po višim, ekonomskim cenama.

Konkurs za raspodelu mesta u studentskim domovima se za brucoše raspisuje u septembru, dok se za studente ostalih godina konkurs raspisuje početkom školske godine.

Prilikom rangiranja studenata za mesto u studentskom domu uzimaju se u obzir uspeh u srednjoj školi (za brucoše), ili prosek ocena tokom studiranja (za studente viših godina) i prihod po članu domaćinstva studenta. Obrasci za konkurs se uzimaju na fakultetu i potom se vraćaju popunjeni.

Za mnoge studente u Srbiji obezbeđivanje mesta u državnom studentskom domu je teško dostižno, pa se neki odlučuju i za boravak u privatnim domovima. U zavisnosti od veličine sobe cene će od 1. septembra u nekoliko privatnih domova u Beogradu biti od 200 do 260 evra. Kako navode vlasnici domova sa kojima smo kontaktirali, soba veličine 25 kvadratnih metara košta 260 evra, dok je za male sobe od osam kvadrata cena 200 evra mesečno.

U nekim privatnim domovima se ne zahteva plaćanje unapred, a u cenu su uračunati i troškovi vode, struje, grejanja, odžavanja, ali i kablovske televizije i interneta.

Nešto su povoljniji uslovi u Novom Sadu, gde ukupni mesečni troškovi stanovanja u privatnom studentskom domu iznose 150 evra po osobi u dvokrevetnoj sobi.

Privatni domovi za studente postoje i u Kragujevcu. Naime, u oglasima se može pronaći smeštaj u jednom od privatnih studentskih domova u blizini Pravnog i Ekonomskog fakulteta koji nudi dvokrevetne sobe. Cena je 90 evra po krevetu, a u to su uračunati svi troškovi, od kablovske televizije i interneta do mašine za pranje i sušenje veša. U samom smeštaju studenti imaju organizovano i profesionalno čišćenje tri puta mesečno.

Foto: Pixabay.com

Prijavljivanje za privatni studentski dom je relativno jednostavan proces. Prvo što treba da uradite jeste da istražite i identifikujete potencijalne domove koji odgovaraju vašem budžetu i potrebama. Kada pronađete koji dom najviše odgovara vašim zahtevima, možete ih pozvati ili kontaktirati putem e-maila da biste se raspitali oko dostupnosti soba i postavili sva pitanja koja imate o procesu prijave, plaćanju ili o samom domu.

Tokom prvog kontakta, osoblje privatnih domova za studente može od vas tražiti da im date neke osnovne informacije o sebi, poput imena, godišta i fakulteta koji pohađate. Najverovatnije će vas pitati i o željenom datumu useljenja i vrsti sobe za koju ste zainteresovani, te bi bilo dobro da imate okviran datum na umu.

I pored raznih pogodnosti koje pruža život u studentskom domu, i dalje je velikom broju studenata iznajmljivanje stanova u blizini fakulteta najbolja opcija.

Stručnjak za nekretnine Nedeljko Malinović u razgovoru za Biznis.rs kaže da se cene izdavanja stanova u blizini fakulteta neznatno povećavaju od 1. septembra, ali da stanodavci znaju da su budžeti roditelja koji finansiraju odlazak deteta na fakultet uglavnom ograničeni.

“Sve zavisi od toga koliko je porodica imućna, ali u većini slučajeva se za mesečnu rentu izdvaja do 250 evra. Studenti najčešće traže male stanove, ponekad veće u slučaju da ih je više od troje koji dele stanarinu, kada su i režije jeftinije”, kaže Malinović.

On dodaje da je tržište nekretnina, pogotovo za izdavanje, potpuno izmenjeno dolaskom Rusa i Ukrajinaca, tako da se podizanje cene više događa zbog stranaca, a u manjoj meri zbog studenata.

Kada je reč o lokacijama, studenti prema rečima našeg sagovornika biraju nekretnine koje su blizu fakulteta, ali ukoliko su to škole koje su u centru, pa je renta skupa, onda izaberu stan za koji će im biti potreban samo jedan prevoz do fakulteta.

Sutra: Školarine rastu zbog popularnosti, a ne po kvalitetu fakulteta

  • Dux011

    24.6.2023 #1 Author

    Pa logicno…

    Odgovori

  • COVERDALE

    24.6.2023 #2 Author

    Samofinansirajući studenti bi trebalo manje da plaćaju.

    Odgovori

  • DASHA

    24.6.2023 #3 Author

    Normalno

    Odgovori

  • colorida_cielo

    24.6.2023 #4 Author

    Samim tim što si student dovoljno ti je život težak., još treba da gledaš kako da nabaviš 250€ i više mesečno. – Smanjenje stanarine na osnovu toga što si student bi bar malo olakšao jedan čemeran period života. Jer samim tim što si student već ti je život dovoljno težak još moraš da radiš , plus ostale dadzbine.

    Odgovori

  • Vale

    24.6.2023 #5 Author

    Te cene smestaja su pristupacne

    Odgovori

  • REA

    24.6.2023 #6 Author

    Pristupacno nama u Bgu,ali roditelju tog studenda koji orimaju po 40000 mesecno,a detetu daju za sta. 250e nije ni malo pristupacno.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    24.6.2023 #7 Author

    Previsoka cena za studenta..

    Odgovori

  • HANA

    25.6.2023 #8 Author

    Bira se povoljan smeštaj jer to nije jedini izdatak sa kojim su studenti suočeni. Nije naivno.

    Odgovori

  • DOBRILA

    25.6.2023 #9 Author

    Pa logično da biraju jeftinije , jer su cene katastrofalne kao da zivimo ne znam gde..

    Odgovori

  • Bellica

    25.6.2023 #10 Author

    Pa mora malo da kosta Beograd ipak je glavni grad

    Odgovori

  • BLIZANAC

    25.6.2023 #11 Author

    Mislim da su za studente najbolji uslovi stanovanja u domovima, bar zbog cene

    Odgovori

  • SLAVICA

    25.6.2023 #12 Author

    Ne znam kako i sta rede studenti koji nemaju pravo na dom

    Odgovori

  • Maky

    25.6.2023 #13 Author

    Skolarina plus smestaj, stvarno previse….

    Odgovori

  • NATI

    25.6.2023 #14 Author

    U Beogradu je veoma skup zivot, pored stanarine jos 3 puta toliko im treba za hranu.

    Odgovori

  • MAJA

    25.6.2023 #15 Author

    Domovi su sa cenama ok, ali ne mogu svi da dobiju smeštaj po toj ceni. Mnogi i ne žele da žive u domu

    Odgovori

  • SUNCICA

    25.6.2023 #16 Author

    Cene su otisle u nedogled, studenti najvise ispastaju

    Odgovori

  • Milica

    3.7.2023 #17 Author

    Trebalo bi malo više pažnje da se posveti studentima

    Odgovori

  • HEPO

    17.8.2023 #18 Author

    Svi biraju al nema

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...