Generalni direktor kompanije Vimeksim za Biznis.rs o uspehu u izazovnim vremenima

Stvaranje velike svetske kompanije iz Srbije, cilj koji se ostvaruje 

AgrobiznisFirme u fokusuIntervjuMesečnikPoslovanjeSrbija

10.12.2023 13:59 Autor: Marko Miladinović 7

Stvaranje velike svetske kompanije iz Srbije, cilj koji se ostvaruje  Stvaranje velike svetske kompanije iz Srbije, cilj koji se ostvaruje 
Ni konstantna velika kolebanja na tržištu osnovnih poljoprivrednih proizvoda, ni skok cena goriva i rešavanje logističkih problema, niti izvozne procedure, nisu usporile rast mladog... Stvaranje velike svetske kompanije iz Srbije, cilj koji se ostvaruje 

Ni konstantna velika kolebanja na tržištu osnovnih poljoprivrednih proizvoda, ni skok cena goriva i rešavanje logističkih problema, niti izvozne procedure, nisu usporile rast mladog novosadskog preduzeća. Fleksibilnost u snabdevanju daje neuporedivu tržišnu prednost, dok pridržavanje compliance procedura u proceni partnera obezbeđuje mirno poslovanje, kaže u razgovoru za Biznis.rs generalni direktor Vimeksima Sergej Doskač.

U trgovini poljoprivrednim proizvodima u poslednjih nekoliko godina bilo je i previše tržišnih turbulencija. Od pandemije korona virusa, preko rata u Ukrajini i obustave izvoza žitarica, lošije poljoprivredne sezone, međunarodnog rasta cena hrane i energenata, pa onda ukidanja izvoznih ograničenja i konačno dobre sezone, koja je, zauzvrat, oborila cene otkupa domaćim poljoprivrednicima… Uz sve to, uobičajena problematika u ovom biznisu – dogovaranje logistike, skladištenja, sređivanje papirologije za izvoz – reklo bi se da je mnogo nepoznatih u toj jednačini, a retke su kompanije koje uspevaju da je uspešno reše. 

Novosadsko preduzeće Vimeskim jedno je od njih. Osnovano 2015. godine do danas samo je beležilo rast, uprkos navedenim tržišnim izazovima. I ne samo to – u 2022. godini Vimeksim je zabeležio rast prihoda za 439,24 odsto, EBITDA za 222,39 odsto i neto dobiti za 292,9 odsto, uz rezultate kojim je ova kompanije prevazišla računovodstvenu kategoriju srednjih preduzeća i postala velika kompanija.   

Sa generalnim direktorom i većinskim partnerom u Vimeksimu razgovarali smo o prevazilaženju prepreka i promenama u uslovima poslovanja u poslednje vreme, ali i očekivanjima za naredni period. 

Prošli put smo razgovarali pre dve godine, od tada su se uslovi na globalnom, pre svega evropskom, tržištu i te kako promenili. Kako komentarišete prilike na tržištu u našoj zemlji i celom kontinentu – prvo je došlo do rasta cena i strepnji od manjka ponude, da bi ove godine došlo maltene do obrnute situacije, a cene osnovnih poljoprivrednih proizvoda u Srbiji su u padu.

Da, dve godine je predugačak period u našem poslu sa svakodnevnom turbulencijom. Svaka izjava nekog od političara može da utiče na drastičnu promenu na tržištu hrane. U ove dve godine doživeli smo istorijski rast cena zbog rata u Ukrajini, koji je i dan danas kjlučni faktor za formiranje poretka na tržištu i zadatak naših analitičara i trejdera je pre svega da prate dešavanja na Istoku. Oscilacija situacije u Palestini je novi izazov za sve nas, koji se nadovezuje na već nestabilnu svetsku privredu. 

Sergej Doskač / Foto: Vimeksim

Cene su u padu ne samo u Srbiji već i svuda u svetu, utakmica u ponudi između Južne Amerike i Crnog mora sve je intenzivnija, a sa rastom kamatnih stopa tražnja više nije toliko sigurna i manjak novca se oseća na svetskom nivou. Zbog pada cena i visokih zaliha, milijarde dolara su nestale iz svetskih ekonomija. 

Kada se sagledavaju poslovni rezultati iz 2022. godine, Vimeksim je ostvario snažan rast prihoda, dobiti, obrtne imovine, a s druge strane smanjio dugoročne obaveze. Kako komentarišete poslovanje Vimeksima u tom periodu – šta je bio osnovni pokretač rasta i da li mislite da će se takvi faktori produžiti? 

Vimeksim koji mi predstavljamo danas u svetu je pre svega kompanija sa sedištem u Srbiji i kompletno snabdevanje poljoprivrednim proizvodima u zemlje Afrike, Istoka i Evrope ide preko računa u Srbiji. Mi želimo da pokažemo da je to moguće iako svi lideri u našoj industriji ovaj posao rade sa računa u Švajcarskoj, Emiratima, SAD ili UK. Vizija održivog i, pre svega, dugoročnog razvoja je naš glavni motiv,  ne tražimo lake puteve i razvijamo našu priču tako da bismo jednog dana postali ključan faktor koji će Srbiju kao zemlju predstaviti na potpuno drugi način. 

Rast naših prihoda i poslovanja je pre svega vezan za niz godina stvaranja onog momenta kada su naši partneri shvatili vrednost kompanije i kvalitet odnosa koje smo napravili sa krajnim potrošačima, a kada su se multinacionalne kompanije povukle zbog velike nesigurnosti mi smo zauzeli svoje mesto i od tog trenutka zidamo unikatan portfolio koji nam omugućava dugoročnu stabilnost. 

Takođe, CFO kompanije Srđan Lero snažno podržava strategiju Vimeksima i smatra da je fokus na održivom i dugoročnom razvoju, kao i sposobnost za prilagođavanje tržišnim promenama, ključ za postizanje ovih izvanrednih rezultata. Dodatno ističe da će praćenje kamatnih stopa i globalnih ekonomskih kretanja biti od suštinskog značaja, jer će to uticati na platežnu moć kompanija, a samim tim i na potražnju za osnovnim poljoprivrednim proizvodima

Na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva tvrdi da ćemo nastaviti da pažljivo upravljamo finansijama i diverzifikujemo izvore snabdevanja, ali i finansiranja, kako bismo održali rast kompanije u narednim godinama kao osnovni cilj kompanije.

Takođe, rasla su vam i potraživanja. Mnoge kompanije su se žalile na to u proteklih nekoliko godina. Kako rešavate ovakve probleme, i kako održavate veze s partnerima i na koje poslovne parametre kod njih gledate kao na najbitnije? 

Danas se svaka veća kompanija susreće sa istim problemom naplate, i to ne samo u zemljama regiona, već i na međunaronom nivou. Kao što sam već spomenuo, rast kamatnih stopa i zaoštravanje uslova kreditiranja definitivno je uticalo na platežnu moć velikog broja kompanija. Naš tim se sastoji od vrhunskih stručnjaka i compliance procedure su od ključnog značaja da znamo sa kim radimo i ako dolazi do kašnjenja mozemo napraviti strategiju kako taj novac vratiti u obrt u što kraćem roku. 

Kakva su Vaša očekivanja za tržište u narednoj godini? Na stranu geopolitička zbivanja, i ako situacija u Ukrajini ostane slična, kakvi će biti najvažniji pokretači rasta? 

Nisam optimista u vezi s rastom cena, definitivno je volatilnost na tržištu prisutna i u velikoj meri zavisi od geopolitičkih dešavanja. Oscilacija konflikta u Ukrajini i bilo koji značajniji potez Rusije u pogledu izvoza žitarica će neupitno povećati tražnju i uticati na rast cena. Mi skoro ne radimo (terminske) pozicije, i stoga ne ulazimo u rizik gde čekamo rast ili pad cena kako bi pokrili tu poziciju, naš program je vezan za berzu i mi ne zavisimo od jednog tržišta, već nabavljamo robu svuda u svetu i takva fleksibilnost u stvari daje slobodu i neuporedivu prednost u snabdevanju.

Autor: Marko Miladinović

Tekst je objavljen u novembarskom broju štampanog izdanja Biznis.rs

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...