Počela konferencija InterConnect

Svetske kompanije u Beogradu traže dobavljače iz Srbije i regiona

Bolji posaoSrbija

26.4.2023 13:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Svetske kompanije u Beogradu traže dobavljače iz Srbije i regiona Svetske kompanije u Beogradu traže dobavljače iz Srbije i regiona
U Beogradu je počela dvodnevna konferencija InterConnect na kojoj će više od 150 predstavnika kompanija iz Srbije i regiona imati priliku da se poveže... Svetske kompanije u Beogradu traže dobavljače iz Srbije i regiona

U Beogradu je počela dvodnevna konferencija InterConnect na kojoj će više od 150 predstavnika kompanija iz Srbije i regiona imati priliku da se poveže sa renomiranim kompanijama iz Nemačke, Italije, Švajcarske, Poljske i Švedske, koje posluju u metalskoj, metaloprerađivačkoj, mašinskoj, gumarskoj i industriji plastike.

Na skupu će u direktnim poslovnim razgovorima predstavnici velikih, srednjih i malih preduzeća iz Srbije i regiona moći da se upoznaju sa predstavnicima 17 svetskih kompanija koje traže partnere u lancu dobavljača među kojima su Thyssenkrupp Automotive, Roche Diagnostic , DBW, EAO, SAG Tubi, Skylotec i Plast-Met, objavila je agencija Beta.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež izjavio je da od konferencije očekuje „mnogo sklopljenih ugovora“.

„Evropske kompanije koje su prisutne na konferenciji imaju ukupan obrt veći od 30 milijardi evra. To su ozbiljni kupci“, rekao je Čadež.

Istakao je da je za domaće kompanije najvažnije da budu sposobne da ulaze u međunarodne lance dobavljača.

Marko Čadež / Foto: Beta/Amir Hamzagić

„Pravila koja se usvajaju u okviru EU i Nemačke, poput Zakona o dobavljačima, stavljaju nove izazove pred kompanije, nove standarde koji treba da se usvajaju i zato smo pokrenuli Responsible Business club u okviru PKS i obučili ljude kako bi pomogli privrednicima da ispune uslove koji se od njih traže“, kazao je Čadež.

Direktorka misije USAID-a u Srbiji Bruk Ajšam (Brooke Isham) izjavila je da srpska privreda, posebno mala i srednja preduzeća, ima ogroman potencijal za rast kroz izvoz.

„Standardi i regulative se stalno menjaju i poštovati te promene je ključna stvar da bi se bio vodeći u poslovanju“, kazala je ona.

Naglasila je da konferencija firmama nudi da se upoznaju sa ključnim novinama u trgovini i izvozu kako bi se napravili dobri poslovni ugovori sa partnerima iz Evrope.

InterConnect 2023 Foto: Beta/Amir Hamzagić

Podsetila je da su do sada srpska preduzeća, posebno iz poljoprivredne i prehrambene industrije, a kroz projekte USAID-a, imala mogućnost da nauče o potrebanma globalnog tržišta, kako bi mogla da se takmiče sa drugima, pa se njihovi proizvodi mogu naći, osim u Evropi, i na tržištu SAD i Azije.

„Sada želimo da radimo sa srpskim malim i srednjim preduzećima drugih oblasti, kao što je mašinska industrija, jer i tu vidimo ogromne potencijale za izvoz“, kazala je Ajšam.

Predstavnik USAID Aleksandar Pavlović izjavio je da je za domaću privredu bitno da se ovakvi događaji organizuju u Srbiji, jer na međunarodne sajmove uglavnom može da ode manji broj kompanija.

„Prijavio se veliki broj domaćih malih i srednjih preduzeća kojima su ovakvi kontakti preko potrebni da bi naučili nešto o novim trendovima i sklopili nove poslove“, rekao je on.

Nakon uvodnih obraćanja, a pre poslovnih sastanaka, učesnici su imali priliku da saznaju više o nemačkom Zakonu o lancu snabdevanja, kao i o održivosti i najaktuelnijim izazovima poslovanja sa kojima se suočava globalna privreda.

InterConnect konferenciju organizuju PKS i kompanija Convestenics, uz podršku projekta „Velika mala privreda“ koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi organizacija ACDI/VOCA.

  • Vale

    27.4.2023 #1 Author

    Vazno je da ce mala I srednja preduzeca imati priliku da sklope nove poslove

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...