Pravilnik na snazi od 5. januara

Trgovcima zabrana zvanja potrošača upisanih u registar “Ne zovi”

Srbija

3.1.2024 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Trgovcima zabrana zvanja potrošača upisanih u registar “Ne zovi” Trgovcima zabrana zvanja potrošača upisanih u registar “Ne zovi”
Potrošači koji ne žele da ih trgovci zovu telefonom i šalju poruke nudeći na prodaju proizvode i usluge konačno će u januaru moći da... Trgovcima zabrana zvanja potrošača upisanih u registar “Ne zovi”

Potrošači koji ne žele da ih trgovci zovu telefonom i šalju poruke nudeći na prodaju proizvode i usluge konačno će u januaru moći da se upišu u registar „Ne zovi“ tako se zaštite od nastrljivih prodavaca i oglašivača.

Pravilnik koji određuje na koji način će se građani upisivati u ovaj registar – konačno je usvojen i stupa na snagu 5. januara.

Svi operatori mobilne i fiksne telefonije, nakon toga, moraće da omoguće svojim korisnicima da se, ukoliko to žele – upišu u novi registar.

Registar „Ne zovi“ predviđen je Zakonom o zaštiti potrošača i trebalo je već uveliko da funkcioniše. Čekalo se upravo na pravilnik koji definiše uslove upisa, piše eKapija.

Ovaj registar bi trebalo da spreči nasrtljivu praksu firmi koje građanima putem telefonskih poziva, poruka, mejlova nude raznu robu i usluge.

“Upis ili ispis podataka u Registar „Ne zovi“ obavlja operator bez naknade, koji sa korisnikom telefonskog broja ima zaključen ugovor o korišćenju javno dostupnih elektronskih komunikacionih usluga, a na osnovu zahteva korisnika telefonskog broja”, propisano je ovim pravilnikom.

Ko može da se upiše u registar

Upis ili ispis pojedinog broja u registar „Ne zovi“, kako je predviđeno pravilnikom, može da traži samo korisnik telefonskog broja.

To mogu da učine i potrošači koji koriste pripejd broj, ali samo ukoliko su registrovani korisnik kod nekog operatora.

Kako se upisuje u registar

Građani koji žele da se upišu u registar „Ne zovi“ to mogu da učine u elektronskoj formi ili na prodajnom mestu operatora.

U elektronskoj formi potrošač može da se upiše u registar putem internet stranice operatora ili putem aplikacije koju operator stavlja na raspolaganje svojim korisnicima.

Oni koji žele mogu da se upišu u registar na prodajnom mestu operatora, i to tako što će operator, uz prethodno izvršenu identifikaciju podnosioca zahteva – popuniti zahtev u elektronskoj formi.

Foto: Freepik.com

Ukoliko operator nema tehničkih mogućnosti da zahtev primi elektronski – bilo preko internet stranice ili preko aplikacije – mora da primi zahtev u papirnoj formi, koji korisnik telefonskog broja podnosi lično na prodajnom mestu.

“Kada operator primi zahtev za upis ili ispis broja telefona u registar, uručuje potvrdu o prijemu zahteva korisniku telefonskog broja, u formi i na način na koji je primio zahtev. Potvrda o prijemu zahteva sadrži datum kada je operator primio zahtev korisnika telefonskog broja”, navodi se u pravilniku.

Promena koja se odnosi na upis ili ispis broja telefona dostupna je u registru „Ne zovi“ prvog narednog dana od dana izvršenog upisa ili ispisa telefonskog broja.

Zahtev za upis ili ispis pojedinog broja telefona iz registra „Ne zovi“ može se podneti jednom u kalendarskom mesecu.

Kada potrošač raskine ugovor sa operatorom o korišćenju fiksne ili mobilne telefonije, a ne prebaci broj kod drugog operatora – operator ga ispisuje iz registra „Ne zovi“ u roku propisanom zakonom kojim se uređuju elektronske komunikacije“, predviđeno je pravilnikom.

A, potrošač koji nakon raskida ugovora prenese broj telefona kod drugog operatora – ostaje upisan u registar „Ne zovi“.

Ko i kako pretražuje podatke

Trgovac može da koristi registar „Ne zovi“ pretragom brojeva telefona i datuma upisa na dva načina.

Prvi je bez registracije, i to takozvanom „da/neˮ proverom, na način da se upisom pojedinačnog broja telefona dobije podatak da li je traženi broj upisan u registar „Ne zovi“.

Na isti način svaki potrošač može da proveri da li se njegov broj nalazi u ovom registru.

Drugi način koji trgovcima omogućava pretragu telefona potrošača je – uz registraciju.

Naime, trgovac se registruje koristeći korisničko ime i lozinku, koja omogućava preuzimanje celokupnog popisa brojeva telefona i datuma upisa poslednje izmene u registru „Ne zovi“.

Koji podaci su javno dostupni

Baza podataka ovog registra sadrži ime i prezime korisnika telefonskog broja, broj telefona, jedinstveni matični broj (JMBG) korisnika telefonskog broja, poslovno ime operatora koji je upisao podatak, matični broj operatora koji je upisao podatak, datum kada je upisan podatak, poslovno ime operatora koji je ispisao podatak, matični broj operatora koji je ispisao podatak, datum kada je ispisan podatak.

“Registar „Ne zovi“ je javan u delu koji se odnosi na brojeve telefona i datum upisa”, navodi se u pravilniku.

Provera brojeva telefona upisanih u registar „Ne zovi“ omogućena je na internet stranici regulatornog tela nadležnog za elektronske komunikacije – RATEL.

  • jevtić

    3.1.2024 #1 Author

    Dopada mi se ovo. Stvarno znaju da budu naporni

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...