Češka Republika među sedam najvećih investitora u Srbiji

Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina

EUInvesticijeIzdvajamoMesečnikPoslovanjeSrbija

18.3.2023 14:41 Autor: Marko Andrejić 27

Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina
Srbija je već neko vreme privlačna destinacija za strane kompanije. Zemlja je postala interesantna za privrednike zbog stabilne ekonomije, ali i državne podrške stranim... Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina

Srbija je već neko vreme privlačna destinacija za strane kompanije. Zemlja je postala interesantna za privrednike zbog stabilne ekonomije, ali i državne podrške stranim direktnim investicijama u vidu finansijskih podsticaja. Jačanje srpske privrede i modernizacija i rekonstrukcija infrastrukture su faktori koji su imali najviše uticaja na privlačenje stranih investitora. Sve ovo uočavaju i češki privrednici.

Češki investitori pozitivno ocenjuju dinamičan ekonomski razvoj, makroekenomsku stabilnost, dovoljno radne snage, relativno niske plate i operativne troškove i najniži porez na dobit pravnih lica u Evropi. Dokaz je i nedavno održani sajam EcoFair u Beogradu, na kome je CzechTrade organizovao učešće čeških preduzetnika. Interesovanje čeških kompanija je bilo veliko, a češka delegacija je bila najbrojnija na ovom sajmu u oblasti energetike i zaštite životne sredine u zemljama Zapadnog Balkana. Nadstandardni odnosi Češke i Srbije takođe igraju značajnu ulogu, kako na političkom tako i na ekonomskom planu – ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs Martin Šmejc, direktor kancelarije CzechTrade Srbija, češke državne agencije za podsticanje trgovine.

Naš sagovornik ističe da se odnosi Češke Republike i Srbije stalno razvijaju. Ako se uporedi trgovinska razmena između dve zemlje u 2015. i 2021. godini, radi se o povećanju od 101 odsto.

– Češka Republika je za Srbiju 18. najznačajniji trgovinski partner, iz ugla prometa. Srbija je po ovom parametru za Češku na 27. mestu. Od 2017. godine (ne računajući 2020.) primetan je trend rasta vrednosti češkog eksporta u Srbiju. Glavne stavke izvoza u 2021. godini su bila motorna vozila, električna oprema i uređaji, proizvodi od plastike i hemijske materije i sredstva – navodi Šmejc.

Češka Republika je u Srbiji postala i značajan investitor. Nalazi se među sedam najvećih ulagača, a oblasti na koje su usmerene češke investicije su različite – mašinstvo, gumarska, automobilska, vazduhoplovna industrija, građevinarstvo, telekomunikacije, bankarstvo, zdravstvo, filmska i prehrambena industrija.

Martin Šmejc / Foto: CzechTrade

Predstavništvo agencije CzechTrade u Beogradu je svojim asistentskim uslugama prilikom ulaska na srpsko tržište pomoglo, između ostalih, i češkoj kompaniji iz automobilske industrije, a ova firma je u sledećoj fazi svog poslovanja deo proizvodnje i preselila u Srbiju.

Najveća investicija je nesumnjivo preuzimanje kompanije Telenor od strane finansijske grupacije PPF. Ista grupacija je posle toga kupila Telenor banku, prvu potpuno mobilnu komercijalnu banku u Srbiji. Treba pomenuti i kompaniju Mattoni 1873 (Karlovarske mineralne vode), koja je uspešno završila kupovinu vodećeg srpskog proizvođača mineralnih voda i bezalkoholnih pića Knjaz Miloš – podseća Martin Šmejc na najznačajnije češke ulagače u Srbiji.

Dodaje da su među njima i lanci apoteka Dr. Max, sa jakim tržišnim udelom ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima u Srbiji. Još jedan primer iz drugačije oblasti delovanja je i kompanija SEBRE, koja je investirala u beogradski filmski studio Avala, kao i investicija developerske kompanije UDI Resort (Urban Developers Investors), koja je preuzela kompaniju Duga, najvećeg proizvođača boja u Srbiji.

– Praška firma Avia Prime, članica fondova Hartenberg Capital, kupila je srpsku državnu kompaniju za održavanje i servisiranje vazduhoplova. Radi se o najvećoj lokalnoj firmi za održavanje letelica, uključujući i Boeing i Airbus letelice – naglašava direktor Czech Trade Srbija.

Razvojni projekti dobra prilika za češke kompanije

– Češka je poslednjih godina među najznačajnijim stranim investitorima u Srbiji. Ovaj trend će se nesumnjivo nastaviti u narednim godinama, a uslovi i moguće korišćenje državne podrške u vidu finansijskih podsticaja mogu igrati ključnu ulogu u donošenju odluke kompanija. Češki izvoznici se mogu afirmisati posebno u mašinstvu, energetici, banjama, reciklaži, poljoprivredi, ali mogu doprineti i razvoju javnog gradskog prevoza ili železničkog saobraćaja.

Prilike u Srbiji su, na primer, u vidu premeštanja proizvodnje iz Češke ili proširenja kapaciteta, ulaganja kapitala u sadašnja srpska preduzeća. Prilike za češke kompanije mogu se pojaviti i iz dinamičnog razvoja gradova u Srbiji. Beograd, ali i Novi Sad i Niš se ubrzano razvijaju, pa se otvaraju mogućnosti za uključivanje u razvojne projekte – objašnjava Martin Šmejc.

Predstavništvo češke državne agencije u Srbiji bilo je na raspolaganju češkim kompanijama zainteresovanim za srpsko tržište i tokom čitavog perioda pandemije Covid-19, kada su putovanja u inostranstvo bila znatno otežana. Kako kaže naš sagovornik, tokom ovog perioda su klijenti posebno cenili koliko je važno imati oficira za vezu koji je u stanju da reši probleme vezane za biznis planove bez potrebe za prelaženjem granice.

– Kada su zbog rata u Ukrajini kompanije izgubile mogućnost izvoza na dva važna istočnoevropska tržišta, počele su da traže nova. Srbija je kao zemlja sa razvijenom industrijom istorijski i geografski bliska Češkoj. U tom smislu, CzechTrade takođe beleži povećanu potražnju za pronalaženjem odgovarajućih poslovnih partnera među srpskim kompanijama – ističe Martin Šmejc.

On kaže i da trenutna energetska kriza, kada su sve države u Evropi prinuđene da traže održiva rešenja za svoju javnu infrastrukturu i industriju, otvara u Srbiji prostor za prezentaciju čeških rešenja iz oblasti Smart Cities, zelene agende i energetike.

– Predstavništvo CzechTrade u Beogradu će se u svojim aktivnostima fokusirati na ove oblasti. Predviđeno je učešće Češke na lokalnim sajmovima građevinarstva, mašinstva i energetike, gde će posetioci biti u mogućnosti da pogledaju ponudu naših kompanija iz navedenih oblasti – najavljuje direktor kancelarije CzechTrade Srbija.

Autor: Marko Andrejić

Tekst je objavljen u februarskom broju štampanog izdanja Biznis.rs

 • BIJUTI27

  18.3.2023 #1 Author

  A kad se samo setim njihove jedne črvene nekada kod nas

  Odgovori

 • Dunja5

  18.3.2023 #3 Author

  Lepo!

  Odgovori

 • CUPKA

  18.3.2023 #4 Author

  Pa kad imaju finansijsku pomoc drzave.

  Odgovori

 • LUKA

  18.3.2023 #5 Author

  Lepe vesti

  Odgovori

 • GOCA BG

  18.3.2023 #6 Author

  Zanimljiv podatak,ne bih na Cesku nikad ni pomislila…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  19.3.2023 #8 Author

  Ovo je zaista pozitivno.
  6x svaka čast.

  Odgovori

 • MADMAX

  19.3.2023 #9 Author

  Telenor Group Nordics od kako je prodao Česima firmu drastično su se promenili uslovi.

  Odgovori

 • VERA

  19.3.2023 #10 Author

  Kultura mora da se menja svakako i da drzava gleda svoje interese a ne da saradjuje po svaku cenu.

  Odgovori

 • TATJANA

  19.3.2023 #11 Author

  I treba da sarađujemo sa svima koji žele da investiraju i ukoliko ima obostrane koristi

  Odgovori

 • kaćica

  19.3.2023 #12 Author

  Dobro je,to je dug period.

  Odgovori

 • Dragana

  19.3.2023 #13 Author

  Slazem se

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  19.3.2023 #14 Author

  Opa pa ovo su bas super vesti

  Odgovori

 • Iva

  19.3.2023 #15 Author

  Bas lepo

  Odgovori

 • Iva

  19.3.2023 #16 Author

  Divne vesti

  Odgovori

 • VANJA

  19.3.2023 #17 Author

  Lepa saradnja!

  Odgovori

 • Dea

  19.3.2023 #18 Author

  Obozavam Prag

  Odgovori

 • Milovan94

  19.3.2023 #19 Author

  Samo neka je trgovinska razmena na visokom nivou

  Odgovori

 • VILENJAK

  19.3.2023 #20 Author

  Od njih nisam očekivala, svaka čast!

  Odgovori

 • Iva

  19.3.2023 #21 Author

  Bravo

  Odgovori

 • Ika

  19.3.2023 #22 Author

  Ovo su dobre vesti

  Odgovori

 • COKA

  19.3.2023 #23 Author

  Odlicne vesti, lepo je to cuti

  Odgovori

 • Boba3

  19.3.2023 #24 Author

  To je zbog piva, volimo i mi i oni da popijemo

  Odgovori

 • MARA

  19.3.2023 #25 Author

  Svaka čast, neka se tako i nastavi..

  Odgovori

 • VOJKAN

  20.3.2023 #26 Author

  Treba razvijati međunarodne bileteralne odnose, sa svim državama

  Odgovori

 • Gaga45

  26.3.2023 #27 Author

  Divne vesti zaista

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...