Češka Republika među sedam najvećih investitora u Srbiji

Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina

EUInvesticijeIzdvajamoMesečnikPoslovanjeSrbija

18.3.2023 14:41 Autor: Marko Andrejić 27

Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina
Srbija je već neko vreme privlačna destinacija za strane kompanije. Zemlja je postala interesantna za privrednike zbog stabilne ekonomije, ali i državne podrške stranim... Trgovinska razmena Praga i Beograda duplirana za šest godina

Srbija je već neko vreme privlačna destinacija za strane kompanije. Zemlja je postala interesantna za privrednike zbog stabilne ekonomije, ali i državne podrške stranim direktnim investicijama u vidu finansijskih podsticaja. Jačanje srpske privrede i modernizacija i rekonstrukcija infrastrukture su faktori koji su imali najviše uticaja na privlačenje stranih investitora. Sve ovo uočavaju i češki privrednici.

Češki investitori pozitivno ocenjuju dinamičan ekonomski razvoj, makroekenomsku stabilnost, dovoljno radne snage, relativno niske plate i operativne troškove i najniži porez na dobit pravnih lica u Evropi. Dokaz je i nedavno održani sajam EcoFair u Beogradu, na kome je CzechTrade organizovao učešće čeških preduzetnika. Interesovanje čeških kompanija je bilo veliko, a češka delegacija je bila najbrojnija na ovom sajmu u oblasti energetike i zaštite životne sredine u zemljama Zapadnog Balkana. Nadstandardni odnosi Češke i Srbije takođe igraju značajnu ulogu, kako na političkom tako i na ekonomskom planu – ocenjuje u razgovoru za Biznis.rs Martin Šmejc, direktor kancelarije CzechTrade Srbija, češke državne agencije za podsticanje trgovine.

Naš sagovornik ističe da se odnosi Češke Republike i Srbije stalno razvijaju. Ako se uporedi trgovinska razmena između dve zemlje u 2015. i 2021. godini, radi se o povećanju od 101 odsto.

– Češka Republika je za Srbiju 18. najznačajniji trgovinski partner, iz ugla prometa. Srbija je po ovom parametru za Češku na 27. mestu. Od 2017. godine (ne računajući 2020.) primetan je trend rasta vrednosti češkog eksporta u Srbiju. Glavne stavke izvoza u 2021. godini su bila motorna vozila, električna oprema i uređaji, proizvodi od plastike i hemijske materije i sredstva – navodi Šmejc.

Češka Republika je u Srbiji postala i značajan investitor. Nalazi se među sedam najvećih ulagača, a oblasti na koje su usmerene češke investicije su različite – mašinstvo, gumarska, automobilska, vazduhoplovna industrija, građevinarstvo, telekomunikacije, bankarstvo, zdravstvo, filmska i prehrambena industrija.

Martin Šmejc / Foto: CzechTrade

Predstavništvo agencije CzechTrade u Beogradu je svojim asistentskim uslugama prilikom ulaska na srpsko tržište pomoglo, između ostalih, i češkoj kompaniji iz automobilske industrije, a ova firma je u sledećoj fazi svog poslovanja deo proizvodnje i preselila u Srbiju.

Najveća investicija je nesumnjivo preuzimanje kompanije Telenor od strane finansijske grupacije PPF. Ista grupacija je posle toga kupila Telenor banku, prvu potpuno mobilnu komercijalnu banku u Srbiji. Treba pomenuti i kompaniju Mattoni 1873 (Karlovarske mineralne vode), koja je uspešno završila kupovinu vodećeg srpskog proizvođača mineralnih voda i bezalkoholnih pića Knjaz Miloš – podseća Martin Šmejc na najznačajnije češke ulagače u Srbiji.

Dodaje da su među njima i lanci apoteka Dr. Max, sa jakim tržišnim udelom ne samo u Beogradu, već i u drugim gradovima u Srbiji. Još jedan primer iz drugačije oblasti delovanja je i kompanija SEBRE, koja je investirala u beogradski filmski studio Avala, kao i investicija developerske kompanije UDI Resort (Urban Developers Investors), koja je preuzela kompaniju Duga, najvećeg proizvođača boja u Srbiji.

– Praška firma Avia Prime, članica fondova Hartenberg Capital, kupila je srpsku državnu kompaniju za održavanje i servisiranje vazduhoplova. Radi se o najvećoj lokalnoj firmi za održavanje letelica, uključujući i Boeing i Airbus letelice – naglašava direktor Czech Trade Srbija.

Razvojni projekti dobra prilika za češke kompanije

– Češka je poslednjih godina među najznačajnijim stranim investitorima u Srbiji. Ovaj trend će se nesumnjivo nastaviti u narednim godinama, a uslovi i moguće korišćenje državne podrške u vidu finansijskih podsticaja mogu igrati ključnu ulogu u donošenju odluke kompanija. Češki izvoznici se mogu afirmisati posebno u mašinstvu, energetici, banjama, reciklaži, poljoprivredi, ali mogu doprineti i razvoju javnog gradskog prevoza ili železničkog saobraćaja.

Prilike u Srbiji su, na primer, u vidu premeštanja proizvodnje iz Češke ili proširenja kapaciteta, ulaganja kapitala u sadašnja srpska preduzeća. Prilike za češke kompanije mogu se pojaviti i iz dinamičnog razvoja gradova u Srbiji. Beograd, ali i Novi Sad i Niš se ubrzano razvijaju, pa se otvaraju mogućnosti za uključivanje u razvojne projekte – objašnjava Martin Šmejc.

Predstavništvo češke državne agencije u Srbiji bilo je na raspolaganju češkim kompanijama zainteresovanim za srpsko tržište i tokom čitavog perioda pandemije Covid-19, kada su putovanja u inostranstvo bila znatno otežana. Kako kaže naš sagovornik, tokom ovog perioda su klijenti posebno cenili koliko je važno imati oficira za vezu koji je u stanju da reši probleme vezane za biznis planove bez potrebe za prelaženjem granice.

– Kada su zbog rata u Ukrajini kompanije izgubile mogućnost izvoza na dva važna istočnoevropska tržišta, počele su da traže nova. Srbija je kao zemlja sa razvijenom industrijom istorijski i geografski bliska Češkoj. U tom smislu, CzechTrade takođe beleži povećanu potražnju za pronalaženjem odgovarajućih poslovnih partnera među srpskim kompanijama – ističe Martin Šmejc.

On kaže i da trenutna energetska kriza, kada su sve države u Evropi prinuđene da traže održiva rešenja za svoju javnu infrastrukturu i industriju, otvara u Srbiji prostor za prezentaciju čeških rešenja iz oblasti Smart Cities, zelene agende i energetike.

– Predstavništvo CzechTrade u Beogradu će se u svojim aktivnostima fokusirati na ove oblasti. Predviđeno je učešće Češke na lokalnim sajmovima građevinarstva, mašinstva i energetike, gde će posetioci biti u mogućnosti da pogledaju ponudu naših kompanija iz navedenih oblasti – najavljuje direktor kancelarije CzechTrade Srbija.

Autor: Marko Andrejić

Tekst je objavljen u februarskom broju štampanog izdanja Biznis.rs

  • BIJUTI27

    18.3.2023 #1 Author

    A kad se samo setim njihove jedne črvene nekada kod nas

    Odgovori

  • Dunja5

    18.3.2023 #3 Author

    Lepo!

    Odgovori

  • CUPKA

    18.3.2023 #4 Author

    Pa kad imaju finansijsku pomoc drzave.

    Odgovori

  • LUKA

    18.3.2023 #5 Author

    Lepe vesti

    Odgovori

  • GOCA BG

    18.3.2023 #6 Author

    Zanimljiv podatak,ne bih na Cesku nikad ni pomislila…

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    19.3.2023 #8 Author

    Ovo je zaista pozitivno.
    6x svaka čast.

    Odgovori

  • MADMAX

    19.3.2023 #9 Author

    Telenor Group Nordics od kako je prodao Česima firmu drastično su se promenili uslovi.

    Odgovori

  • VERA

    19.3.2023 #10 Author

    Kultura mora da se menja svakako i da drzava gleda svoje interese a ne da saradjuje po svaku cenu.

    Odgovori

  • TATJANA

    19.3.2023 #11 Author

    I treba da sarađujemo sa svima koji žele da investiraju i ukoliko ima obostrane koristi

    Odgovori

  • kaćica

    19.3.2023 #12 Author

    Dobro je,to je dug period.

    Odgovori

  • Dragana

    19.3.2023 #13 Author

    Slazem se

    Odgovori

  • LEPOSAVA

    19.3.2023 #14 Author

    Opa pa ovo su bas super vesti

    Odgovori

  • Iva

    19.3.2023 #15 Author

    Bas lepo

    Odgovori

  • Iva

    19.3.2023 #16 Author

    Divne vesti

    Odgovori

  • VANJA

    19.3.2023 #17 Author

    Lepa saradnja!

    Odgovori

  • Dea

    19.3.2023 #18 Author

    Obozavam Prag

    Odgovori

  • Milovan94

    19.3.2023 #19 Author

    Samo neka je trgovinska razmena na visokom nivou

    Odgovori

  • VILENJAK

    19.3.2023 #20 Author

    Od njih nisam očekivala, svaka čast!

    Odgovori

  • Iva

    19.3.2023 #21 Author

    Bravo

    Odgovori

  • Ika

    19.3.2023 #22 Author

    Ovo su dobre vesti

    Odgovori

  • COKA

    19.3.2023 #23 Author

    Odlicne vesti, lepo je to cuti

    Odgovori

  • Boba3

    19.3.2023 #24 Author

    To je zbog piva, volimo i mi i oni da popijemo

    Odgovori

  • MARA

    19.3.2023 #25 Author

    Svaka čast, neka se tako i nastavi..

    Odgovori

  • VOJKAN

    20.3.2023 #26 Author

    Treba razvijati međunarodne bileteralne odnose, sa svim državama

    Odgovori

  • Gaga45

    26.3.2023 #27 Author

    Divne vesti zaista

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...