Ponovo odložena primena sistema ETIAS

U EU uz popunjavanje zahteva za dozvolu i plaćanje takse od novembra 2023.

EUIzdvajamoSrbijaTurizam

27.12.2022 14:13 Autor: Milica Rilak 1

U EU uz popunjavanje zahteva za dozvolu i plaćanje takse od novembra 2023. U EU uz popunjavanje zahteva za dozvolu i plaćanje takse od novembra 2023.
Očekuje se da će sistem ETIAS dozvola za putovanja zaživeti od novembra 2023. godine, objavljeno je na portalu Evropske komisije, uz podsećanje da je... U EU uz popunjavanje zahteva za dozvolu i plaćanje takse od novembra 2023.

Očekuje se da će sistem ETIAS dozvola za putovanja zaživeti od novembra 2023. godine, objavljeno je na portalu Evropske komisije, uz podsećanje da je taj sistem kreiran da identifikuje bezbednosne, migracione ili epidemijske rizike kod putnika koji u EU ulaze na osnovu bezvizog režima, odnosno da olakša prelazak granica ogromnoj većini putnika koji ne predstavljaju takav rizik.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija (YUTA) Aleksandar Seničić za Biznis.rs podseća da je ETIAS trebalo da zaživi još početkom ove godine i dodaje da, po svemu sudeći, još rešavaju tehnička pitanja u okviru tog kompleksnog IT sistema.

Jednom kada zaživi, Evropski sistem putnih dozvola (ETIAS) će uneti novinu kada je reč o državljanima 63 države koji koriste bezvizni režim kada putuju u EU, a najznačajnija je da će morati da pre putovanja podnesu zahtev za dozvolu. Naši građani moraće najpre da popune online aplikaciju gde će ostaviti svoje lične i podatke o pasošu. Ranije je, takođe, najavljeno da će punoletni putnici tu uslugu plaćati sedam evra, dok će za maloletne biti besplatna.

No, da bi do toga došlo prvo mora da proradi ETIAS – a bilo je najavljivano da će proraditi početkom ove godine, pa „tokom 2022“, pa onda u maju 2023. godine, da bi sada bilo objavljeno da neće proraditi do novembra 2023.

Seničić, koji je i početkom ove godine bio skeptičan oko primene ETIAS sistema, danas za Biznis.rs kaže da je očigledno da to IT rešenje, koje bi trebalo da koriste građani 60 zemalja sa bezviznim režimom, još nije dovršeno u skladu sa očekivanjima EU.

Foto: Freepik.com

„Sama aplikacija, preko koje je trebalo da se putnici prijavljuju, očigledno nije toliko user friendly i vidljivo je da se ceo sistem suočava sa tehničkim izazovima o kojima se, naravno, ne otkrivaju detalji“, kaže Seničić.

Prema njegovom mišljenju, tehnički problemi su verovatno i jedini razlog za odlaganje primene sistema ETIAS, a takvu procenu podupire iskustvom iz doba pandemije kada su putnici takođe koristili slične aplikacije, poput EU Digital Passenger Locator Form (PL obrazac).

Direktor YUTA nije siguran ni da li je rok do novembra 2023. godine dovoljan da se sistem „utegne“ kako treba.

„Vrlo lako može da se desi da se ponovo prolongira njegova upotreba“, pesimista je Seničić.

Detalji oko problema sa kojima se suočava ETIAS kao IT rešenje verovatno neće u punoj meri ni doći do šire javnosti, s obzirom na to da je taj sistem deo mera koje se preduzimaju u okviru Bezbednosne unije.

„ETIAS će pomoći u postizanju ciljeva Evropske agende o bezbednosti i Evropske agende o migracijama, a posebno u pogledu upravljanja granicama i sprečavanja prekograničnog kriminala i terorizma“, stoji u saopštenju Evropske komisije koja je prvi put predstavila ideju o ETIAS-u u aprilu 2016. godine.

Nakon pregovora sa Evropskim parlamentom i Savetom, uredba o ETIAS usvojena je 12. septembra 2018. godine i stupila je na snagu 9. oktobra iste godine.

  • VOJKAN

    28.12.2022 #1 Author

    Ne mogu više da pohvatam koje su to nove takse

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.