Depoziti u dinarima premašili vrednost od milijarde evra

Ukupna štednja u Srbiji iznosi 15,1 milijardu evra

Srbija

30.10.2023 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Ukupna štednja u Srbiji iznosi 15,1 milijardu evra Ukupna štednja u Srbiji iznosi 15,1 milijardu evra
Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da građani iz godine u godinu sve više štede, da... Ukupna štednja u Srbiji iznosi 15,1 milijardu evra

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Nikola Dragašević rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da građani iz godine u godinu sve više štede, da ukupna štednja raste kao i da štednja u bankama, prema poslednjim podacima NBS, iznosi 15,1 milijardu evra.

„Devizna štednja iznosi 14,1 milijardu, a sada prvi put možemo da kažemo da je ove godine dinarska štednja premašila protivvrednost od jedne milijarde evra, odnosno iznosi 118,4 milijarde dinara“, rekao je Dragašević, a preneo portal RTS.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini dinarska štednja povećana je za 23 odsto, i to, kako je ocenio, pokazuje da je makroekonomski ambijent dobar, da ima uslova i mogućnosti za štednju, kao i da je ona isplativa.

Štednja je u Srbiji, u poređenju sa zemljama Evropske unije, na niskom nivou – svega 15 odsto BDP-a.

Dušan Uzelac, urednik portala Kamatica, rekao je za RTS da se ne zna koliko je novca u kućama i u „slamaricama“, i da bi se taj odnos možda dodatno promenio.

„U Evropi, recimo, u proseku sve preko 500 evra stoji u banci. U Srbiji to sigurno nije granica, i to je ono što možda kvari tu statistiku, ali, bez obzira na to, mi imamo i stav prema štednji koji je ispravan“, smatra Uzelac.

Dragašević je podsetio da NBS tri puta godišnje ukazuje na to da li je isplativije štedeti u dinarima ili devizama.

„Štediša koji je u prethodnoj godini stavio u banku reprezentativnih 100.000 dinara, bio je za oko 18 evra, odnosno nešto iznad 2.000 dinara u boljem položaju od štediša u devizama, odnosno u evrima“, istakao je Dragašević.

Razlog su, kako je naglasio, i relativno više kamatne stope na dinarsku u odnosu na deviznu štednju i povoljniji poreski tretman dinarske štednje, s obzirom da se prihodi od kamata na dinare ne oporezuju, dok se prihodi od kamata na deviznu štednju oporezuju po poreskoj stopi od 15 odsto.

„Ono što sada imamo i treba da ukažemo jeste da su kamatne stope i na štednju ispratile pooštravanje monetarnih uslova, odnosno povećanja osnovnih kamatnih stopa“, rekao je viceguverner NBS.

Ukazao je na podatke NBS da su kamate na dinarsku štednju od aprila 2022. godine, kada je NBS počela sa pooštravanjem svojih uslova, odnosno povećanjem referentne stope, povećane sa 1,75 na 5 procenata prosečno.

  • SENSEI

    31.10.2023 #1 Author

    Postavlja se pitanje koliko može prosečan građanin Srbije da uštedi

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...