Odobren prenos bolovanja na partnera

Usvojeni predlozi za bolji položaj mama preduzetnica

PoreziPoslovanjeSrbija

22.5.2023 13:19 Autor: Ljiljana Begović 6

Usvojeni predlozi za bolji položaj mama preduzetnica Usvojeni predlozi za bolji položaj mama preduzetnica
Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u delu koji se odnosi na... Usvojeni predlozi za bolji položaj mama preduzetnica

Vlada Republike Srbije usvojila je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom u delu koji se odnosi na mame preduzetnice.

Ako i Skupština Srbije potvrdi ovaj predlog u budućnosti će preduzetnica moći da prenese na svog partnera mogućnost odsustva sa posla nakon što beba napuni tri meseca, kako bi se ona vratila biznisu koji vodi. Pored ovoga, izmeniće se i deo koji se odnosi na majke preduzetnice koje rađaju treće i svako sledeće dete. One će u budućnosti moći da koriste odsustvo sa posla u trajanju od dve godine.

“Ova izmena se pored preduzetnica odnosi i na majke na fleksibilnim, nesigurnim ugovorima, odnosno majke na privremenim i povremenim poslovima”, objašnjava predsednica Udruženja „Mame su zakon“ Tatjana Macura.

Iz ovog udruženja i dalje apeluju na vlast, odnosno na ministarstvo zdravlja, da odobri izmene Zakona o zdravstvenom osiguranju trudnica preduzetnica koje i dalje nemaju ista prava kao i zaposlene žene.

Naša sagovornica naglašava da udruženje još čeka i odgovor ministarske zdravlja dr Danice Grujičić u vezi sa izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju u delu koji se odnosi na trudnice preduzetnice.

Foto: Pixabay.com

“Izmena je malog obima i nije velikog finansijskog obuhvata, između 500.000 i milion evra, te verujemo da može ići u paket sa izmenama koje je vlada usvojila”, kaže Macura.

Naša sagovornica ističe da su svi pregovori između udruženja “Mame su zakon” i nadležnog ili nadležnih ministarstava išli u pravcu potpunog suzbijanja diskriminacije trudnica i majki preduzetnica, a to u praksi znači da se njihova prava moraju izjednačiti sa pravima žena koje su zaposlene kod poslodavca.

Podsetimo, Zakon o zdravstvenom osiguranju obavezuje preduzetnice da tokom trudničkog odsustva zatvore preduzetničku agenciju ukoliko žele pravo na punu naknadu. Ako to ne učine njihova naknada će biti umanjena za 50 odsto. Na taj način je praktično ugrožen opstanak poslovanja preduzetnica.

Tatjana Macura iz udruženja “Mame su Zakon” kaže da je sam Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom menjan nekoliko puta, ali je ostalo još mnogo toga što nije rešeno – pored porodilja preduzetnica, tu su i nezaposlene majke, majke koje su zaposlene pod fleksibilnim ugovorima, grupe koje će i pored izmena uslovljenih odlukama Ustavnog suda i dalje dobijati naknade tokom porodiljskog odsustva i nege deteta manje od republičkog minimalca, kao i majke koje su rodile više od četvoro dece, a koje ovaj zakon ne prepoznaje.

  • HEPO

    22.5.2023 #1 Author

    Bravoo 👏

    Odgovori

  • Dux011

    22.5.2023 #2 Author

    Fino.

    Odgovori

  • Maky

    22.5.2023 #3 Author

    Sve mame zasluzuju bolji polozaj…

    Odgovori

  • ELLA

    22.5.2023 #4 Author

    Odavno je mnogo više trebalo omogućiti ako želimo povećanje nataliteta

    Odgovori

  • DUCA

    23.5.2023 #5 Author

    Treba da budu bolji uslovi za sve mame.

    Odgovori

  • JelKa

    24.5.2023 #6 Author

    Kad vidim da neko napiše „Bravo“ na ovo, jasno mi je da nije pročitao tekst niti shvatio šta se to korisno „menja“.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...