Online obuke će pohađati 400 kandidata

Za učešće u programu „Prekvalifikacije za IT“ stiglo blizu 1.500 prijava

Bolji posaoPoslovanjePreduzetnikSrbija

21.6.2022 18:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Za učešće u programu „Prekvalifikacije za IT“ stiglo blizu 1.500 prijava Za učešće u programu „Prekvalifikacije za IT“ stiglo blizu 1.500 prijava
Na poziv za učešće u novom online programu „Prekvalifikacije za IT“, koji je otvoren prošlog meseca, stiglo je blizu 1.500 prijava, saopšteno je iz... Za učešće u programu „Prekvalifikacije za IT“ stiglo blizu 1.500 prijava

Na poziv za učešće u novom online programu „Prekvalifikacije za IT“, koji je otvoren prošlog meseca, stiglo je blizu 1.500 prijava, saopšteno je iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Program „Prekvalifikacije za IT“ organizuje kabinet predsednice Vlade Srbije u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Kancelarijom za informacione tehnologije i elektronsku upravu, a u saradnji sa UNDP.

Od prijavljenih 1.489 kandidata skoro 55 odsto čine žene, prenosi agencija Beta.

Istaknuto je da je to veoma značajno, jer većinu zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, kao i u drugim zemljama u svetu, čine muškarci. Ukazano je da je jedan od ciljeva ove faze programa „Prekvalifikacije za IT“ bio da se uključi veći broj žena, da se iskoriste njihovi potencijali, unaprede veštine rada u oblasti informacionih tehnologija i da im se olakša zapošljavanje u ovom brzorastućem sektoru sa višim nivoom zarade.

Prvi krug testiranja prijavljenih kandidata počeo je 15. juna.

Testiranje se sprovodi putem online platforme Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i obuhvata testove ličnosti, inteligencije, algoritamske pismenosti, logičkog rezonovanja i rešavanja problema, kao i test engleskog jezika.

Svrha ovog testiranja je da utvrdi koji od prijavljenih kandidata i kandidatkinja najviše odgovaraju zahtevima konkursa.

Na osnovu rezultata testiranja biće odabrano 400 kandidata koji će dobiti priliku da prođu kroz najmanje 250 sati stručne obuke iz oblasti programskih jezika, kao i 40 časova obuke iz „mekih“ veština (pisanje radne biografije, priprema za razgovor za posao, komunikacija na radnom mestu) i 120 časova prakse. Obuke će se sprovoditi tokom ove i sledeće godine i održavaće se online, kako bi u njima mogli da učestvuju polaznici iz cele Srbije.

Ove obuke su, kako je navedeno, nastavak uspešne inicijative pokrenute na predlog predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić. Od 2017. godine, zahvaljujući programu „Prekvalifikacije za IT“ obučeno je preko 2.200 polaznika i polaznica. Nakon obuka, blizu 35 odsto polaznika se zaposlilo u IT sektoru, na pozicijama sa početnom zaradom od skoro 70.000 dinara.

Tokom 2019. i 2020. godine održan je i prvi program „Prekvalifikacije za IT za osobe sa invaliditetom“, čiji je rezultat bio zapošljavanje 30 odsto polaznika.

  • kaćica

    21.6.2022 #1 Author

    Naravno kada imamo dosta panetnih ljudi.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.6.2022 #2 Author

    Odlicno,ovo je sjajan potez..

    Odgovori

  • Dzebac

    21.6.2022 #3 Author

    Buducnost poslova u svetu, sve vise ce se traziti IT

    Odgovori

  • NATI29

    22.6.2022 #4 Author

    Najplacenije zanimanje

    Odgovori

  • MAJA

    22.6.2022 #5 Author

    Svu decu usmeravati u IT i nece biti bez posla

    Odgovori

  • VERA

    22.6.2022 #6 Author

    Zam moze samo sa prekvalifikacijom u IT?

    Odgovori

  • N.N.

    22.6.2022 #7 Author

    Lepa vest, treba podrzati mlade iz IT sektora.

    Odgovori

  • MarijaS

    29.6.2022 #8 Author

    Odlican i naplaceniji posao…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...