Omiljene dečje poslastice povlače se sa rafova srpskih prodavnica

Šta se dešava sa Kinder proizvodima, imaju li potrošači razloga za zabrinutost?

AnalizaSrbijaU fokusuVesti

9.4.2022 11:12 Autor: Marija Jovanović 30

Šta se dešava sa Kinder proizvodima, imaju li potrošači razloga za zabrinutost? Šta se dešava sa Kinder proizvodima, imaju li potrošači razloga za zabrinutost?
Nakon prve informacije da je italijanska konditorska grupa Ferrero povukla čokoladna jaja Kinder Surprise sa rafova britanskih prodavnica dve nedelje uoči Uskrsa, i to... Šta se dešava sa Kinder proizvodima, imaju li potrošači razloga za zabrinutost?

Nakon prve informacije da je italijanska konditorska grupa Ferrero povukla čokoladna jaja Kinder Surprise sa rafova britanskih prodavnica dve nedelje uoči Uskrsa, i to zbog moguće povezanosti sa više desetina prijavljenih slučajeva salmonele, i potrošači u Srbiji ostali su zabrinuti za jednu od omiljenih dečijih poslastica.

Iako je Ministarstvo poljoprivrede Srbije potvrdilo da u zemlju nisu uvezena čokoladna jaja sporne serije Kinder Surprise, a da granična fitosanitarna inspekcija redovno kontroliše proizvode biljnog i mešovitog porekla, te da će se u predstojećem periodu pojačati kontrola spornih Ferrero proizvoda, kompanija je ipak samoinicijativno odlučila da i u Srbiji povuče određene Kinder proizvode koje proizvodi u Belgiji.

“Ferrero sarađuje sa nadležnim institucijama kontrole kvaliteta hrane zbog moguće povezanosti sa pojedinim prijavljenim slučajevima salmonele van granica Srbije. Iako nakon testiranja Kinder proizvoda plasiranih na tržištu Srbije nijedan nije bio pozitivan na salmonelu, niti nam je pristigla ijedna žalba potrošača do sada, ovu situaciju shvatamo izuzetno ozbiljno, jer nam je briga o potrošačima uvek prioritet”, naveli su u ovoj kompaniji.

Kao meru predostrožnosti, oni su odlučili da sa tržišta u Srbiji samoinicijativno povuku Kinder Schoko-bons i Kinder Happy Moments, i to sledeće lot brojeve serija proizvedenih u Belgiji:

PROIZVODGRAMLOT BROJ
KINDER SCHOKOBONS200GL007L03—
KINDER SCHOKOBONS46GL293RZD-KX
KINDER SCHOKOBONS46GL336RZD-MU
KINDER SCHOKOBONS125GL005L03—
KINDER SCHOKOBONS125GL293R03—
KINDER SCHOKOBONS125GL302R03—
KINDER SCHOKOBONS125GL307R03—
KINDER SCHOKOBONS125GL321R03—
KINDER SCHOKOBONS200GL292R03—
KINDER HAPPY MOMENTS191GL005LWPJ

Svi ostali Ferrero proizvodi, uključujući nenavedene Kinder proizvode, nisu obuhvaćeni ovim dobrovoljnim povlačenjem iz prodaje, saopštila je kompanija i dodala da sa distributerom rade na tome da navedeni Kinder proizvodi više ne budu dostupni za kupovinu.

“Ukoliko imate neki od ovih proizvoda, savetujemo vam da ih ne konzumirate. Sačuvajte proizvode i kontaktirajte nas na e-mail potrosacki-servis@ferrero.com. Naš Tim za brigu o potrošačima će vam rado pomoći. Bezbednost hrane shvatamo izuzetno ozbiljno i iskreno žalimo zbog nastale situacije”, navela je u svom saopštenju kompanija Ferrero.

Potrošači ne treba da strahuju

Na pitanje ko je zadužen za kontrolu ovakvih proizvoda, šta je savet kupcima i koliko su bezbedni prilikom kupovine ovakvih i sličnih artikala, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Zoran Nikolić za naš portal objašnjava da je Ferrero iz preventivnih razloga odlučio da povuče određene proizvode i da potrošači nemaju razloga za zabrinutost.

“Potrošači u ovom trenutku ne treba da strahuju. Trenutno se povlače određeni proizvodi, sa preciznim datumom proizvodnje. Oznaka LOT označava tačno određeni proizvodni broj koji precizno definiše o kom konkretno proizvodu je reč. To je bitno kako bi potrošač razumeo da nisu svi Kinder proizvodi u pitanju. Suština je da postoji opasnost od samo određenih serija zbog neke sirovine i shodno tome državni organi reaguju u skladu sa zakonskim ovlašćenima”, navodi Nikolić za Biznis.rs.

Prema njegovim rečima, iako je u našoj zemlji utvrđeno da nema spornih proizvoda, kao što su saopštile inspekcijske službe, kompanija Ferrero je preventivno reagovala, čime će se faktički “zaobići” čitava nabavka koja je možda na neki način ugrožena.

Foto: Unsplash.com

“Da smirimo tenzije, potrošači nisu ugroženi. Pričamo o nečemu što bi moralo da se unosi u jako velikim količinama da bi se potrošačima zaista nešto i desilo. Dakle, niko ne osporava da je štetno, ali nije alarmantno”, ističe naš sagovornik.

Kada je reč o važećim propisima i inspekcijskom nadzoru, on napominje da su nadležnosti podeljene u zavisnosti od vrste proizvoda, da li su biljnog i životinjskog, odnosno mešovitog porekla, i shodno tome kontrola je u nadležnosti različitih inspekcija – poljoprivredne, veterinarske, sanitarne.

“U tom smislu inspekcije postupaju u skladu sa svojim ovlašćenjima. Bez obzira što nismo članica EU, mi takođe imamo i sistem brzog uzbunjivanja, koji se odnosi na upozorenja na određene proizvode koji nose neku vrstu rizika po zdravlje ili bezbednost potrošača. Tako imamo RAPEX – sistem za brzo uzbunjivanje za neprehrambene proizvode i RASSF – sistem za brzo uzbunjivanje kada je reč o hrani”, ističe Nikolić.

Novi plan monitoringa bezbednosti hrane stupa na snagu 15. aprila

Prema novom Pravilniku o utvrđivanju Programa monitoringa bezbednosti hrane biljnog i mešovitog porekla, koji je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede doneo 15. marta, a objavljen je u Službenom glasniku 7. aprila i stupa na snagu osam dana kasnije, plan monitoringa podrazumeva sistemsko sprovođenje uzorkovanja i ispitivanja hrane biljnog i mešovitog porekla, sakupljanje, obradu i ocenu podataka o rezultatima ispitivanja radi praćenja stepena usaglašenosti sa propisima kojima se uređuje bezbednost hrane. Monitoring je podeljen na hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje poljoprivredna inspekcija i hranu biljnog i mešovitog porekla koju uzorkuje fitosanitarna inspekcija.

U slučaju prisustva mikrobioloških i hemijskih opasnosti, odnosno neusaglašenosti sa kriterijumima i propisanim vrednostima, nadležni organ sprovodi sledeće mere:

– uzimanje službenog uzorka za koje se smatra da je potreban kako bi se osigurala bezbednost hrane;

– zabranu stavljanja u promet, ako je primenjivo;

– mere kojima se dozvoljava upotreba hrane biljnog i mešovitog porekla u svrhu koja se razlikuje od njene prvobitne namene;

– mere kojima se zabranjuje rad ili nalaže zatvaranje čitavog objekta za proizvodnju hrane ili jednog njenog dela na određen vremenski period;

– druge mere i preduzima druge odgovarajuće radnje.

Smatra se da je subjekt u poslovanju hranom usaglašen sa kriterijumima kada je dobijeni rezultat ispitivanja u skladu sa ovim programom, na osnovu kriterijuma propisanih za uzimanje uzoraka, sprovođenje ispitivanja i korektivnih mera u skladu sa zakonom kojim se uređuje bezbednost hrane.

Šta je sa ostalim mlečnim proizvodima?

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije objašnjava da je u ovom slučaju situacija jasna, postoje tačno određeni proizvodi “crno na belo”, ali da se postavlja pitanje šta je sa svim onim artiklima koji nisu kontrolisani.

Komentarišući prodavce na pijacama širom Srbije koji prodaju različite mlečne proizvode, poput čokoladnih i drugih prehrambenih artikala, on navodi da se oni prodaju u neuslovnim uslovima i da niko ne garantuje kakvog su kvaliteta.  

“Sada imamo situaciju da prodavci na pijacama štrajkuju zbog uvođenja fiskalizacije, a na pijacama prodaju takve proizvode. Zbog toga se postavlja pitanje kako potrošač može da ostvari svoje pravo na reklamaciju i odštetu ako mu je na pijaci prodat takav proizvod, koji je ugrozio njegovo zdravlje. Ako se takvi proizvodi prodaju na pijacama ta roba i taj prodavac moraju da budu apsolutno odgovorni, kao i bilo koja trgovina”, zaključuje Nikolić.

 • STRELAC

  9.4.2022 #1 Author

  Bolje ne kupovati…

  Odgovori

  • DANIJELA

   9.4.2022 #2 Author

   Pa realno, ne treba nista kupovati ako cemo da citamo deklaracije detaljno 😉

   Odgovori

 • BRANA19

  9.4.2022 #3 Author

  Zalosno , steta , ali bolje ne kupovati…

  Odgovori

 • Bella

  9.4.2022 #4 Author

  Vise nista ne kupujem za svaki slucaj.

  Odgovori

 • SRDJAN

  9.4.2022 #6 Author

  Kolko su nekad kinder jaja bila omiljena poslastica uh

  Odgovori

 • GINKO

  9.4.2022 #7 Author

  Tako dugo kvalitetan brend da se tako obruka i padne na takav nivo sramno

  Odgovori

 • GINKO

  9.4.2022 #8 Author

  Sada ih ni slucajno necu kupiti

  Odgovori

 • Pasparrtu

  9.4.2022 #9 Author

  Znaci izbegavati ih u narednom periodu

  Odgovori

 • SNEZANA

  9.4.2022 #10 Author

  Lepo,ali ako je stetno dzaba sve…

  Odgovori

 • IVAN

  9.4.2022 #11 Author

  Salmonela

  Odgovori

 • FRUIT04

  9.4.2022 #12 Author

  Dokazati sve crno na belo, samo da nije neki marketingski trik da bi se smanjila prodaja sad pred Uskrs.

  Odgovori

 • DANIJELA

  9.4.2022 #13 Author

  Stvarno strasno. Sta jedemo i sta pijemo ni sami ne znamo.

  Odgovori

 • TINA

  9.4.2022 #14 Author

  Kinder jaja su skupa, a malo je cokolade, sto je I dobro. Ne pojede se puno

  Odgovori

 • MAJALG

  9.4.2022 #15 Author

  Trebalo bi ispratiti sta se desava, jer ne bi takav brent na takvom trzietu tek tako povlacio tako popularan proizvod.

  Odgovori

 • TASIJA27

  9.4.2022 #16 Author

  Ako mi je sudjeno da se kinder jajetom otrujem, neka…

  Odgovori

 • TATJANA

  9.4.2022 #17 Author

  Ako au povuceni i nema naznaka za rizik, onda je ok

  Odgovori

 • VERA

  9.4.2022 #18 Author

  Pa zar pred Uskrs bez Kinder jaja. Ovo je neka ozbiljna afera u pitanju.

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.4.2022 #19 Author

  U Evropi su svi Kinder proizvodi povuceni iz prodaje,kod nas ne…

  Odgovori

 • NATI29

  10.4.2022 #20 Author

  Najlepsa cokolada

  Odgovori

 • BOLEK

  10.4.2022 #21 Author

  Strasno

  Odgovori

 • Maša

  10.4.2022 #22 Author

  Kupujmo domace i nema problema

  Odgovori

 • Milovan94

  10.4.2022 #23 Author

  Sada se plašim da uzimam za mene najlepši slatkiš

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  10.4.2022 #24 Author

  Najsigurnije je ne kupovati, bio marketiški trik ili ne.

  Odgovori

 • NINO

  11.4.2022 #25 Author

  Da jevgranicna revizija toliko dobra, ne bi se ovako nesto desilo.
  Lepo zatvoriti fabriku i kraj.

  Odgovori

 • kaćica

  11.4.2022 #26 Author

  Tuzno.Obozavam kinder jaja.

  Odgovori

 • BOJANA

  13.4.2022 #27 Author

  Šteta deca obožavaju ovu poslasticu i ako su igračkice sve gluplje.

  Odgovori

 • NINICA

  13.7.2022 #29 Author

  Baš bezveze … Mnogo lepa čokolada al ne treba rizikovati zaista

  Odgovori

 • DASHA

  9.10.2023 #30 Author

  Desava se da su igrackice u njima sve bezveznije…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...