Razlog je proširenje asortimana električnih vozila

Stellantis i Samsung SDI najavljuju još jednu fabriku baterija u SAD

SvetVesti

25.7.2023 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Stellantis i Samsung SDI najavljuju još jednu fabriku baterija u SAD Stellantis i Samsung SDI najavljuju još jednu fabriku baterija u SAD
Multinacionalna automobilska grupa Stellantis i južnokorejski proizvođač baterija Samsung SDI objavili su da planiraju da izgrade još jednu fabriku baterija u SAD kako bi... Stellantis i Samsung SDI najavljuju još jednu fabriku baterija u SAD

Multinacionalna automobilska grupa Stellantis i južnokorejski proizvođač baterija Samsung SDI objavili su da planiraju da izgrade još jednu fabriku baterija u SAD kako bi proširili svoj asortiman električnih vozila.

Vrednost investicije i lokacija fabrike još nisu utvrđeni, istakle su dve kompanije i dodale da im je cilj da počnu proizvodnju 2027. godine, piše SEEbiz.

Fabrika bi trebalo da ima početni proizvodni kapacitet od 34 gigavat sata (Gvh).

Izvršni direktor kompanije Stellantis Karlos Tavares (Carlos Tavares) rekao je da će im ovaj objekat pomoći da ostvare svoj cilj od „25 novih električnih vozila na severnoameričkom tržištu do kraja decenije“.

Stellantis, čiji su brendovi Peugeot, Jeep, Ram, Alfa Romeo, Citroen i Opel, planira da prodaje samo električne putničke automobile u Evropi do kraja decenije. U SAD bi električni automobili i kombiji trebalo da čine polovinu prodaje do 2030. godine.

Da bi ostvario postavljene ciljeve, mora da obezbedi baterije kapaciteta oko 400 Gvh.

Prošlog maja, Stellantis i Samsung SDI najavili su da će uložiti više od 2,5 milijardi dolara u izgradnju prve zajedničke fabrike baterija u Indijani, koja će biti otvorena u prvom kvartalu 2025. godine. Početni kapacitet postrojenja trebalo bi da bude 23 Gvh i postepeno će porasti na 33 GVh.

Kompanije su tada saopštile da će fabrika u Indijani zaposliti 1.400 ljudi, dodajući da bi mogle postepeno povećati investiciju na 3,1 milijardu dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...