Veće interesovanje ratara za setvu, šansa u proizvodnji ulja

Suncokret će ove godine imati dobru cenu

AgrobiznisBiznisNovacSrbijaVesti

5.4.2022 08:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Suncokret će ove godine imati dobru cenu Suncokret će ove godine imati dobru cenu
Ugledni ratar iz Bačke Palanke Stevica Grujić kaže da postoji interesovanje proizvođača za gajenje suncokreta, jer ima njiva na kojima može da se ostvari... Suncokret će ove godine imati dobru cenu

Ugledni ratar iz Bačke Palanke Stevica Grujić kaže da postoji interesovanje proizvođača za gajenje suncokreta, jer ima njiva na kojima može da se ostvari dobar rod te uljarice, koja sada ima dobru cenu na tržištu.

„Mi imamo dosta u Bačkoj Palanci četvrte i pete klase zemlje, tako da je tu rizično gajiti soju i kukuruz, to se pokazalo i prošle i ovih godina kada je suša. Čak 30 procenata parcela u Palanci je pete klase i tu bi suncokret mogao da iznese neki prosečan prinos. Cena za suncokret je primamljiva i cena ulja je visoka, a i već je 1.000 evra po toni cena ugovaranja“, kaže Gajić, a prenosi eKapija.

Ratari vode računa o troškovima ulaganja u proizvodnju, o isplativosti gajenja poljoprivrednih kultura, zbog čega će po rečima Miroslava Ivića, predsednika Udruženja poljoprivrednih proizvođača u Bačkoj Palanci, na oranicama njihove opštine ovog proleća biti značajnijih površina pod sojom od uobičajenih.

Uz navedeno, Ivić dodaje da je setveno iznenađenje u novoj proizvodnoj sezoni i veće interesovanje ratara za setvu suncokreta.

„Siguran sam u to da će suncokret ove godine imati jako dobru cenu, a na berzama je već 1.000 i više evra za tonu suncokreta. Svima nam je poznato da su Rusija i Ukrajina 75 odsto izvoznici suncokretovog ulja i kada znamo da će na svetskom tržištu nedostajati 75 odsto proizvodnje suncokretovog ulja, to nam govori da će i suncokret i suncokretovo ulje biti deficitarno – izjavio je Ivić.

Pod biljnim vrstama u opštini Bačka Palanka biće zasejano oko 35.000 hektara oranica.

  • TATJANA

    5.4.2022 #1 Author

    Sansa za nase proizvodjace

    Odgovori

  • GOCA BG

    5.4.2022 #2 Author

    Naravno da ce ulje biti deficitarno…

    Odgovori

  • VERA

    5.4.2022 #3 Author

    Suncokret je uvek bio trazena kultura za uzgajanje. Ovo je dodatna motivacija.

    Odgovori

  • Bella

    6.4.2022 #4 Author

    Treba se okrenuti takvim poslovima

    Odgovori

  • DASHA

    28.12.2023 #5 Author

    Kako su lepi! 🌻🌻

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...