Novi dizajn, android aplikacije i godišnje ažuriranje

Sve što bi trebalo da znate o Windows 11

Hi-techLifestyleSvetVesti

25.6.2021 19:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve što bi trebalo da znate o Windows 11 Sve što bi trebalo da znate o Windows 11
Microsoft je najavio planove da uskoro objavi novu verziju Windows 11, koji će biti besplatan za sve korisnike prethodne generacije operativnog sistema Windows 10... Sve što bi trebalo da znate o Windows 11

Microsoft je najavio planove da uskoro objavi novu verziju Windows 11, koji će biti besplatan za sve korisnike prethodne generacije operativnog sistema Windows 10 i koji će uključiti čitav niz novih funkcija i poboljšanja.

Android aplikacije biće prikazane u novoj verziji

Microsoft očekuje početak isporuke novih Windows 11 računara ove jeseni. On će početi da se pojavljuje kao besplatna nadogradnja za korisnike Windovs 10. Nadogradnja na Windows 11 biće neobavezna, što znači da korisnici operativnog sistema Windovs 10 mogu ostati na istom sistemu sve do 2025. godine, kada zvanično prestaje podrška za njega.

Za početak, Windows 11 ima potpuno novi dizajn korisničkog interfejsa (UI), koji je izgrađen od temelja s obzirom na jednostavnost i lakoću upotrebe. Microsoft je pokušao da pojednostavi korisnički interfejs u ​​što većem broju područja, stvarajući čist, fluidan prostor za rad i igru.

Tu je nova funkcionalnost „Snap Navigator“ koja omogućava maksimiziranje prozora aplikacije, kao i nova aplikacija za ćaskanje, koja vam omogućava da delite datoteke, tekstove i video zapise sa prijateljima, porodicom ili kolegama putem Microsoft Teams-a. Microsoft je stvorio i novi Start meni, koji će sada biti centralno pozicioniran.

Brze akcije su sada poznate kao brza podešavanja i pojavljuju se kada kliknete na ikone sistema krajnje desno na meniju. Odavde se možete povezati na wi-fi ili bluetooth uređaj, omogućiti noćno svetlo, konfigurisati režim fokusiranja i još mnogo toga. Klikom na datum i vreme otvoriće se prikaz kalendara i obaveštenja. Dodat je i novi panel „Vidžeti“ koji sadrži funkcije, kao što su obaveze, kalendar, fotografije i vesti iz MSN-a.

Jedna od velikih najava u okviru Windows 11 je da Microsoft pravi potpuno novu prodavnicu aplikacija. Ova nova aplikacija Microsoft Store sadrži fluidni korisnički interfejs koji se podudara sa ostatkom Windovs 11.

Microsoft menja neke smernice, koje regulišu vrste aplikacija i imaju dozvoljeno izlaganje, pa tako uz novi Microsoft Store, programeri aplikacija sada mogu da pošalju nepakovane Win32 aplikacije u .exe ili .MSI obliku. Povrh svega, najavljeno je da će Android aplikacije, kao što je TikTok, biti podržane u operativnom sistemu Windows 11 i novoj Microsoft Store.

Windows 11 se vraća velikom godišnjem ažuriranju

Microsoft je najavio da se sa operativnim sistemom Windovs 11 kompanija vraća na godišnje ažuriranje. Sa operativnim sistemom Windows 10, Microsoft je pokušao da isporuči dve glavne ispravke na OS, ali se često trudio da to uradi bez većih grešaka koje su korisnicima stvarale probleme.

Vraćanjem na ažuriranje jednom godišnje, Windows 11 će se uskladiti sa ostatkom konkurencije i daće Microsoft-u više vremena da izgradi funkcije za svako novo izdanje, čineći svaku verziju značajnijom nego ranije. Očekuje se da će Windows 11 biti predstavljen ove jeseni, što znači da ćemo dobiti novo ažuriranje funkcija krajem svake godine.

Windows 11 će biti besplatna nadogradnja

Kao što je pomenuto, Windows 11 će biti ponuđen kao besplatna nadogradnja za korisnike Windows 10. Microsoft napominje da za ovo nema vremenskog ograničenja, što znači da nećete morati odmah da nadogradite Windows 11 ukoliko to ne želite.

Međutim, OEM proizvođači će i dalje morati da plaćaju Windovs 11 licencu. Sama licenca nije besplatna, ali ako nadogradite  Windows 10, morate zadržati licencu i stoga ostati aktivni. Upravo je to funkcionisalo prilikom prelaska sa Windows 7 i Windows 8 na Windows 10, sada se očekuje da će Windows 11 biti dostupan za samostalnu kupovinu  poput Windows-a 10.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...