Potrebno je istovremeno obuzdavanje pandemije I smirivanje na tržištu rada u SAD

Sve više se čuju zahtevi za smanjenje podsticajne politike FED

BankeNovacSvetVesti

8.9.2021 11:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sve više se čuju zahtevi za smanjenje podsticajne politike FED Sve više se čuju zahtevi za smanjenje podsticajne politike FED
Američka centralna banka (FED) morala bi da započne s realizacijom plana za smanjenje svog masivnog programa stimulusa koji je uveden tokom pandemije, uprkos tome... Sve više se čuju zahtevi za smanjenje podsticajne politike FED

Američka centralna banka (FED) morala bi da započne s realizacijom plana za smanjenje svog masivnog programa stimulusa koji je uveden tokom pandemije, uprkos tome što je rast zapošljavanja bio usporen prošlog meseca, izjavio je Džejms Bulard (James Bullard) predsednik FED-ove filijale u Sent Luisu, u intervjuu za Financial Times.

Bulard je odbacio zabrinutosti vezane za posustajanje oporavka tržišta rada, iako je američka privreda u avgustu otvorila najmanje novih radnih mesta u sedam meseci jer je zapošljavanje u sektoru zabave i ugostiteljstva stalo usled ponovnog rasta broja zaraženih virusom Covid-19, prenosi Reuters.

„Postoji velika potražnja za radnicima i više je radnih mesta nego nezaposlenih“, rekao je Bulard u intervjuu. „Ako paralelno uspemo da obezbedimo radnike i pandemiju stavimo pod bolju kontrolu, svi su izgledi da ćemo sledeće godine imati veoma snažno tržište rada“, rekao je on.

Bulard je krajem avgusta izjavio da bi želeo da centralna banka uskoro počne sa smanjenjem otkupa obveznica i da okonča program kupovine do prvog kvartala 2022. godine.

„Sagledavajući aktuelnu situaciju, smanjenje će krenuti ove godine i završiće se negde u prvoj polovini sledeće godine“, rekao je Bulard za FT.

On je najnoviji u nizu zvaničnika FED-a koji je u javnosti istupio s ovim predlogom. Pre redovnog godišnjeg sastanka u Džekson Holu, krajem avgusta, isto je učinila i predsednica ogranka FED u Kanzasu, Ester Džordž (Esther George).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...