Konkurencija Metinoj AI komercijalnoj varijanti Llama 2

Alibaba predstavlja AI model otvorenog koda

Hi-techLifestyleSvet

4.8.2023 18:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Alibaba predstavlja AI model otvorenog koda Alibaba predstavlja AI model otvorenog koda
Služba za računarstvo u oblaku kineskog tehnološkog giganta Alibaba objavila je dva modela veštačke inteligencije (AI) otvorenog koda u pokušaju da bude konkurencija platformama... Alibaba predstavlja AI model otvorenog koda

Služba za računarstvo u oblaku kineskog tehnološkog giganta Alibaba objavila je dva modela veštačke inteligencije (AI) otvorenog koda u pokušaju da bude konkurencija platformama kompanije Meta.

Kompanija sa sedištem u Hangdžouu saopštila je da ima otvorena dva velika jezička modela (LLM, large language model), vrstu AI modela, koji se zovu Qwen-7B i Qwen-7B-Chat, prenosi Reuters.

Svaki model ima sedam milijardi parametara, koji se često koriste za merenje njegove snage. Ovo je prvi put da je velika kineska tehnološka kompanija otvorila svoj LLM.

Takođe, na ovaj korak se odlučila nakon što je Meta prošlog meseca predstavila sličan model otvorenog koda pod nazivom Llama 2, što je izazvalo široko interesovanje. Neki analitičari kažu da modeli otvorenog koda mogu da uklone trenutnu tržišnu dominaciju koju uživaju OpenAI i njegov četbot ChatGPT i Google, čiji AI modeli korisnicima naplaćuju skupe naknade.

Alibaba Cloud je u aprilu najavio svoj LLM pod nazivom Tongyi Qianwen, koji dolazi sa više verzija sa različitim brojem parametara. Alibaba je saopštila da su Qwen-7B i Qwen-7B-Chat dve male verzije veštačke inteligencije, koje imaju za cilj da pomognu malim i srednjim preduzećima da počnu da koriste AI.

„Kod, težine modela i dokumentacija dva modela biće slobodno dostupni akademicima, istraživačima i komercijalnim institucijama širom sveta“, saopštila je kompanija.

Image by rawpixel.com on Freepik

Međutim, kompanije sa više od 100 miliona aktivnih korisnika mesečno moraće da zatraže licencu od Alibabe pre upotrebe ova dva modela. Slično tome, Metina Llama 2, takođe, zahteva licencu od kompanija sa više od 700 miliona korisnika.

Alibaba je saopštila da Tongyi Qianwen ima verzije sa većim brojem parametara koje nisu otvorenog koda, ali nije navela koliko parametara sadrži njegov najveći model.

Najveća verzija Metine Llame 2 ima 70 milijardi parametara.

Kina pokušava da sustigne SAD u oblasti veštačke inteligencije, pošto Peking ohrabruje kineske kompanije da brzo razviju domaće i „kontrolisane“ AI modele koji mogu da pariraju onima koje su razvile američke kompanije.

Osim Alibabe, tehnološki giganti kao što su Tencent Holdings i Huawei poslednjih meseci agresivno razvijaju sopstvene AI modele.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.