Istraživanje Instituta za upravljanje snabdevanjem

Američka proizvodnja sve slabija

Svet

4.7.2023 13:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Američka proizvodnja sve slabija Američka proizvodnja sve slabija
Proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dodatno je pala u junu, dostigavši nivoe koji su poslednji put viđeni kada je privreda opala od početnog... Američka proizvodnja sve slabija

Proizvodnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) dodatno je pala u junu, dostigavši nivoe koji su poslednji put viđeni kada je privreda opala od početnog talasa pandemije korona virusom.

Institut za upravljanje snabdevanjem (ISM) saopštio je da je indeks menadžera nabavke u proizvodnji  PMI prošlog meseca pao na 46,0, što je najniži nivo od maja 2020. godine, sa 46,9 u maju. To je osmi mesec zaredom da je PMI ostao ispod praga 50, koji ukazuje na zastoj u proizvodnji. To je najduži takav period od Velike ekonomske krize, prenosi Reuters.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters prognozirali su da će indeks dostići 47. Prerađivačka industrija, koja čini 11,1 odsto privrede, smanjila se po stopi od 5,3 odsto na godišnjem nivou u prvom kvartalu, pokazali su vladini podaci prošle nedelje.

Neke grane industrije ostaju stabilne s obzirom na solidnu potražnju robe, kao što su transportna oprema, mašine, kao i električna oprema, uređaji i razne komponente.

Proizvodnja se bori pod teretom povećanja kamatnih stopa Federalnih rezervi od marta 2022. godine, kada je Američka centralna banka započela svoju najbržu kampanju pooštravanja monetarne politike u više od 40 godina. Potrošnja se prebacuje na usluge i dalje od robe, koja se obično kupuje na kredit. Preduzeća, takođe, pažljivo upravljaju zalihama u očekivanju slabe potražnje.

Poslovni inventari su u prvom kvartalu rasli najsporijim tempom za godinu i po dana. Ekonomisti kažu da posledice previranja na finasijskom tržištu tek treba da se osete.

Prema ISM istraživanju, ekonomija je doživela znatnu dezinflaciju robe. Ali inflacija usluga, koja je sada u glavnom fokusu, ostala je stabilna uglavnom zbog snažnijeg rasta plata, što je posledica zategnutog tržišta rada, kao i viših renti za stanovanje.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...