veća nezaposlenost u uslovima politike striktne štednje

Argentina ušla u recesiju u prvom kvartalu 2024.

Svet

25.6.2024 17:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Argentina ušla u recesiju u prvom kvartalu 2024. Argentina ušla u recesiju u prvom kvartalu 2024.
Argentina je u prvom tromesečju ušla u recesiju, pokazali su službeni podaci, uz veću nezaposlenost u uslovima politike striktne štednje koju je uveo predsednik... Argentina ušla u recesiju u prvom kvartalu 2024.

Argentina je u prvom tromesečju ušla u recesiju, pokazali su službeni podaci, uz veću nezaposlenost u uslovima politike striktne štednje koju je uveo predsednik Havijer Milei (Javier Milei).

Argentinski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se i u periodu od januara do marta 2,6 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, objavila je statistička kancelarija. Pad aktivnosti dva tromesečja zaredom označava tehničku recesiju, prenosi Mina.

Na godišnjem nivou, ekonomska aktivnost smanjila se 5,1 odsto.

Tromesečje na početku godine predstavlja prvi puni period pod Mileijem koji je preuzeo dužnost u decembru, najavljujući oštro smanjenje potrošnje kako bi se uravnotežio budžet. Novi argentinski predsednik tvrdi da treba uvesti reda u državne finansije, nakon višegodišnjeg budžetskog manjka i problema s povratom duga.

Njegov fokus na budžetski višak naišao je na dobru reakciju finansijskih tržišta, koja se ogleda u višim cenama deonica i obveznica. Ekonomija je pretrpela težak udarac, a siromaštvo i beskućništvo zahvatili su još šire slojeve građana.

Lična potrošnja smanjila se u prvom tromesečju 6,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a državna potrošnja pala je pet odsto, pokazuju podaci. Uvoz je potonuo 20,1 odsto, dok je izvoz skočio 26,1 odsto.

Potrošnju građana potopile su trocifrena inflacija i recesija, naškodivši prodaji proizvoda poput govedine. Skresana državna potrošnja zaustavila je istovremeno državne infrastrukturne projekte i ugasila radna mesta u sektorima poput građevinarstva.

Statistički podaci pokazuju da je stopa nezaposlenosti u prva tri ovogodišnja meseca porasla na 7,7 odsto, sa 5,7 odsto na kraju prošle godine, uz otprilike 300.000 više nezaposlenih.

  • SENSEI

    26.6.2024 #1 Author

    Koliko je ova Argentina daleko zapravo je i blizu nama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.