korpa osnovnih prehrambenih proizvoda poskupela na mesečnom nivou

Globalne cene hrane blago porasle u aprilu

Svet

4.5.2024 09:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 14

Globalne cene hrane blago porasle u aprilu Globalne cene hrane blago porasle u aprilu
Cene hrane blago su porasle u aprilu, jer je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mleka i mlečnih proizvoda, saopštila... Globalne cene hrane blago porasle u aprilu

Cene hrane blago su porasle u aprilu, jer je poskupljenje mesa, biljnih ulja i žitarica prevagnulo nad pojeftinjenjem šećera, mleka i mlečnih proizvoda, saopštila je agencija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UNFAO).

FAO-ov indeks cena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u aprilu 0,3 boda u odnosu na revidiranu vrednost za mart i iznosio je u proseku 119,1 bod. To znači da su na mesečnom nivou porasle 0,3 odsto, prenosi Mina, pozivajući se na SEEbiz.

U martu je korpa osnovnih prehrambenih proizvoda poskupela na mesečnom nivou prvi put od septembra prošle godine, i to 1,2 odsto.

U odnosu na prošlogodišnji april, cene su bile niže 9,6 odsto.

Najviše je u aprilu na mesečnom nivou poskupelo meso, 1,6 odsto u odnosu na mart, odražavajući više cene mesa živine, govedine i ovčetine.

Blago su poskupele i žitarice i biljna ulja, 0,3 odsto u odnosu na mart. Cene pšenice stabilizovale su se u aprilu, budući da je jaka konkurencija glavnih izvoznika ublažila zabrinutost zbog nepovoljnih uslova uzgoja u pojedinim dijelovima Evropske unije (EU), Rusije i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Poskupeo je i kukuruz, budući da se snažna potražnja poklopila s logističkim problemima u Ukrajini zbog oštećene infrastrukture, uz zabrinutost za brazilsku proizvodnju. Pirinač je pojeftinio 1,8 odsto.

Šećer je pojeftinio 4,4 odsto u odnosu na mart, uglavnom zahvaljujući poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji i na Tajlandu i boljim vremenskim uslovima u Brazilu. U odnosu na prošlogodišnji april, cene su mu niže 14,7 odsto.

Mlečni proizvodi pojeftinili su 0,3 odsto u odnosu na mart, odražavajući slabu uvoznu potražnju za obranim mlekom u prahu i niže cene sira pod pritiskom jačeg dolara. Maslac je poskupeo zbog kontinuirano snažne uvozne potražnje.

Globalna trgovina žitaricama trebalo bi u aktuelnoj sezoni, prema novim FAO-vim podacima, da poraste 1,6 odsto na 487 miliona tona, uz veći obim trgovine žitaricama krupnog zrna, poput kukuruza, i nešto manji obim trgovine pšenicom.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...