prvi radni sastanak 30. maja

G7 će razmotriti probleme koje donosi veštačka inteligencija

Hi-techLifestyleSvet

26.5.2023 15:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

G7 će razmotriti probleme koje donosi veštačka inteligencija G7 će razmotriti probleme koje donosi veštačka inteligencija
Zvaničnici Grupe Sedam (G7) sastaće se sledeće nedelje kako bi razmotrili probleme koji donose alati veštačke inteligencije (AI) kao što je ChatGPT, saopšteno je... G7 će razmotriti probleme koje donosi veštačka inteligencija

Zvaničnici Grupe Sedam (G7) sastaće se sledeće nedelje kako bi razmotrili probleme koji donose alati veštačke inteligencije (AI) kao što je ChatGPT, saopšteno je u Japanu.

Lideri G7, Sjedinjene Države, Evropska uniju (EU) i Japan, složili su se prošle nedelje da osnuju međuvladin forum pod nazivom „Hirošimski AI proces“ za debatu o pitanjima oko brzorastućih alata AI.

Vladini zvaničnici G7 održaće prvi sastanak na radnom nivou 30. maja i razmotriti pitanja kao što su zaštita intelektualne svojine, dezinformacije i kako treba da se upravlja tehnologijom, rekao je japanski ministar komunikacija Takeaki Macumoto, prenosi Reuters.

Sastanak dolazi u trenutku kada tehnološki regulatori širom sveta procenjuju uticaj popularnih usluga veštačke inteligencije kao što je ChatGPT OpenAI koji podržava Microsoft.

EU se približava usvajanju prvog velikog zakona na svetu o veštačkoj inteligenciji, inspirišući druge vlade da razmotre koja pravila treba primeniti na alate za veštačku inteligenciju.

Japan, kao ovogodišnji predsedavajući G7, „vodiće diskusiju G7 o brzoj upotrebi generativne AI tehnologije“, rekao je Macumoto, dodajući da se forum nada da će do kraja godine izneti predloge za šefove država.

Na prošlonedeljnom samitu G7 u Hirošimi, lideri su takođe pozvali na razvoj i usvajanje međunarodnih tehničkih standarda kako bi veštačka inteligencija bila „pouzdana“ i „u skladu sa našim zajedničkim demokratskim vrednostima“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.