usporavanje zbog rata u Ukrajini, navodi IAE

Globalne emisije ugljen-dioksida beleže rast manji od jedan odsto u 2022. godini

EkologijaSvetU fokusu

20.10.2022 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Globalne emisije ugljen-dioksida beleže rast manji od jedan odsto u 2022. godini Globalne emisije ugljen-dioksida beleže rast manji od jedan odsto u 2022. godini
Očekuje se da će se globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz ​​sagorevanja fosilnih goriva ove godine povećati za manje od jedan odsto, na šta je... Globalne emisije ugljen-dioksida beleže rast manji od jedan odsto u 2022. godini

Očekuje se da će se globalna emisija ugljen-dioksida (CO2) iz ​​sagorevanja fosilnih goriva ove godine povećati za manje od jedan odsto, na šta je uticala velika ekspanzija obnovljivih izvora energije i električnih vozila koja sprečavaju nagli porast emisije, pokazala je nova analiza Međunarodne agencije za energiju (IEA).

Marginalno povećanje emisija CO2 za 300 miliona tona ove godine na 33,8 milijardi tona u odnosu na povećanje od dve milijarde tona prošle godine potaknuto je proizvodnjom električne energije i sektorom vazduhoplovstva, piše Anadolu Agency.

Međutim, da nije bilo velikog razvoja tehnologija obnovljivih izvora energije i električnih vozila, porast globalne emisije CO2 bio bi mnogo veći, procenjuje se na oko milijardu tona, što je trostruko više od saopštenog, utvrdila je IEA.

Predviđa se da će globalna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora ove godine imati najveći godišnji porast na preko 700 teravat-sati, a bez ovog rasta, globalna emisija CO2 bi ove godine bila više od 600 miliona tona.

Uprkos zabrinutosti zbog efekata trenutne energetske krize, koja je povećala globalnu potražnju za ugljem, povećanje emisije CO2 je samo mali deo onoga što je bilo prošle godine.

„Na globalne energetske trendove ove godine uticao je rat u Ukrajini, zbog koga su znatno smanjena očekivanja ekonomskog rasta, posebno u Evropi“, navodi se u izveštaju.

Emisije CO2 u Evropskoj uniji su na putu da opadaju ove godine uprkos povećanju emisija uglja za koje se očekuje da će biti privremeno. Emisije CO2 u Kini će ove godine ostati na istom nivou zbog slabijeg ekonomskog rasta, uticaja suše na hidroenergiju i velikih upotreba sunca i vetra.

Štaviše, IEA je navela da bi očekivani pad globalne upotrebe prirodnog gasa kao rezultat ruskog rata u Ukrajini mogao da dovede do smanjenja emisije CO2 od oko 40 miliona tona ove godine, dok se očekuje da će emisije CO2 vezane za naftu porasti za oko 180 miliona tona jer potražnja za naftom raste brže od potražnje za bilo kojim drugim fosilnim gorivom.

  • Anna

    20.10.2022 #1 Author

    Više me zabrinjava šta je od radioaktivnog materijala emitovano tokom ovih ratnih meseci

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...