do 2026. godine planovi za otvaranje 950.000 radnih mesta

Grupacija EIB sa 17 milijardi evra finansirala projekte održive energije u EU

AnalizaEUSvetU fokusu

3.2.2023 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Grupacija EIB sa 17 milijardi evra finansirala projekte održive energije u EU Grupacija EIB sa 17 milijardi evra finansirala projekte održive energije u EU
Grupacija Evropske investicione banke (EIB) je tokom prošle godine ugovorila rekordan iznos finansiranja za obnovljive izvore energije, efikasnost, izgradnju skladišta i mreže, čime je... Grupacija EIB sa 17 milijardi evra finansirala projekte održive energije u EU

Grupacija Evropske investicione banke (EIB) je tokom prošle godine ugovorila rekordan iznos finansiranja za obnovljive izvore energije, efikasnost, izgradnju skladišta i mreže, čime je pokazala odlučnost da se obezbedi snabdevanje energijom i u vremenima krajnje neizvesnosti, saopšteno je danas.

Ukupno finansiranje EIB za projekte održive energije unutar Evropske unije dostiglo je rekordnih 17,06 milijardi evra, u skladu sa posebnim paketom podrške u okviru plana REPowerEU namenjenom prestanku zavisnosti EU od ruskog gasa.

Grupacija EIB (Evropska investiciona banka i Evropski investicioni fond) prošle godine potpisala je investicije u iznosu od 72,5 milijardi evra, koje bi do 2026. godine trebalo da mobilišu oko 260 milijardi evra i otvore 950.000 radnih mesta, prenela je agencija Beta.

Gotovo polovina kreditiranja u Evropskoj uniji (46 odsto) ugovorena je za projekte u kohezionim regionima, potvrđujući podršku EIB ravnopravnom razvoju zemalja članica EU.

„Ispunili smo obećanja, premašili ciljeve, tvrdnje dokazali delima“, izjavio je predsednik EIB Verner Hojer (Werner Hoyer) prilikom objavljivanja godišnjih rezultata Grupacije u Briselu.

Dodao je da „banka EU angažuje pun kapacitet svog finansijskog arsenala da ublaži ekonomsku krizu izazvanu Putinovom neopravdanom agresijom i postavi temelje održivog oporavka“.

Kako je saopšteno, EIB je pružila hitnu pomoć za Ukrajinu isplatom 1,7 milijardi evra, kako bi pomogla hitnu obnovu infrastrukture uništene ruskim bombardovanjem. Banka ostaje posvećena jačanju svojih aktivnosti u Ukrajini, u skladu sa ovlašćenjima koja su joj dali lideri EU, u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, Evropskim parlamentom i međunarodnim partnerima.

Pored podrške Ukrajini, ogranak banke EIB Global ugovorio je nove investicije u iznosu od 9,1 milijarde evra i za druge zemlje van EU. Time je dostigao 10,8 milijardi evra ukupnih investicija od svog nastanka početkom prošle godine.

„Od zelene energije u Africi, do obezbeđivanja pristupa čistoj vodi stanovnicima Jordana, EIB Global je čvrsto rešen da finansira globalni pravičan prelazak na klimatsku neutralnost“, rekao je v.d. generalnog direktora EIB Global Markus Bernt.

Finansiranje EIB u održive projekte značajno je povećano na 36,5 milijardi evra (58 odsto od ukupnog obima investiranja), što znači da je banka ispunila obavezu da najmanje polovinu svojih sredstava posveti klimatskim merama i održivosti životne sredine.

Time se Grupacija EIB približila svom cilju da u ovoj deceniji nameni hiljadu milijardi evra za zelene projekte, s obzirom da je već tokom protekle dve godine podržala investicije vredne 222 milijarde evra.

„U vreme kada Sjedinjene Američke Države pokreću najveći program zelenih subvencija u istoriji, od ključnog je značaja da Evropa održi korak i ostane na svom putu kako radi naše planete, tako i radi zaštite konkurentnosti naših privreda“, rekao je Hojer.

On je istakao da će banka EU dati svoj doprinos finansiranjem domaćih inovacija koje će dovesti do klimatski neutralne ekonomije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...