Pad cena benzina i hrane

Inflacija u Velikoj Britaniji u novembru niža od očekivane

Svet

20.12.2023 13:31 Autor: Vladimir Jokanović 3

Inflacija u Velikoj Britaniji u novembru niža od očekivane Inflacija u Velikoj Britaniji u novembru niža od očekivane
Inflacija u Velikoj Britaniji naglo je usporila u novembru na 3,9 odsto godišnje, što je izazvalo pad funte, rast berze i povećana očekivanja smanjenja... Inflacija u Velikoj Britaniji u novembru niža od očekivane

Inflacija u Velikoj Britaniji naglo je usporila u novembru na 3,9 odsto godišnje, što je izazvalo pad funte, rast berze i povećana očekivanja smanjenja kamatnih stopa početkom sledeće godine. Podsetimo, inflacija u oktobru iznosila je 4,6 procenata.

Podatak koji je saopšten u sredu bio je znatno ispod rasta potrošačkih cena od 4,4 odsto na godišnjem nivou koji su predvideli ekonomisti u anketi agencije Reuters, jer je inflacija smanjena zbog cena benzina, hrane i odmora.

Inflacija od 3,9 odsto najniža je stopa inflacije od septembra 2021. godine, prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, što je podstaklo spekulacije o tome da će Banka Engleske smanjiti kamatne stope sa njihovih maksimalnih vrednosti u poslednjih 15 godina, prenosi Financial Times.

Novembarski podaci pokazali su da je inflacija cena hrane prvi put bila jednocifrena od juna 2022. godine. Analitičari ocenjuju da je iznenađujuće oštar pad inflacije potrošačkih cena učinio verovatnijim da će Banka Engleske sniziti kamatne stope u prvoj polovini iduće godine.

Tržišta očekuju smanjenje stope od 0,25 procenata do maja i ukupno 1,36 odsto tokom iduće godine. Funta je pala za 0,54 odsto u odnosu na dolar, a berzanski indeks FTSE 100 porastao je na najvišu vrednost od maja tokom prepodneva, dok je vrednost državnih obveznica takođe porasla.

Godišnja bazna inflacija, koja ne uključuje cene energenata i hrane, porasla je za 5,1 odsto u novembru, u poređenju sa 5,7 odsto u prethodnom mesecu, što je takođe značajno niže od prognoza ekonomista.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...