SAD pokušava da smanji zavisnost od kineskog uvoza

Južnokorejska kompanija ulaže 2,5 milijardi dolara u fabriku solarne opreme u Džordžiji

EkologijaSvetU fokusu

11.1.2023 20:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Južnokorejska kompanija ulaže 2,5 milijardi dolara u fabriku solarne opreme u Džordžiji Južnokorejska kompanija ulaže 2,5 milijardi dolara u fabriku solarne opreme u Džordžiji
Južnokorejski proizvođač opreme za proizvodnju solarne energije planira da potroši 2,5 milijardi dolara na širenje poslovanja u američkoj državi Džordžiji, što ukazuje na to... Južnokorejska kompanija ulaže 2,5 milijardi dolara u fabriku solarne opreme u Džordžiji

Južnokorejski proizvođač opreme za proizvodnju solarne energije planira da potroši 2,5 milijardi dolara na širenje poslovanja u američkoj državi Džordžiji, što ukazuje na to da zelene subvencije vredne milijarde dolara koje su usvojile demokrate podstiču nova ulaganja u čistu energiju.

Potez kompanije Hanwha Q Cells da poveća proizvodnju solarnih panela i komponenti u Džordžiji predstavlja najveću direktnu stranu investiciju u proizvodnju solarne energije u Sjedinjenim Američkim Državama, prema podacima iz baze podataka fDi Markets.  Do odluke dolazi u trenutku kada zakonodavci pokušavaju da obnove američku industrijsku bazu i smanje zavisnost od uvoza iz Kine, piše Financial Times.

Zakon o klimi, zdravstvu i porezima, vredan 369 milijardi dolara, koji je prošle godine potpisao predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) uključivao je značajne poreske olakšice za čistu energiju kao što je solarna. Senator Džon Osof (Jon Ossoff), demokrata iz Džordžije, rekao je da je cilj podsticaja bio da se “okonča zavisnost Amerike od kineskih proizvoda” kada je solarna tehnologija u pitanju, napominjući da se tu geostrateška trka ne završava.

SAD su prošle godine proizvele solarne module ukupnog kapaciteta 8,9 gigavata (GW), što čini oko polovinu potražnje energetskih kompanija i daleko ispod kineskog proizvodnog kapaciteta od 600 GW, navode iz konsultantske kuće Wood Mackenzie. Ograničavanje uvoza solarnih panela i ćelija iz Kine u SAD usporilo je povezivanje uključivanje solarne energije u električnu mrežu, umanjujući značaj zakona o klimi, koji je formalno poznat pod nazivom Zakon o smanjenju inflacije, rekli su iz kompanije Wood Mackenziei i Udruženja za industriju solarne energije.

Kako procenjuju, tempo instaliranja nove solarne opreme u SAD na godišnjem nivou usporen je za 23 odsto u 2022. godini zbog barijera u trgovini i ograničenja u snabdevanju. Hanwha Q Cells planira da proširi kapacitet proizvodnje solarnih komponenti u fabrici u gradu Dalton i da izgradi novu fabriku u Kartersvilu, bliže Atlanti, čime će svoj proizvodni kapacitet u SAD do 2024. godine povećati na 8,4 GW.

Za razliku od većine investicija u solarnu energiju u SAD koje su koncentrisane u modulima, najava kompanije Hanwha Q Cells obuhvata šire segmente lanca snabdevanja, uključujući pločice, ćelije i ingote. 

SAD su prošle godine privukle 11,5 milijardi dolara investicija iz Južne Koreje, uključujući 5,5 milijardi dolara za fabriku električnih vozila kompanije Huyndai, pokazuju podaci koje je fDi Markets prikupio do novembra. Ovaj potez takođe prati ograničenja koja je uvela Bajdenova administracije na uvoz solarne opreme koja sadrži polisilicijum iz kineskog regiona Sinđang zbog zabrinutosti u vezi sa kršenjem prava radnika. 

  • Maria

    11.1.2023 #1 Author

    Južna Koreja ulaže u Americi… Hm..

    Odgovori

  • GOCA BG

    15.1.2023 #2 Author

    Cudno, sta sve amerikanci rade da imaju sto manju zavisnost od kineza..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...