Fond razmatra kupovinu do 30 odsto udela

Katar namerava da investira u egipatske hotele

BiznisInvesticijeSvet

15.6.2023 13:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Katar namerava da investira u egipatske hotele Katar namerava da investira u egipatske hotele
Katarski državni fond je u pregovorima sa Egiptom o potencijalnom ulaganju u sedam tamošnjih hotela od istorijskog značaja. To bi mogao biti značajan sporazum... Katar namerava da investira u egipatske hotele

Katarski državni fond je u pregovorima sa Egiptom o potencijalnom ulaganju u sedam tamošnjih hotela od istorijskog značaja. To bi mogao biti značajan sporazum između dve zemlje koje su obnovile diplomatske odnose 2021. godine nakon dugotrajnog spora.

Katarska Uprava za investicije (QIA) u pregovorima je sa Suverenim fondom Egipta (TSFE) o sporazumu, rekla su dva izvora koja imaju saznanja o tim pitanjima, a koji su odbili da budu imenovani, prenosi Reuters.

Fond razmatra kupovinu do 30 odsto udela u hotelima, rekli su izvori, ne navodeći njihova imena.

Investicije QIA uključuju trofejnu imovinu kao što su neboder Shard i robna kuća Harrods u Londonu.

Iako bi se QIA pomerio ka sektorima kao što su tehnologija, zdravstvo i javna i privatna tržišta, izvori kažu da će se hoteli i dalje uklapati u njegov portfolio i odgovarati iskustvu koje kao investitori imaju.

Hoteli ne bi bili vrednovani samo kao nekretnina, već kao kulturno dobro, jer neki od njih datiraju iz 1800. godine, rekao je jedan od izvora.

Egipatska vlada je ranije saopštila da bi mogla da proda udele u hotelima kao što je Old Cataract koji gleda na Nil u Asuanu, za koji se veruje da je bio inspiracija za roman „Smrt na Nilu“ spisateljice detektivskih romana Agate Kristi.

Odnosi između Egipta i Katara su se pogoršali kada je počelo Arapsko proleće, nakon čega je svrgnut bivši egipatski predsednik Hosni Mubarak. Katar je kasnije podržao uspon muslimanske braće na vlast, ali ih je vojska zbacila sa vlasti 2013.godine.

Zemlja koja je lider regiona, Saudijska Arabija uložila je napore da obnovi veze sa Katarom i, zajedno sa Egiptom, ponovo uspostavila diplomatske odnose 2021. godine.

Egipatski predsednik  Abdel Fatah el Sisi (Abdel Fattah El-Sisi) sastao se sa emirom države Katar šeikom Tamimom bin Hamad Al-Tanijem u Bagdadu u avgustu 2021. godine po prvi put od okončanja spora. Od tada su odnosi srdačniji.

Egipat, najmnogoljudnija zemlja arapskog sveta, bori se sa ekonomskom krizom i njegova valuta je pala za otprilike polovinu od ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, što je navelo strane investitore da povuku više od 20 milijardi američkih dolara sa tržišta egipatskih trezora.

Katar je prošle godine obećao da će uložiti pet milijardi dolara u egipatsku ekonomiju i ranije je rekao da će, kao i druge zalivske države, podržati regionalne ekonomije poput egipatske kroz komercijalne investicije, a ne pružanjem direktne finansijske pomoći.

  • MARA

    16.6.2023 #1 Author

    Egipat je kolevka civilizacije i riznica turizma

    Odgovori

  • REA

    17.6.2023 #2 Author

    Sa Egiptom nema greske kao turistickom destinacijom

    Odgovori

  • Maky

    20.6.2023 #3 Author

    Super, Egipat ima stvarno prelepe plaze

    Odgovori

  • LJILJANA95

    27.6.2023 #4 Author

    Oni imaju prelepe plaže i treba.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...