Zaokret industrije igračaka ka održivosti

Kompanija Mattel u ponudu uvrstila nove proizvode od recikliranih materijala

EkologijaFirme u fokusuLifestyleSvet

22.10.2022 14:12 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Kompanija Mattel u ponudu uvrstila nove proizvode od recikliranih materijala Kompanija Mattel u ponudu uvrstila nove proizvode od recikliranih materijala
Ljubitelji Matchbox autića odnedavno mogu da kupe minijaturni model Tesla Roadster automobila, koji je napravljen od recikliranih materijala i sertifikovan kao karbonski neutralan. S... Kompanija Mattel u ponudu uvrstila nove proizvode od recikliranih materijala

Ljubitelji Matchbox autića odnedavno mogu da kupe minijaturni model Tesla Roadster automobila, koji je napravljen od recikliranih materijala i sertifikovan kao karbonski neutralan. S druge strane, kompanija Mattel nedavno je predstavila novu verziju popularne barbike, napravljenu od plastičnog otpada koji se sakupljen u Meksičkom zalivu, a deca imaju mogućnost i da se igraju i sa Mega Blocks Build & Learn Eco House pakovanjem kockica koje uključuje i solarne panele.

Ove igračke čuvenog proizvođača igračaka deo su plana svetske industrije igračaka, čija se vrednost procenjuje na 104 milijarde dolara, da proizvode koji se uglavnom prave od plastike učine održivijim, posebno uzimajući u obzir stepen zagađenja.

Prošle godine kompanija Hasbro je najavila da će igračku poznatu po imenu Gospodin Krompirko (Mr. Potato Head) do 2024. godine početi da pravi od materijala na biljnoj bazi ili održivih materijala. Lego grupa neke od dodataka za setove pravi od plastike za koju je baza šećerna trska iz Brazila, a pri proizvodnji kockica eksperimentiše i sa recikliranom plastikom, piše Bloomberg.

“Mislim da se nalazimo na prekretnici”, kaže šefica sektora za održivost u kompaniji Mattel Pamela Gil Alabaster (Pamela Gill-Alabaster), ukazujući na to da ankete pokazuju da skoro 80 odsto roditelja smatra da je održivost igračaka veoma važna.

Mattel trenutno nudi 33 održive igračke, što je značajan rast u odnosu na 2020. godinu, kada ih je u ponudi kompanije bilo samo četiri. Gigant industrije igračaka dao je obećanje da će do kraja decenije svi njegovi proizvodi biti napravljeni od “100 odsto recikliranih, reciklabilnih materijala ili plastike na biološkoj bazi”.

Prosečno domaćinstvo u zapadnim zemljama kupuje na godišnjem nivou 18,3 kilograma plastičnih dečjih igračka, navodi se u studiji koju je prošle godine objavio časopis Environment International.

Prelazak na upotrebu novih materijala neće biti ni lako ni jeftino. Proizvodnja igračaka od reciklirane plastike ili materijala na biološkoj bazi dolazi sa brojnim izazovima, jer i oprema i proizvodni procesi moraju da usklađeni sa novim zahtevima. Takođe, javila se i nestašica smole potrebne za proizvodnju održivije plastike.

Uticaj industrije igračaka na zagađenje okeana još uvek nije u potpunosti jasan. Izveštaj Programa za životnu sredinu Ujedinjenih Nacija objavljen 2014. godine pokazao je da je upotreba plastike kada su u pitanju potrošački proizvodi najintenzivnija u industriji igračaka, gde se za proizvode koji generišu prihode od milion dolara iskoristi 48 metričkih tona plastike.

Za proizvodnju nove verzije barbike, nazvane Barbi voli okean (Barbie Loves the Ocean), iskorišćeno je 90 odsto plastike koja je sakupljana na 50 kilometara u regionima koji nemaju postrojenja za preradu otpada.

Kako navode iz kompanije Mattel 62,1 odsto Matchbox Tesla autića napravljeno je od recikliranog cinka, 36,9 odsto od reciklirane plastike, a jedan odsto čini nerđajući čelik.

 • BIJUTI27

  22.10.2022 #1 Author

  Simpatično i korisno.

  Odgovori

 • GAGA

  22.10.2022 #2 Author

  Bilo bi lepo kada bi ponovo poceli da proizvode Polly pocket. Neprevazidjene igracke.

  Odgovori

 • GOCA BG

  23.10.2022 #3 Author

  Sve u cilju smanjenja stepena zagadjenosti,odlicno…

  Odgovori

 • LJUBIŠA

  23.10.2022 #4 Author

  Njihove igračke nisu više kao što su bile.

  Odgovori

 • Dragana

  23.10.2022 #5 Author

  Odlicno. I treba jos vise raditi na tome

  Odgovori

 • STRAHINJA

  23.10.2022 #6 Author

  Da li neko misli da cemo stvarno da poverujemo u moralna ekoloska nacela

  Odgovori

  • Lelica

   23.10.2022 #7 Author

   Uvek se nadje neko ko veruje u to.

   Odgovori

  • SNEZANA

   23.10.2022 #8 Author

   Iskreno,cisto sumnjam,ali vreme ce pokazati.

   Odgovori

 • Milisavka

  23.10.2022 #9 Author

  Sjajan potez, trebalo bi da se ugledaju na njih

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  23.10.2022 #10 Author

  Trebalo bi svaka kompanija a i pojedinac da s eokrene tome ako mislimo da sacuvamo planetu.

  Odgovori

 • LEPOSAVA

  23.10.2022 #11 Author

  Odlicna ideja svaka cast…

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...